Zašto američki muslimani trebaju glasati za Sandersa

Bernie Sanders predstavlja kombinaciju superiornih vrijednosti i najbolje nade za pobjedu na općim izborima, pišu autorice (Reuters)

Pišu: Zareena Grewal i Donna Auston

U ovogodišnjoj predsjedničkoj kampanji islamofobija je i strategija kampanje i pitanje razdora, zbog čega je ovo kritično vrijeme za američke muslimane koji glasaju.

Nedavno istraživanje pokazuje kako 74 posto američkih muslimana namjerava glasati na predizborima ove godine, a 67 posto je iskazalo podršku Demokratskoj stranci.

Dok islamofobija prikuplja republikanskim kandidatima više glasova, ona, također, gura američke muslimane i njihove saveznike ka glasačkim kutijama. Milioni su američkih muslimana, a ponajviše ih ima u ključnim državama kao što su Florida i Ohajo.

Ipak, retorika desnice koja zagovara “zabrane muslimana”, “osvjetljenje pustinja” i masovne deportacije, tretira muslimane kao potencijalnu petu kolonu, a ne kao glasačko tijelo.

Koji kandidat ima politike najbliže širim vrijednostima američkih muslimana, njihovim interesima i brigama, naročito kada se ima u vidu porast islamofobije i žrtvovanje muslimana?

Bernie Sanders. Daleko ispred ostalih.

Rasni mozaik

Muslimanska Amerika je mozaik rasa: Afroamerikanci čine skoro četvrtinu broja američkih muslimana, kao i oni koji potječu sa juga Azije. Treća najveća etničko-rasna podgrupa američkih muslimana su oni porijeklom iz arapskih država – prema procjenama, njih ima 22 posto.

Latinoamerikanci čine najbrže rastući segment populacije američkih muslimana.

S obzirom na ovako nevjerovatnu internu razliku populacije, širok je opseg problema koji pogađaju političke stavove američkih muslimana.

Postoji uobičajen stereotip da su američki muslimani zabrinuti samo za vanjskopolitička pitanja te da to zasjenjuje domaće interese mnogih američkih muslimana, uključujući Afroamerikance kao što je kongresmen Keith Ellison, koji podržava Sandersa, a istog stava je muslimanska košarkaška legenda i intelektualac Kareem Abdul-Jabbar.

Stereotipno su prikazani kao bogata i populacija koja brzo napreduje, dok je nedavna studija otkrila da 45 posto američkih muslimana ima prihode domaćinstava tek iznad linije siromaštva – što ih čini prirodnom bazom za Sandersa.

Sandersova ekonomska politika ilustrira da bi njegovi planovi socijalne dobrobiti i poreska politika odmah unaprijedili interese gotovo polovine američkih muslimana.

Brojne zamke

Precizinije rečeno, od Sandersovih poteza naročito bi imale koristi zajednice afroameričkih muslimana, imigranti, dakle grupe pogođene najvećim stopama siromaštva i izložene zamkama radikaliziranog siromaštva, manjka poslovnih prilika i prismotre.

Sanders već dugo zagovara povećanje minimalne plate i progresivnu poresku politiku, koja olakšava teret siromašnim i radničkoj klasi, a pojačava odgovornost bogatih i zatvara korporativne rupe u zakonima i odredbama.

U skladu sa svojom robusnom politikom društvene zaštite i brige, Sanders zagovara besplatno podučavanje na javnim koledžima i univerzitetima. Nejednak pristup visokom obrazovanju i dalje pogađa siromašne i manjinske grupe.

Sandersov stav o rasizmu je nešto manje razvijen od njegovog jasnog insistiranja na ekonomski zasnovanoj pravdi kroz politike, no on je značajno progresivniji od Hillary Clinton.

U svom oštrom komentaru rada Hillary Clinton, autorica The New Jim Crowa Michelle Alexander napisala je sljedeće o Sandersu: “[On] obećava političku revoluciju koja će donijeti univerzalnu zdravstvenu njegu, platu od koje se može živjeti i kraj žestoke pohlepe Wall Streeta, kao i demontiranje ogromne države-zatvora, što su mnogi od ciljeva za koje se do kraja života zalagao Martin Luther King mlađi.”

Pravi prijedlozi

Konstruktivni angažman Sandersa bi se mogao uporediti s kritikama pokreta Black Lives Matter na odgovor Hillary Clinton aktivistima istog pokreta.

Štaviše, Sanders je stalno osuđivao zadrtu, antimuslimansku retoriku, što je postalo osnovica njegove predsjedničke kampanje. Tamnoputi muslimani predobro znaju kako islamofobiju čine drugi oblici predrasuda i diskriminacije – naročito u područjima rasnog i vjerskog profiliranja koje čini policija, te zaštite od zločina iz mržnje.

Sandersu u korist ide i činjenica da je glasao protiv Patriotskog zakona i otvoreno kritizirao opsežnu prismotru američkih muslimana nakon 11. septembra 2001. godine, što podrazumijeva sličan stav protiv širenja političkih programa kontraradikalizacije.

Sandersova imigracijska politika je generalno jednaka stavu predsjednika Baracka Obame. On zagovara jasan put ka dobijanju državljanstva za nedokumentirane imigrante i zalaže se za odsutajanje od deportacije.

Približno 10 posto nedokumentirane imigrantske zajednice čine muslimani, uključujući one koji bježe iz Iraka i Sirije, a Sandersovi stavovi se podudaraju s njihovim interesima.

Kada je riječ o vanjskoj politici, Sanders se istakao kao protivnik ratovanja. On je glasao protiv rata u Iraku 2002. godine i redovno poziva na američko povlačenje trupa iz Iraka i Afganistana.

Ukratko, njegov stav o vanjskoj politici uveliko favorizira stav neinterveniranja u stranim sukobima, naročito na Bliskom istoku. Kada se govori o borbi protiv ISIL-a, Sanders irački rat ističe kao priču upozorenja i ističe kako SAD ne bi trebao predvoditi bitku.

Nadalje, on je glasao protiv bombardiranja Sirije. Svaki republikanski kandidat i Hillary Clinton su se pozicionirali kao bestidne pristalice grozomorne vizije izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o nastavku izraelske okupacije i zločina nad Palestincima.

Superiorne vrijednosti

Republikanski kandidati pokušavaju na sve načine jedan drugog nadmašiti u opisivanju svih Palestinaca kao “terorista”, dok je Hillary Clinton kritizirala Obamin mlak odnos prema Netanyahuu. Mnogi američki muslimani se nadaju da će Sandersovo protivljenje američkom militarizmu donijeti ujednačeniji pristup Palestini i Izraelu.

Mnogo toga je urađeno na “zbornoj dopadljivosti” Sandersa, što je odgurnulo neke američke muslimane ka Hillary Clinton, iako oni preferiraju Sandersa. Dvije stvari treba imati na umu: prvo, u dosadašnjim državnim predizborima Sanders i Hillary Clinton imaju skoro jednak broj izbornih delegata.

Razlika je u takozvanim superdelegatima, koji će se na kraju prikloniti glasovima naroda. Drugim riječima, ako Sandersova kampanja i dalje bude išla dobro, vjerovatno će nadmašiti Hillary Clinton.

Drugo, skoro svaka anketa do sada pokazuje da bi Sanders pobijedio bilo kojeg republikanskog protivnika, dok bi zbog veoma nepovoljnog rejtinga Hillary Clinton zamalo izgubila od Donalda Trumpa.

Iznenađujuće, Sanders predstavlja kombinaciju superiornih vrijednosti i najbolje nade za pobjedu na općim izborima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera