ISIL je možda u krizi, ali je i koalicija

Vrijedi se prisjetiti kako je Falluja bila prvi irački grad koji je pao u ruke ISIL-a januara 2014. godine (Reuters)

Piše: Alia Brahimi

Bitka za ponovno preuzimanje Falluje iz ruku oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) dobija na zamahu, sa hiljadama boraca jedinica povezanih sa iračkom Vladom koje prave okruženje strateški važnog grada, uz pomoć iz zraka i uz savjete na terenu koalicije protiv ISIL-a koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Vrijedi se prisjetiti kako je Falluja bila prvi irački grad koji je pao u ruke ISIL-a januara 2014. godine, poraz koji je u potpunosti bio refleksija političkog pada Iraka.

U godini koja je vodila ka ISIL-ovom preuzimanju grada, provincija Anbar je bila poprište narodnih demonstracija protiv marginalizacije i brutalnosti protiv sunita.

U znak odgovora, tadašnji premijer Nouri al-Maliki tamo je poslao oružane snage i – putem televizije – kazao kako je problem dio neizbježne vjerske bitke koja se ukorijenila još u sedmom stoljeću.

Porazi ISIL-a

Ova sudbonosna odluka, koja nije iznenadila kada se zna sektaški Malikijev odnos, samo je potcrtala stavove demonstranata o odnosu vlasti prema sunitima i, što je ključno, stvorila je militariziran prostor u kojem je ISIL dobio značajno uporište. Do ljeta te godine, njegov vođa je proglasio samozvani halifat.

Falluja je posljednja u nizu stanica državnih snaga sigurnosti u njihovom pothvatu i ponovnom preuzimanju Mosula, iračkog drugog grada i velikog nervnog centra ISIL-a.

ISIL je svakako u strateškom povlačenju u Iraku i mora se također nositi sa mogućnostima izvjesnih ofanziva na svoje regionalne „prijestolnice“ u Siriji (Raqqa) i u Libiji (Sirte).

Od prošle jeseni, porazi ISIL-a se gomilaju i primoravaju lidera ove grupe Abu Bakra al-Baghdadija da u audioobraćanju teorizira kako su „nevolje neizbježno stanje“.

Zajedno sa teritorijalnim gubicima u Iraku i Siriji, ISIL je izguran iz istočnih sfera utjecaja u Libiji. Kako navode iz Pentagona, u zračnim udarima ubijeno je 25.000 boraca, uključujući visokopozicionirane osobe kao što je Abu Waheeb i važni zapadnjački regruteri poput Neila Prakasha.

Koalicioni zračni udari su također žestoko napadali institucije u kojima se čuva novac ISIL-a u Siriji i Iraku, te do sada uništili 800 miliona dolara, kao i konvoje i postrojenja povezane sa naftnom industrijom.

Istovremeno, švercerska ISIL-ova ekonomija je na udaru i turskih vlasti, kao i teritorijalnih gubitaka na granicama.

ISIL je primoran prepoloviti plate, što je dovelo do pada morala i povećanja stope dezertera. Sada samo 200 stranih boraca mjesečno dolazi, dok je prije godinu dana ta cifra iznosila 1.500, a za posljedicu ima i krnjenje obuke novajlija.

Neuspjesi koalicije

Međutim, dok se ISIL možda približava svojoj kriznoj tački, slično je i sa ad hoc koalicijom protiv ISIL-a.

Političko previranje u Bagdadu je dvaput ovog mjeseca kulminiralo upadanjem demonstranata u veoma čuvanu Zelenu zonu, a riječ je o ljudima kojima je dodijalo kašnjenje Vlade u provođenju reformi.

Parlament je paraliziran. Irački premijer Haider al-Abadi tetura iz jedne krize u drugu, uključujući i koncentrirani pokušaj Parlamenta da blokira njegov prijedlog vlade tehnokrata – što se tumači kao pokušaj Malikija da ga zbaci sa vlasti.

Istovremeno, niske cijene nafte rasvijetlile su korupciju, zbog čega je Vlada bila na muci da balansira budžet u vrijeme kada mora povećati potrošnju u borbi protiv ISIL-a.

Ovo opće rasulo se žestoko reflektira na vojnu kampanju protiv ISIL-a u kojoj se bilježe smrtonosni sukobi između grupa koje bi trebale biti saveznici – posljednji put se to desilo u Tuz Khurmatu i Ramadiju.

Postoje pokušaji da se otvore slučajevi, dobro dokumentirani, o zločinima šiitskih milicija koje su povezane sa Vladom i dovode se hiljade sunnitskih boraca i daje im se lidersko mjesto u napadu na Falluju.

Međutim, stalni znak pitanja lebdi nad sudbinom civila u danima i sedmicama nakon oslobađanja.

Sa svoje strane, SAD značajno povećava direktnu pomoć u borbi snaga protiv ISIL-a, uključujući pomoć u ciljanju, savjetovanju na nivou jedinica, te artiljerijske napade, no istraživanje američkog State Departmenta otkrilo je kako jedna trećina Iračana „vjeruje kako SAD podržava teroriste u globalu i ISIL“.

Nema dogovora o Assadu

U Siriji još nema dogovora o tome kako se nositi sa predsjednikom Basharom al-Assadom čija politika represije i njene posljedice su jasno vidljive među glavnim pogonima jačanja ISIL-a u Siriji i preporoda u Iraku.

Prekid vatre dogovoren u februaru, koji je omogućio dostavu humanitarne pomoći kao i veće pobjede protiv ISIL-a kao u Palmiri, pred propasti je. Zapravo, ISIL bi u narednim sedmicama mogao pokušati ponovo osvojiti Palmiru.

U međuvremenu, kurdski nedržavni faktori su glavni partneri na terenu koalicije koja se bori protiv ISIL-a, iako su neki poznati po žestokom zlostavljanju sirijskih Arapa – jedna jedinica je u aprilu javno paradirala, noseći tijela ubijenih umjerenih sirijskih pobunjenika.

Ovi i drugi ekscesi doveli su do optužbi kako su, sa strankom PYD, Kurdi stvorili svoju verziju ISIL-a.

U Libiji, najmanje tri suprotstavljene koalicije planiraju ofanzive protiv ISIL-a. Ne brine samo manjak koordinirane kampanje, već mogućnost kako bi se one mogle i međusobno sukobiti.

Također je važno istaći kako je daleko od toga da je ISIL istrošen. Velike prijetnje postoje na sjeveru Afrike, samo je Maroko prošle godine spriječio dvadeset i pet ISIL-ovih zavjera. Posljednje od njih desile su se prošle sedmice kada je državljanin Čada uhapšen zbog planiranja napada na zapadne diplomate i turiste.

Hapšenja i zaplijene teškog naoružanja nastavljaju se u Alžiru i Tunisu, dok u Egiptu, gdje je lokalni ISIL-ov ogranak na čelu pobune protiv vlasti na sjeveru Sinaja, elementi ISIL-a počinju sa napadima na prijestolnicu.

U Libiji, koja je logističko i čvorište za naoružanje mnogih zavjera i napada u susjednim državama, ISIL ostaje ukopan u Sirteu i kontrolira 300 kilometara obale oko ovog grada te planira uskoro napasti ovu naftom bogatu regiju koja ima oblik polumjeseca. 

Obje strane mogu izgubiti

Dalje na terenu, ISIL i savezničke grupe nastavljaju svoj spori razvoj u Gazi, Jemenu, istočnom Afganistanu, te u palestinskim izbjegličkim kampovima u Libanu kao što je Ain al-Helweh.

Također isprobavaju i nove terene i granice, kao što je Jugoistočna Azija – Filipini naročito.

U svakom slučaju, rat protiv ISIL-a je daleko od kraja. Trenutni porazi i gubici ISIL-a na terenu se automatski ne prevode u značajne pobjede koalicije protiv ove grupe.

Obje strane mogu izgubiti. Fallujah je i pala u ruke ISIL-a zbog širih političkih uvjeta u Iraku i regiji.

Mora se na ovom nivou hitno djelovati u Iraku, Siriji, Libiji i drugdje kako bi se osiguralo da svaki vojni napredak protiv ISIL-a u predstojećim sedmicama može biti trajni dobitak.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera