Mišljenja

Milioni za pranje lustera i tepiha?

Administrativni centar Vlade RS-a ima 49.140 kvadratnih metara korisne površine (Arhiva)
Administrativni centar Vlade RS-a ima 49.140 kvadratnih metara korisne površine (Arhiva)

Piše: Mladen Mirosavljević

Prije nekoliko dana jedan banjalučki internet sajt je objavio informaciju da Vlada bh. entiteta Republika Srpska plaća stotine hiljada evra svake godine privatnim firmama za čišćenje Administrativnog centra Vlade, iako je to u opisu djelatnosti Sektora za investiciono i tekuće održavanje u okviru Službe za zajedničke poslove Vlade. Prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta, Služba za zajedničke poslove ima 263 radnika, za čija primanja je ove godine u entitetskom budžetu predviđeno 1,6 miliona evra.

“Sektor za investiciono i tekuće održavanje, između ostalog, obavlja poslove higijene poslovnih prostora i pripadajućeg okoliša pored objekata, vrši tekuće održavanje kancelarijskog i drugog namještaja, tehničkih sredstava, uređaja i postrojenja u funkciji objekata instalacija i aparata…”, navodi se na zvaničnoj web stranici Vlade RS-a.

I pored toga, za čišćenje namještaja od prirodne bež kože, zavjesa i posteljine Služba za zajedničke poslove Vlade RS-a isplatiće 276.913 konvertibilnih maraka (oko 140.000 evra) firmi AD – preduzetnici ortaci iz Banje Luke. Ova firma je bila jedini ponuđač na nedavnom zaključenom tenderu: “Čišćenje i impregnaciju namještaja od prirodne bež kože, hemijsko čišćenje zavjesa, paravana, posteljine i radnih uniformi”, koji je 21. maja ove godine raspisala Služba za zajedničke poslove Vlade RS-a. Za čišćenje kristalnih lustera i pranje staklene fasade na zgradi Administrativnog centra firmi RUS iz Gradiške ove godine biće isplaćeno 237.470 KM (oko 120.000 evra).

Mahovina i polupane ploče

Ova firma je, takođe, bila jedini ponuđač na tenderu raspisanom u aprilu ove godine za usluge “Pranje staklene fasade, pranje i skidanje kamenca sa fontana, dubinsko čišćenje itisona, tepiha i stilskog namještaja, mašinskog pranja podova od parketa i kamena i čišćenje kristalnih lustera”. Za nabavku štofa, eko kože i odgovarajuće dekorativne trake odlučeno je da se potroši dodatnih 12.000 KM (oko 6.000 evra) budžetskog novca.

Da luksuzna zgrada Vlade RS-a nije jeftina za održavanje pokazuju i ostali izdaci. Samo za popravku kamenih ploča na trgu ispred Administrativnog centra ove godine biće izdvojeno 46.238 KM (nešto više od 23.000 evra). Na tenderu “Nabavka kamenih ploča za popravku trga Administrativnog centra Vlade” pobijedila je firma Novoteks, čija je pretežna djelatnost trgovina na malo i veliko kruhom, tjesteninom i kolačima. Ova firma je poznata u javnosti kao višegodišnji glavni snabdjevač hranom i pićem banjalučkih vrtića i još nekoliko javnih institucija.

Nisu problem samo polupane ploče, već i njihovo čišćenje, posebno od mahovine, za što se godišnje izdvajaju desetine hiljada evra. EkoBel iz Laktaša naplatiće od Vlade RS-a 38.461 maraka (nešto manje od 20.000 evra) za dezinfekciju Administrativnog centra i za uklanjanje mahovine sa trga ispred zgrade. Tender je zaključen krajem prošlog mjeseca.

U RS-u se, naravno, niko nije ni osvrnuo na ovu informaciju. Bezličnu opoziciju ovakve informacije očito ne zanimaju, ili, pak, samo povremeno, a ostali (koji su još uvijek ostali) se bave sami sobom i načinom kako da prežive, ili kako da se još više obogate. U atmosferi sve većeg siromaštva, apatije i beznađa, vijest je samo ono što vješti kreatori vijesti žele da bude vijest.

Preskupi kvadrati

Ipak ovolike sume novca za ovakve poslove na trenutak su ponovo skrenule pažnju na Administrativni centar i sve kontroverze koje ga prate od izgradnje do danas, a koja je bila i predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, ali od svega nije bilo ništa u borbi nadležnosti između državnog i entitetskog pravosuđa, što je i dalje slučaj i motiv najavljenog referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Pod sloganom “Novi horizonti”, krajem 2007. godine u Banjoj Luci je svečano otvoren novi Administrativni centar RS-a, koji je gradila firma iz Laktaša Integral inženjering, a cijeli projekat, po sistemu “ključ u ruke”, po zvaničnim podacima, koštao je oko 228 miliona KM (oko 115 miliona evra). Ekonomski analitičar i bivša ministrica finansija u Vladi RS-a Svetlana Cenić tvrdila je da Administrativni centar može da košta najviše 100 miliona KM (oko 50 miliona evra) sa nameštajem i računarima.

Administrativni centar ima 49.140 kvadratnih metara korisne površine. Od toga je 23.036 kvadrata u Vladinoj zgradi od 17 spratova, koja je najviša i najluksuznija u Banjoj Luci. Kompleks lamela A, B i C, koje su povezane podzemnim hodnikom sa zgradom Vlade, nalazi se na 26.104 kvadrata, a trg ispred zgrade ima 13.005 kvadrata i četiri fontane. Po podacima Vlade, prosječna cijena po kvadratu bez poreza na dodanu vrijednost je 2.061 KM (oko 1.000 evra), sa PDV-om 2.405 KM (oko 1.200 evra), a sa namještajem 3.577 KM (oko 1.800 evra). Ako se iskoristi mogućnost otplate na 12 godina, kvadratni metar košta 4.640 KM (oko 2.350 KM). To znači da je po sistemu “ključ u ruke” za nove objekte administrativnog centra trebalo biti plaćeno skoro 228 miliona KM (oko 115 miliona evra).

Od tada pa do danas ne prestaju sporovi, od onih da li je RS-u sa oko million i 200 hiljada stanovnika trebao takav administrativni centar, pa do toga da li je to stvarna cijena izgradnje i ko je sve od toga, i koliko imao, lične koristi.

Dodikova zadužbina

“Administrativni centar je simbol moderne i savremene RS, Banje Luke i svih dobrih ljudi. Centar je sagrađen za sve građane, a političari će se u njemu mijenjati. Jednog dana i ja ću otići”, poručio je tadašnji predsjednik Vlade (i aktuelni predsjednik RS-a) Milorad Dodik. On je napomenuo da se političari cijene po onome što su ostavili iza sebe, tvrdeći da će Vlada i dalje raditi na stabilnosti i prosperitetu RS-a i Bosne i Hercegovine. Iz ovog centra, Dodik je poslao poruku, izlaziće isključivo odluke mira i uspjeha, a nikada odluke rata i nestabilnosti.

Još od njene izgradnje postoji podjela na one koji smatraju da RS treba da ima takvu zgradu vlade i da je to simbol njene državnosti i moći i da je nebitno koliko je koštala; te da li se neko lično okoristio njenom gradnjom. Ti isti smatraju da moraju postojati (i postoje) i drugi simboli, kao Palata predsjednika, Akademija nauka i umjetnosti RS-a… Bez obzira koliko to sve košta.

Oni drugi smatraju da je sve to prenapuhano i predimenzionirano za veličinu i jačinu privrede RS-a i da osim, uglavnom stranačkog i predimenzioniranog zapošljavanja, sve to neće biti moguće finansirati i održavati. Odnosno da je to Dodikova zadužbina, sa kojom RS neće znati šta će kada se njeno funkcionisanje svede u realne okvire. Bilo kako bilo, prava istina je ostala tajna do današnjih dana, a očito je da se ne zna da li je bila profitabilnija njena izgradnja ili njeno održavanje.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO