Katica Janeva – Makedonska Silvia Conti

Stručni profil Janeve pokazuje da ona nikada u svojoj karijeri nije bila spominjana u negativnom kontekstu (AP)

Piše: Sefer Tahiri

Pojavila se u javnosti nasmijana, ali i svjesna da je čeka vrlo težak zadatak. Katica Janeva je nova specijalna tužiteljica Makedonije. Iako relativno nepoznata u stručnoj javnosti, za njen izbor postoji politički konsenzus, ali i međunarodna podrška.

Tokom 2013. bila je na studijskom boravku i obuci u SAD-u. Bila je jedini kandidat za kojeg su podršku dali i vladajuća VMRO-DPMNE i opozicioni Socijaldemokratski savez.

Samo dan nakon glasanja o zakonu, provladini mediji objavili su naslove u kojima je naznačeno da je zakonom navodno prekršen Ustav.

Dnevni list Dnevnik na naslovnici je objavio tekst naslovljen „Zbogom ustavu“. Dio javnosti komentirao je da Vlada smišlja strategiju za osporavanje zakona pred Ustavnim sudom. Ali sam premijer Nikola Gruevski, koji se spominje u objavljenim snimcima, javno se usprotivio bilo kakvom sprečavanju rada specijalnog tužitelja.

Slučaj ‘Puč’ i navodi o korupciji

Sudeći po reakcijama, najsretnija odabirom tužitelja s posebnim zadacima je makedonska opozicija. Ona je čak i optimistična glede uspjeha u iskorjenjivanju kriminala i korupcije, prije svega jer su zahtijevali specijalnog tužitelja, a dobili si ustanovu Specijalno tužiteljstvo.

Na radnom stolu Katice Janeve bit će slučaj „Puč“ i optužbe opozicije o umiješanosti visokih Vladinih dužnosnika u korupcijskim aferama. Opozicija je u svojim „bombama“ predstavljenim javnosti tvrdila da je u Makedoniji gotovo 25.000 ljudi bilo prisluškivano, što je ozbiljno krivično djelo. Pred novom specijalnom tužiteljicom naći će se puno predmeta, ali važno je da je za njen rad osigurana formalno-pravna autonomija.

Njen mandat traje četiri godine, ima neograničen budžet, ali najvažnije je da joj je, na insistiranje međunarodne zajednice, data mogućnost izbora saradnika. Sasvim dovoljne činjenice koje joj omogućuju da radi neovisno od politike i drugih institucija. Zakon o Specijalnom tužiteljstvu daje rok do marta 2017. da se istraže i procesuiraju svi slučajevi prisluškivanja. Svi predmeti koji su povezani s prisluškivanjima, u roku od osam dana od strane Javnog tužiteljstva bit će predani Uredu Specijalnog tužiteljstva.

Potrebna hrabrost

Formalno-pravna neovisnost, ne samo od politike, ali i od drugih institucija je obezbijeđena. Na rad specijalnog tužitelja ne može utjecati nijedan javni tužitelj, pa čak ni državni tužitelj. Odgovornost o svom radu davati će samo Parlamentu Makedonije, uz obavezu da redovno informira i javnost.

Izazov pred Janevom je veoma veliki. Stručnjaci koji je poznaju kažu da je dovoljno stručna i kompetentna, ali joj je, pored ove dvije važne komponente, također potrebna velika hrabrost. Bez bilo kakve selekcije treba privesti pravdi ljude koji nose veliku moć i vlast. Da li je ova misija moguća?

Doista, samo hrabar, pošten čovjek s velikim srcem, čiji su prioriteti javni interes i profesionalna etika, može se suočiti s takvim ogromnim izazovom. To je vrlo važno za budućnost zemlje a pred njom je težak zadatak. Ona mora istjerati pravdu do kraja u zemlji u kojoj postoji zakon samo da bi bio prekršen od politike.

Neki „dežurni“ komentatori, koji u svemu nađu nedostatke, istrčali su sa komentarima da je Janeva anonimus, a kao argument naveli su i to da se njeno ime nije moglo naći na pretraživaču Google i na Facebooku. Trebali bi barem pričekati službeni početak njenog rada i ekipiranje tima koje treba slijediti za mjesec dana, tako da se ponovo pokazalo da u Makedoniji sve pridobiva personalna tumačenja.

Bilo je i mišljenja, kao ono pravnog stručnjaka Gordana Kalajdžieva, koji je prethodno bio spominjan kao kandidat za specijalnog tužitelja, da Janeva nije poznata kao istaknuti tužitelj, a postoji i sumnja da je bliska sa sadašnjim javnom tužiocem Markom Zvrlevskim. Objavljen je i podatak da je njen suprug preminuo prije nekoliko godina i da dvoje djece koje ima žive van Makedonije.

Stručni profil bez negativnosti

Ali, s druge strane stručni profil Janeve pokazuje da ona nikada u svojoj karijeri nije bila spominjana u negativnom kontekstu. Naprotiv, činjenica da ima dug tužiteljski staž velika je prednost za njen budući rad. Građani očekuju mnogo. Istraživanja pokazuju da zbog pretjeranog miješanja stranaka građani ne vjeruju u pravosudna tijela i u državno tužilaštvo, te da ona ne mogu poduzeti korake u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Uz puno pravo da ne vjeruju u ove institucije, dilema je koji će sud goniti funkcionere vlasti za koje bi specijalni tužitelj podnio tužbe. Specijalni sud nije oformljen i ta činjenica ostavlja puno dilema. Pomalo i ironično, na dan polaganja zakletve Janeve, u javnosti se pojavilo otvoreno pismo sucu Miralema Hasanija, u kojem je eksplicitno naveo: „Ja sam kadar i član Demokratske unije za integraciju (albanske stranke na vlasti, n.p.), a funkcije, prijašnje i sadašnje, dobio sam zahvaljujući ovim ljudima iz DUI-ja“. Drugim riječima „Stranke vladaju a i sude!“, iako vlastodršci često koriste izraz „neovisno sudstvo“.

Ipak, unatoč dilemama oko izbora specijalnog tužitelja, ostaje i nada, možda jedna od posljednjih, da Makedonija kao država može biti drugačija, pravednija, a ne zemlja u kojoj je normalno da političari mogu krasti građane. Do sada, ako su sami političari među sobom amnestirali jedni druge za kriminal, od sada bi trebali znati da se javna funkcija ne koristi za osobno obogaćivanje. Specijalni tužitelj, čak i ako djelomično ispuni očekivanja građana i nevladinih organizacija, poslat će dobar signal za ponovno pokretanje sistema i raščišćavanje kriminala i strukturne korupcije, za koje postoje ozbiljne sumnje da se protežu na vertikalnoj osnovi do samog vrha državnog sistema. 

U Albaniji, kada je 2007. tadašnji premijer Sali Berisha izabrao Inu Ramu za javnu tužiteljicu, ona je bila etiketirana kao Silvia Conti, lik iz poznate talijanske mafijaške serije “Hobotnica”, filmski simbol borbe države protiv mafije.

Kada je izabrana, svi su hvalili Ramu da je odlučna, pravedna i snažna. Upravo je Berisha zatražio pritvor za Ramu 2012. godine jer nije podigla optužnicu protiv opozicije, koja je u 21. januara 2011. izvršila puč pred vladom. Ne samo da je bila smijenjena, već je bila predmet monstruoznih političkih napada Berishe, koji je je čak uvrijedio, nazvavši je „politička kurva i pučistica“.

Hoće li se isto dogoditi s makedonskom Silvijom Conti? Da ne zaboravimo, Janeva je prošla obuku Falcone na Siciliji!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera