Smrt u Sarajevu: Vlast analizira, zločini ostaju bez kazne

Nama vlast ne treba da analizira, već da radi svoj posao, piše autorica (Anadolija)

Piše: Ivana Marić 

Dva mlada života su ugašena, a za dvije porodice se svijet srušio. Edita i Selma su svojim životom platile visoku cijenu nefunkcioniranja pravne države u kojoj pojedini počinioci nikad ne budu pronađeni, u kojoj korumpirano pravosuđe zločince pušta da prođu nekažnjeno, u kojoj se zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta presuđeni kriminalci nalaze na slobodi. Ove dvije studentice su platile visoku cijenu nesposobnosti odgovornih institucija i političara, ali i našeg neragiranja i nijemog posmatranja svega navedenog.

Za ministra MUP-a KS za pogibiju dvije djevojke smo svi odgovorni. I gle čuda, i on će ovaj slučaj izanalizirati. Nama vlast ne treba da analizira već da radi svoj posao. Možda smo mi svi i odgovorni za ovu nesreću, ali nemamo svi iste ovlasti i nadležnosti. Za razliku od odgovornih institucija građani ne mogu mijenjati zakone, građani ne mogu zaustavljati i kažnjavati počinioce, građani ne mogu na sebe preuzeti zadovoljenje pravde jer država ima monopol na primjenu sile. Uz ovako neefikasno pravosuđe nije se lako suzdržati kad vidite kako zločinci slobodno šetaju gradom, spremni na nove akcije.

Analize vlasti

Kantonalne vlasti se ponašaju kao da ne znaju koji problemi muče građane pa reagiraju tek nakon što se nešto strašno desi. Nakon što su dvije djevojke stradale kao žrtve vozača, koji u večernjim satima ulice Sarajeva zamijene za piste Formule 1, premijer KS je najavio da će analizirati situaciju. Nakon što se balkon sa oronule zgrade sruši na pješački prelaz najavi se analiza situacije i pronalazak odgovornih.

Nakon što se desio sukob oko održavanja jedne predstave u okviru festivala MESS, premijer KS je poručio da će analizirati situaciju. Trebamo li čekati da psi na smrt izgrizu nekoga pa da vlasti KS analiziraju i tu situaciju? Trebamo li čekati da se Sarajevom proširi neka zaraza kako bi vlasti KS izanalizirale i taj problem?

U nekom normalnom sistemu očekujete da organi vlasti analizu situacije naprave odmah po preuzimanju dužnosti kako bi na osnovu toga poduzeli mjere za rješavanje tih problema. No, u Kantonu Sarajevo čekaju prvo da se nešto desi da bi analizirali situaciju, tako da ćemo na eventualnu realizaciju sačekati malo duže. Premijer KS je nakon sinoćnje pogibije najavio hitnu sjednicu Vlade KS o sigurnosti u saobraćaju kao da se radi o novonastalom problemu, a ne o problemu zbog kojeg svi godinama strahujemo.

Počinioce u zatvore

Editu i Selmu ništa ne može vratiti, ali ono što možemo učiniti je da natjeramo organe vlasti da preuzmu odgovornost za ovaj propust i što je još važnije, da napokon poduzmu nešto kako bi počinioci „odranije poznati organima gonjenja“ završili u zatvorima, a ne u medijskim prilozima novih zločina.

I dok nam ljudi  ginu na ulici, vjerski  i politički moćnici se združenim snagama bore protiv prikazivanja predstave za koju su čuli da je bogohulna, a udruženje studenata sarajevskog univerziteta se bori za pauzu za džumu, za one studente koji prežive ovaj grad.

Ostaje nam da se nadamo da će se večeras ispred Zemaljskog muzeja pojaviti ovih nekoliko hiljada građana koji su svoje sudjelovanje potvrditli na društvenim mrežama. Ostaje nam da se nadamo da će kantonalne vlasti pod pritiskom javnosti poduzeti neophodne korake kako bi počinilac bio pronađen i kažnjen. Ostaje nam da se nadamo da ćemo dobiti efikasan sistem koji će pružati veću sigurnost građanima uz primjenu boljih i strožijih preventivnih i represivnih mjera. Ostaje nam da se nadamo da ovo neće biti samo još jedan u nizu protesta protiv zločina bez kazne.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera