Nikolić ‘izvozan’ i na nebu i na zemlji

Nije ovo prvi put da Ministarstvo policije, u čijoj su nadležnosti i auto i sigurnost predsjednika, uđe u klinč sa Nikolićem (Tanjug)
Nije ovo prvi put da Ministarstvo policije, u čijoj su nadležnosti i auto i sigurnost predsjednika, uđe u klinč sa Nikolićem (Tanjug)

Piše: Ratko Femić

Predsednika Srbije Tomislava Nikolića baš je poterao maler u saobraćaju. Posle problema s avionom Vlade Srbije – kad su i on i njegovi saradnici zbog prosipanja kafe po komandnoj tabli i naglog poniranja osetili ono što većina građana Srbije oseti u stomaku kad se probudi, a naročito kad se približe šalteru ili prvog u mesecu – sad je poslušnost prvom čoveku Srbije otkazao i drumski prevoz.

Od dva luksuzna i blindirana mercedesa nijedan nije u funkciji. Prvi je otpisan još prošle godine, nedugo pošto ga je Srbija dobila na dar od šeika Muhameda Bin Zajeda. Blindirani džip vredan milion evra dopao je šaka stručnjaku, serviseru koji ga je tokom testne vožnje slupao u sudaru s autobusom. Sad taj luksuzni auto u nekoj garaži skuplja garež i prašinu, jer nema para za njegovu popravku. Druga limuzina nabavljena je 2010. godine, a već je neupotrebljiva – crk’o motor.

„Komšo, grobar sa’ranio mečku“, kaže mi komšija kroz dug, šištav smeh, koji završava epizodom kašlja. „Dugo mu je i trajala. Taj bi i kamen za kupus razbatalio.“

Država ko vozni park

Ali niti predsednik vozi taj auto, niti ga održava, a MUP – u čijoj je to nadležnosti – kaže da popravka košta blizu 100.000 evra. K'o za inat, automobil se pokvario u vreme radikalne štednje. Pre dva meseca premijer Aleksandar Vučić je zbog toga najavio prodaju 1.583 putničkih vozila u vlasništvu države. Izgleda da neko misli da u taj režim troškova uglavi i predsednika, za čiji bezbedan prevoz nema novca. Na raspolaganju ima BMW star 18 godina, nabavljen još u vreme vladavine Slobodana Miloševića i svoj privatni auto.

Kakva država takav vozni park – zapušten, izarčen, islužen, skrpljen…

Nije ovo prvi put da Ministarstvo policije, u čijoj je nadležnosti i auto i bezbednost predsednika, uđe u klinč sa Nikolićem. Još se pamti i prepričava ona komedija kad MUP nekoliko meseci nije nabavljao gume za predsedničku kočiju, jer su stare bile dotrajale. Kada su ih nabavili koristili su ih dva dana, jer je moćna mašina – izdahnula. Prema računici kabineta predsednika, od 1071 dana mandata (samo toliko, a čini se kao večnost), predsednička tvrđava na točkovima, mercedes S600, čak 400 dana nije u funkciji.

Još u Ministarstvu policije kažu da nemaju informaciju da li je time što predsednik ne može da se vozi u bezbednom automobilu ugrožena njegova bezbednost. A ko li bi to trebalo da zna? Možda bi ovi u resoru poljoprivrede mogli to da rastabire.

Otkako je Nikolić seo u fotelju na Andrićevom vencu, imao je dva prijavljena saobraćajna incidenta – jednom je kolonu pokušao da prestigne vozač iz Ministarstva unutrašnjih poslova, a drugi put je u nju pokušavao da se ubaci neki nesrećnik koji je žurio na slavu. Baš taj poslednji bio je označen kao potencijalni atentator, koji je mogao da se – pazite sad dobro – starudijom, raspalom škodom felicijom, zakuca u predsednički mercedes S600, blindiranu mašinu sa gotovo 600 konja pod haubom.

Promjena vozača

Taj auto je pre nepunih pet godina plaćen 620.000 evra, ima neprobojna stakla, može da izdrži eksploziju, bude pod vodom, u njemu su boce s kiseonikom, njegove ojačane gume mogu da voze 100 kilometara posle pogotka, al’ džaba. Tu aždaju Nikolić može samo da gleda u garaži, dok onaj veseljak, što je žureći na slavu uleteo u predsedničku kolonu, verovatno još vozi onu dotrajalu škodu. Kako je neko uspeo da toliko izdrnda S klasu za tako kratko vreme? Ako ni pet godina nije pošteno vožen, valjda mu važi garancija.

Osim ako ga neko nije sredio neodgovornom vožnjom i neadekvatnim održavanjem. Za takve automobile kažu da su neuništivi. Al’ zna se ovde koji automobil može trećom po makadamu da juri sto na sat. To može bit’ samo službeni, a moguće je da je i ovaj predsednički bio u rukama nekog nesuđenog testnog vozača, koji ga je, kad ostane nasamo s mašinom, terao kao onaj serviser džipa, koji je završio u zadnjem delu gradskog autobusa. Suvišno je trošiti reči na neodgovornost i nemar, kad se zna da su Titovi automobili mercedes pulman i Rols Rojs i dalje u životu, krešu iz prve i rade ko sat.

Hoćemo da postavimo zemlju na noge i uđemo u klub uspešnih zemalja, a nismo u stanju da održavamo automobil.

U učestalom dopisivanju putem medija i nadgornjavanju kabineta predsednika i predstavnika raznih ministarstava prelama se i odnos Vlade i predsednika.

Povodom ovog slučaja kabinet je optužio MUP za iznošenje neistina i za to što nadležni ne otklanjaju kvarove u razumnom roku. Pre toga sukob je izbio između Nikolićevih savetnika i ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović, koja je optužena da je odgovorna za kvar na avionu.

Nema sumnje da bi pojedini ministri pre menjali predsednika nego motor u blindiranom mercedesu, ali ni predsednik njima ne ostaje dužan. Nedavno je izjavio da je, čim je video ko su ministri u Vladi, znao da će Vučić morati mnogo da radi. Nije to bio prvi put da predsednik prigovori Vladi na efikasnosti, ali zasad nije – bar ne javno – imao primedbi na premijera koji sedi za volanom kabineta u Nemanjinoj 11.

Izgleda je ovde u pitanju borba ko će da sedne na mesto suvozača, ko pozadi, a ko će da bude izguran na prikolicu. Osim ako Nikolić potajno ne priželjkuje da promeni baš vozača.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera Povezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO