Srpska ‘Igra prijestolja’

'Baš u večeri kada fanovi širom sveta budu gledali novi serijal kultne serije, Srbija će znati da li je Vučić pao sa prestola', piše autor (Al Jazeera)

Piše: Dragoljub – Draža Petrović

Predsednik Amerike navodno je dobio svih 13 epizoda šestog serijala popularne serije Igra prestola, koja će premijeru imati 24. aprila, što je izazvalo pometnju kod fanova. Najvatreniji obožavaoci Igre prestola već su pokrenuli peticiju u kojoj od svemoćnog Baraka Obame zahtevaju da im otkrije šta će se desiti do kraja serije.

Slično je i u Srbiji – trenutno svemoćni Aleksandar Vučić verovatno jedini zna rezultate srpske Igre prestola, koju je svojeručno organizovao i čija je premijera takođe zakazana za 24. april uveče. Baš u večeri kada fanovi širom sveta budu gledali novi serijal kultne serije, Srbija će znati da li je Vučić pao sa prestola, u šta je u ovom trenutku teško poverovati.

Ravnopravni uslovi ne postoje, jer što bi opozicija učestvovala na izborima samo da bi dobila ‘pet minuta’ na TV ekranu.

“A zašto vi ne bojkotujete ove izbore zbog neravnopravnih izbornih uslova?”, bilo je pitanje za dva srpska opoziciona lidera sa kojima sam razgovarao još dok se priča o raspisivanju izbora u Srbiji zahuktavala.

Obojica su rekli: “Kako da bojkotujemo!? Pa to nam je jedina šansa da se dočepamo televizije!”

Iz samog njihovog odgovora bilo je jasno da ravnopravni uslovi za izbore ne postoje, jer što bi opozicija u nekoj zemlji učestvovala na izborima samo da bi dobila svojih “pet minuta” na TV ekranu. A i što bi učestvovala na izborima u kojima praktično saučestvuje kao statista sa zadatkom u projektu cementiranja vlasti Vučića u sledeće četiri godine.

Političar i 12 mačaka

Pritom, srpska opozicija je u ove izbore ušla potpuno nespremna i epohalno bezidejna. Dok Vučić već četiri godine luta po Srbiji, najviše po srpskim televizorima i priča istu priču: “Za dve, najkasnije tri godine živećemo bolje”, srpska opozicija uglavnom priča za nijansu sličnu: “Za dve, najkasnije tri godine srušićemo Vučića.” I to im je ceo program.

Problem srpske opozicije je što da bi promenila Vučića mora prvo da promeni sebe. A to im nikako ne odgovara, jer je svaki političar, pa i srpski opozicioni, čovek koga je lepo opisao Frenk Andervud u poslednjem serijalu House of Cards. On je tu rekao: “Za prajm tajm na televiziji političar je spreman da udomi 12 mačaka.”

Nije Vučić toliko jak koliko Srbiji fali kvalitetna i osvežena proevropska opozicija, sa novim i za široke narodne mase prihvatljivim facama – jedini je odgovor na okolnost da jedan odavno iskompromitovani političar, poput Vučića, danas u punoj snazi leluja iznad Srbije, sa namerom da nastavi lelujanje do daljnjeg.

‘Za dve, najkasnije tri godine srušićemo Vučića’, ceo je program opozicije u Srbiji.

Kao bivši potrčko Vojislava Šešelja, on svojih “pet minuta”, koji su se odužili na četiri godine, koristi da potpuno “privatizuje” Srbiju – ili makar onaj deo Srbije koji je uvek “padao na teme” pred kojekakvim spasiocima. Zastrašio je, osvojio i poplavio medije svojom pojavom, tako da danas srpske televizije izgledaju kao javni servisi za praćenje Vučićevih svakodnevnih aktivnosti.

I opet se dešava situacija iz vremena Slobodana Miloševića – onaj normalniji deo nacije je protiv Vučića, dok onaj nenormalniji, koji je u većini, ima dojam da je Vučića “sam Bog poslao”.

Pričao mi je, recimo, pre neki dan taksista kod beogradske Bajlonijeve pijace – od 30 klijenata koji su mu ušli u kola za dva dana, nijedan neće da glasa za Vučića.

“Ti si trideset prvi!”, rekao mi je taksista.

Samo časna opozicija

Taksista je još dodao da takva situacija u njegovoj karijeri nije zabeležena. Prvo beogradsko pravilo glasi: uvek veruj taksisti pred izbore. Ali, otkud onda, pita se svako, istraživanja javnog mnenja prema kojima Vučićeva Srpska napredna stranka uveliko gazi procenat od preko 50 odsto izašlih birača?

Imam odgovor! U Mionici, srpskoj varošici gde rado svraćam i ćaskam sa lokalnim življem po kafanama, kleli su mi se pre koju godinu da niko od njih neće glasati za “vučićevce” na vanrednim lokalnim izborima. Onda su “vučićevci” u toj opštini dobili 67 odsto glasova, pošto Srbi jedno misle u kafani, a drugo kada se nađu iza izbornog paravana, sami sa listićem i hemijskom olovkom.

Apsolutna vlast je najveća slast, posebno za čoveka koji je tu gde je trenutno pokušavao da se uspentra 20 godina.

Sa druge strane, i Vučić unapred oplakuje izbore koje je sam zakazao, govoreći da je na ivici da ih izgubi. Sem što je u pitanju stari politički blefer, tajna je u tome što bi za Vučića svaki rezultat ispod zastrašujućih 50 odsto dobijenih glasova izašlih na birališta bio poraz.

Apsolutna vlast je najveća slast, posebno za čoveka koji je tu gde je trenutno pokušavao da se uspentra celih 20 godina. I ne namerava da siđe, k'o onaj ludi ujak Teo iz Felinijevog Amarkorda, koji se popeo na orah i iz krošnje se dere: “Hoću ženu…” Onda dođe časna sestra, skine ga sa drveta i vrati u ludnicu.

Vučić se sa drveta dere: “Hoću još vlasti…”, s tim što njemu ne fali časna sestra, već časna opozicija. Samo ona će uspeti da ga skine.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera