Abu Omar al-Shishani – smrt zapovjednika ISIL-a

Shishanijeva svijetla put i riđa brada postali sastavni dio propagande ISIL-a (AP)

Piše: Luke Coffey

Ako su navodi medija tačni, Tarkhan Batirashvili, poznatiji po ratnom imenu Abu Omar al-Shishani (Omar Čečen), ubijen je u Siriji u zračnom udaru Sjedinjenih Američkih Država. Jedan je od najpoznatijih stranih boraca u redovima grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Shishani je rodom iz Republike Gruzije na južnom Kavkazu, a njegova svijetla put i riđa brada postali su sastavni dio propagande ISIL-a.

Ako se pokaže istinitom, njegova smrt bit će značajan, ali ne i fatalan udarac za ISIL, grupu također poznatu kao Islamska država Irak i Sirija (ISIS). Njegova smrt bi, također, predstavljala ubistvo najvišeg zapovjednika te grupe kojeg je do sada likvidirala koalicija protiv ISIL-a. Tu koaliciju predvodi upravo SAD.

Ne dajte da vas zavara njegovo ratno ime. Batirashvili nije Čečen, već državljanin Gruzije. Batirashvilijev otac bio je kršćanin, a njegova majka je pripadnica naroda Kisti (etnički Čečeni koji su većinom sunitski muslimani).

Od vojnika do zapovjednika

Batirashvili je odgojen kao kršćanin, ali je kasnije prešao na islam.

Rođen je i odrastao u gruzijskoj dolini Pankisi, koja se smatra epicentrom problema fundamentalizma u toj zemlji.

Ova mala, zabačena dolina, otprilike 13 kilometara duga i tri kilometra široka, leži u blizini čečensko-gruzijske granice, udaljene gotovo 160 kilometara od glavnog grada Tbilisija. Ta regija je dom za više od 100 Gruzijaca koji su se priključili redovima ISIL-a.

Batirashvili je bio podoficir u gruzijskim oružanim snagama, bio je raspoređen kao istureni izviđač zadužen za navođenje artiljerijske vatre na ruske vojnike tokom bitke za Tskhinvali u ranim danima rusko-gruzijskog rata iz 2008. godine.

Batirashviliju je 2010. godine dijagnosticirana tuberkuloza, nakon čega je otpušten iz vojske i naknadno osuđen te zatvoren zbog nezakonitog posjedovanja vatrenog oružja.

Nakon izlaska iz zatvora, Batirashvili se zaputio u Siriju.

U vrijeme njegove navodne smrti bio je viši zapovjednik ISIL-a, zadužen za Halep, Raqqu, Latakiju i sjevernu provinciju Idlib u Siriji. Jedan američki zvaničnik je za Batirashvilija rekao da je ISIL-ov “ministar rata”.

Strategije obezglavljivanja

Ako je zaista mrtav, je li to doista važno?

Vodi se mnogo rasprava djeluje li strategija obezglavljivanja – odnosno ubijanja viših čelnika – protiv grupa kao što je ISIL.

Odgovor na to pitanje zavisi od vrste grupa protiv kojih se ovakve strategije koriste.

Strategije obezglavljivanja polučile su određeni uspjeh protiv pobunjeničkih grupa kao što su talibani.

Nedavni izvještaj o 90 mjera protiv pobuna izvedenih od sedamdesetih godina prošlog stoljeća pokazuje da ubijanje višeg vodstva pobunjeničkih grupa zapravo povećava šanse za brzo okončanje sukoba. Izvještaj, također, ukazuje na to da ubijanje viših zapovjednika čak smanjuje nivo nasilja u borbama.

Ali, ISIL nije pobunjenička grupa, to je teroristička organizacija. Zbog zapovjedne strukture i ideologijom pogonjenih ciljeva terorističkih grupa kao što je ISIL, strategije obezglavljivanja nisu imale toliko uspjeha.

Dovoljno je pogledati slučaj Al-Kaide. Pet godina nakon smrti Osame bin Ladena, Al-Kaida je aktivnija i ima više podružnica širom svijeta nego ikad prije.

Prošlog maja američki specijalci su ubili Abu Sayyafa, višeg zapovjednika ISIL-a, koji je smatran “ministrom nafte” te grupe. Njegova smrt nije imala značajan utjecaj na ISIL ili na njihov izvoz nafte.

Batirashvilijeva smrt, ako se pokaže istinitom, napravit će prazninu u ISIL-ovom vojnom planiranju, ili barem rupu u strateškom razmišljanju organizacije, što će stvoriti priliku za koaliciju protiv ISIL-a.

Ako SAD iskoristi situaciju prije nego što ga neko zamijeni, onda Batirashvilijeva smrt može imati utjecaj na organizaciju.

Ali SAD mora djelovati brzo. Mrtve terorističke čelnike vrlo brzo zamijene drugi, koji su jednako posvećeni cilju grupe. Nema razloga da se pretpostavi da će situaciju u slučaju Batirashvilijeve smrti biti išta drugačija.

Nužna šira strategija

Ostaje da se vidi je li Batirashvili doista mrtav. Brza pretraga na internetu otkriva najmanje 10 vijesti u kojima se navodi da je ubijen, a za koje se naknadno utvrdilo da su netačne.

I dok su brojni strani borci vješti u izbjegavanju američkih bespilotnih letjelica i zračnih udara – to su naučili na teži način tokom desetljeća provedenog u Iraku i Afganistanu – može se reći da američke snage postaju sve bolje u identificiranju izuzetno vrijednih meta i njihovom uklanjanju.

Ako je on doista mrtav, koalicija protiv ISIL-a će dobiti kratkotrajni propagandni podstrek i malu taktičku pobjedu.

Ali dok SAD ne uključi ubijanje ISIL-ovog čelništva u širu strategiju usmjerenu na poraz terorističke grupe, te nakon toga brzo djeluje da iskoristi prazninu napravljenu ubistvom lidera, male su šanse da će situacije kao što je Batirashvilijeva smrt imati dugotrajniji učinak na kampanju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera