Zabrana posta je dio profiliranja muslimana u Britaniji

Osnovna škola Barclay u Londonu je zabranila post djeci koji pohađaju tu obrazovnu instituciju (EPA)

Piše: Rafia Zakaria

Desetog juna, sedmicu prije početka muslimanskog svetog mjeseca ramazana, Osnovna škola Barclay u istočnom Londonu je poslala pisma učenicima na kućnu adresu.

“Politika i Osnovne škole Barclay i svih škola koje su pod okriljem obrazovne organizacije Lion Academy Trust je da se ne dozvoli djeci koja pohađaju te škole da poste”, navedeno je u pismu, gdje se sugerira da bi post mogao ugroziti zdravlje i obrazovanje učenika.

Nakon osude javnosti, organizacija Lion Academy Trust, koja upravlja školom, saopćila je da će biti napravljeni izuzeci u određenim slučajevima te da roditelji koji žele da njihova djeca poste trebaju da se sastanu sa školskim zvaničnicima.

Vijest o zabrani posta je je izazvala kritike muslimanskih čelnika. “Mi smatramo da o ovome… trebaju odlučiti roditelji sa djecom, koji zajedno mogu donijeti odluku da li će djeca postiti ili ne”, kazao je glasnogovornik Asocijacije britanskih muslimana za The Mail Online.

Na površini, zabrana posta djeluje kao pogrešna politika vođena previše revnosnim školskim administratorima koji smatraju da oni, umjesto roditelja, znaju šta je najbolje za njihove mlade učenike.

“Tražili smo smjernice i pouzdano smo obavješteni da prema islamskom zakonu djeca nisu obavezna da poste tokom ramazana”, navedeno je u pismu koje je poslao Barclay.

Čudno je što sekularna škola pokušava reći muslimanskim roditeljima šta njihova religija zahtijeva ili ne. U svakom slučaju, incident nudi značajan uvidu u probleme sa kojim se Velika Britanija suočava sa muslimanskom manjinom.

Crkva i država

Za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, Britanija nema striktno, ustavom uvjetovano razdvajanje crkve i države. A s obzirom da je Anglikanska crkva ključni dio državne mašinerije, građani ne mogu da zadrže religiju izvan škola pozivajući se na zakon koji se odnosi na sve vjeroispovijesti. (To je državna crkva, kraljica je čelnica crkve, a veliki broj državnih i crkvenih funkcija su povezani).

To je razlog zašto su se zvaničnici okrenuli ka stvaranju od države odobrene i neprijeteće vrste islama, čije prakticiranje mogu dopustiti bez straha da će ono biti začetak terorizma. U očima administratora osnovnih škola u istočnom Londonu, post djece nije dio ovog umjerenog prakticiranja muslimanske vjeroispovijesti.

Zbog toga opiranje pravilu škole o postu može biti protumačen kao znak antidržavnih stavova i protivljenje navodnim britanskim vrijednostima – što su oznake potencijalnog radikalizma.

Govorenje vjernicima šta njihova religija dopušta ili ne je stari projekt. U kolonijalnoj Indiji, primjer radi, Britanci su sistematizirali islamski zakon i eliminirali raznolikost različitih tumačenja islama. Umjesto njega, napravljena je nova vrsta statutom uređenog islamskog zakona, koji je podržavao kolonijalni projekt kontrole i osvajanja.

Ovo je omogućilo Britancima da odluče da li su određeno ponašanje i određeni postupci dozvoljeni u islamu. Posljednja iteracija koristi istu strategiju: britanskim muslimanima se poručuje da tražiti od djece da poste nije u skladu sa islamom.

Dodatne brige

Ova priča izaziva dodatne brige. Britanske osnovne škole se pretvaraju u bojišta za “rat protiv terorizma”, koji provodi Velika Britanija, a u kojim učitelji služe kao oči i uši države. To je dio nedavnih programa za nadzor i praćenje muslimanskih studenata, koji mogu poslužiti samo da dodatno izoliraju upravo one mlade čiju radikalizaciju bi navodno trebali spriječiti ti programi.

U februaru je britanski Parlament usvojio Antiteroristički i sigurnosni zakon 2015, koji, osim drugih mjera nadzora, regrutira nastavnika da prate rane znake radikalizacije, da provedu testiranja koja bi trebala otkriti terorističke simpatije i da koriste softver za praćenje web pretraživanja u školi.

Zakon u potpunosti stupa na snagu prvog jula.

Prije usvajanja zakona, vlada je objavila savjetodavni dokument kako bi “pružila smjernice za određene zvaničnike na dužnosti, kako bi uzeli u obzir potrebu da se spriječi da ljudi budu uvučeni u terorizam”.

Među ovim određenim zvaničnicima su predavači u vrtićima, koji, sa ostalim školskim administratorima, su obavezni da “procijene rizik da učenike privuče terorizam, uključujući njihovu podršku ekstremističkim idejama koje su dio ideologije terorista”. Kako bi se osigurala poslušnost, u dokumentu je navedeno da su “regulative za finansiranje ranog obrazovanja promijenjene tako da pružatelji usluga koji ne budu promovirali britanske vrijednosti” neće dobiti podršku.

Početak špijuniranja

Špijunski posao je već počeo. Prošlog mjeseca su učenici škole Buxton u istočnom Londonu morali uraditi test. Među ostalim pitanjima, od studenata je zatraženo da izaberu tri riječi koje ih najbolje opisuju iz liste miješanih religijskih identiteta, kao što su hindus, kršćanin i musliman, sa riječima kao što su “učenik” i “britanski”.

Učenici, neki stari samo devet godina, upitani su da se slože ili ne slože sa izjavama poput “Vjerujem da je moja religija jedina ispravna”. Kada se test našao pod lupom javnosti, školski administratori su kazali da je on dio probnog programa za promoviranje inkluzije. Škola je zatim na internetu objavila sadržaj testa – nakon što su izmijenjena neka pitanja, što se može vidjeti na osnovu fotografija originalnog testa, koje su objavili neki učenici koji su ranije rješavali sporni test.

Britanske škole će uskoro početi koristiti softver za nadzor, poznat kao Impero, koji bi trebao pomoći nastavnicima u otkrivanju budućih terorista. Instaliran na svim školskim računarima, softver će tražiti pretraživanja kao što su “džihadska nevjesta” i “umireš samo jednom”. Kumulativno, te mjere nadzora će od britanskih javnih škola napraviti mjesta na kojim će se rano otkrivati djeca-budući teroristi, kako bi ih uhapsili. Zbog toga će nastavnici biti ratnici vrbovani za britanski “rat protiv terorizma”.

Od zabrane posta do nadzora maloljetnika, ove taktike su osmišljene da od britanskih škola naprave saučesnike u naporima vlade da proizvede poslušne građane koji nisu pretjerano muslimani ili muslimani na opasan način, te samim tim i potencijalni teroristi.

Ka tom cilju, mladi muslimani, uključujući malu djecu, hranjeni su britanskim vrijednostima koje uvjetuje država, koje stavljaju primat britanstva iznad njihovog muslimanskog identiteta, provjerama prikrivenim kao testovi i patriotske performanse. To je zastrašujuća situacija.

Bez obzira hoće li učenici Osnovne škole Barclay prkositi zabrani i postiti ovaj ramazan, izbor pred njima je transformiran: post više nije jednostavan, iako naporan, čin vjere, već je on test njihove tvrdnje da su Britanci pred sveznajućom i nametljivom državom.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera