Loša dijeta bh. ministra Dragana Mektića

Mektić je na sebe skrenuo pažnju kada je javno najavio hapšenja (Al Jazeera)

Piše: Mladen Mirosavljević

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, Dragan Mektić podsjeća me na ljude koji drže dijetu zavaravajući se da će time, a ne pravilnom ishranom, regulisati metabolizam. Poslije rigorozne dvomjesečne dijete za sledeća dva mjeseca udvostruče postojeću težinu ne shvatajući da su zavaravali sami sebe, ali ne i organizam.

Tako i Mektić. Uzalud savjeti i tekstovi da se Mektić ne petlja u ono što mu nije posao i da je najbolje da ćuti i stručnim osobama prepusti ono, što im je i posao, to je jače od njega, kao uostalom i od svih drugih političara koji smatraju da su najpametniji samim tim što se nalaze na poziciji na kojoj se nalaze. Kako može kapetan biti pametniji od generala pa, zašto je onda general? Misle svi oni slični Mektiću. 

Poslije poprilične blamaže u javnim istupima, i olako datih obećanja u prethodnom periodu,  Dragan Mektić je bio utihnuo da bi se „u punom kapacitetu“ ponovo pojavio u javnosti a njegovi istupi su naprimjereniji sa poređenjem štete koju napravi „slon u staklariji“.

Prosto je zadivljujuće koliko Mektić radi u korist sopstvene štete, ali i štete koju svojim istupima nanosi koaliciji u čije ime obavlja ministarsku dužnost. Doduše, ni ta koalicija do sada nije pokazala da si po bilo čemu, u svom kadroviranju na nivou vlasti koji je osvojila, razlikuje od onih koje kritikuju.

Javna polemika

Dragan Mektić je, očito ni sa kim se ne konsultujući i, ni od koga edukovan, šta znači političko komuniciranje, javni nastupi i kultura dijaloga, ali i važnost izrečenog, ušao u javnu polemiku sa Dževadom Galijaševićem, osobom koja u Republici Srpskoj, uživa status stručnjaka za bezbjednost, institucionalizovane u okviru vladajućeg sistema.

Nevičan podzemno obavještajnopolitičkomedijskim igrama Mektić se upleo kao pile u kučine uplevši u čitavu priču i RTRS i Milorada Dodika. Idealna kombinacija da bude raščerečen sa štetom koju teško može sanirati.

Galijašević je izjavio da je Mektić rođen u hrvatskom selu Dragalovci, (kod Doboja) u mjestu gdje je živjelo 1.400 Hrvata, a da je obrazovanje završio u Zagrebu, dodavši da nije kredibilan i da ga treba udaljiti iz ministarstva.

“Treba ga udaljiti iz ministarstva i krivično goniti zbog falsifikovana dva konkursa u Službi za poslove sa stranicma. Sa svojom diplomom koju izdaje Viša škola, nije mogao učestvovati na konkursu. Tu govorimo o zloupotrebi položaja i prisvajanju imovinsko-pravne koristi. To je ono o čemu govorim”, tvrdi Galijašević.

On ističe da Mektić “nije kredibilan da koordiniše radom bezbjednosnih službi, te da ne zna ništa o islamu, ne zna arapski, turski jezik i ne zna osnove terorističkih prijetnji”.

“On bi vršio deradikalizaciju? Govorimo o čovjeku koji je prolupao, ne znam ko ga može držati u Sarajevu. Bakiru Izetbegoviću je loša reklama, a svojoj stranci je optužnica. Nije sposoban, nije psihički normalan. On je klošar i on je za mene završena priča. U Tužilaštvu BiH kiseli se moja prijava za Mektića. Njegova tužba protiv mene mi je bitna kao i kiša meteorita na Jupiteru”, zaključio je Galijašević.

Dragan Mektić, koji je prije toga, telefonom, privatno zvao Galijaševića da mu se „istrese“, kao i ovaj njemu, demantovao je, potom, na konferenciji za medije, kako je rekao, dezinformacije od vjerodostojnosti njegove diplome do navoda da je porijeklom Hrvat koga je usvojila srpska porodica, te da radi za hrvatske obavještajne službe.

Ministar Mektić tvrdi da su laži koje o njemu izmišljaju odgovor na njegov angažman u otvaranju krupnih kriminalno-koruptivnih aktivnosti u koje su umiješani predstavnici političkog vrha Republike Srpske.

“Nemam ništa protiv da novinari kritikuju moj rad, ali je nedopustivo da neko objavljuje gluposti i dezinformacije koje se odnose na moj privatni život”, izjavio je Mektić, optuživši RTRS da prenoseći izjave Dževada Galijaševića, šire netoleranciju i nacionalizam.

“Nikakve moje umiješanosti u to nema. Ja poštujem slobodu medijskog izvještavanja. Mogao bi i ja mnogo puta neke ljude da pozovem da zaustave neke gluposti koje se dešavaju, ali još uvijek mislim da je stvar ljudi u medijima da rade ono što rade i na način na koji rade”, rekao je Milorad Dodik,  predsjednik RS-a, a uslijedio je i odgovor sa RTRS-a.

“Uređivački kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje izjavu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragana Mektića, u kojoj je javni servis Republike Srpske nazvao fašističkom televizijom i najvećim trovačem javnog prostora”, kaže se u saopštenju RTRS-a. Nejasno je kako je ministar mislio da neko treba tolerisati činjenicu da je on Hrvat, ako zaista jeste, jer je Mektić u svom širenju međuetničke ljubavi, čini se zaboravio da je on izabran kao srpski predstavnik u institucijama BiH?! Nejasno je i kako bi neko trebao da ignoriše činjenicu da nema diplomu a da obavlja najodgovorniju bezbjednosnu funkciju u BiH?, javno su na RTRS prokomentarisali Mektićev istup.

Najave hapšenja

Činjenica je, da je Mektić na sebe skrenuo pažnju, i postao predmetom interesovanja, onog momenta kada je, kao ministar bezbjednosti, javno najavio hapšenja zbog kriminala i korupcije, pominjući i samog Milorada Dodika u tom kontekstu.

Osim što to nije bio njegov posao, Mektić ne samo da nije shvatio (a i kako bi) da ni država BiH nije dorasla tom poslu, a kamoli on, i da je bolje da je go ušao u leglo zvečarki u vrijeme parenja nego da on bude predvodnik borbe protiv kriminala u BiH.

Uz problematičnu kompetentnost, što je doduše opšteprisutna pojava u bh. administraciji, Mektić je potpuno nevičan javnim nastupima i, što se toga tiče, najbolje bi bilo da se lično ne pojavljuje u javnosti.

Uz sve to veoma nedolično se ponio u komunikaciji sa novinarima, posebno RTRS-a, ne razgraničivši uređivačku politiku javnog RTV servisa od rada samih novinara i njihove pozicije u društvu.

Naravno da je opštepoznato da je RTRS jedan od stubova vlasti vladajuće koalicije u RS-u kojeg se neće odreći ni po koju cijenu, što je predočeno i na najnovijem zasjedanju entitetske skupštine, odbacivanjem zahtjeva opozicije o promjenama u upravljanju ovom kućom, ali odnos prema novinarima ne smije biti uvredljiv, što Mektić nije shvatio, kao ni to da on nije Milorad Dodik koji to isto radi.

Isturen od svojih stranačkih kolega i koalicionih partnera kao neko ko bi „u svojoj sirovosti“ trebao da parira Miloradu Dodiku, ne samo da u tome nije uspio, nego je ostao usamljen i nepodržan kako, od svojih kolega iz koalicije, tako i od bilo koga bitnijeg na političkoj sceni u BiH.

Kakogod da se priča završi, Dragan Mektić će ostati još jedan primjer onih bh. političara koji su mnogo htjeli, malo započeli, a u svom nesnalaženju u politici, što bi rekao naš narod „izgorjeli k'o leptir“.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera