ISIL je više od policijske države

Bakrov ISIL je bio u stanju održati određenu pritajenost jer nije koristio sirijske ili iračke agente (AP)

Piše: John Batchelor

Analiza nedavno otkrivenih dokumenata koji pripadaju grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL) od 31 stranice iznosi argument da ova organizacija ne treba biti shvaćena kao apokaliptična revolucija već prije kao policijska država.

„Ovi dokumenti su na neki način izvorni kod najuspješnije terorističke armije u nedavnoj historiji“, piše Christoph Reuter za njemački list Der Spiegel.

Njemu ovi dokumenti „nisu manifest vjere već tehnički precizan plan za ‘islamsku obavještajnu državu’ – halifat koji vodi organizacija koja ima sličnosti sa zloglasnom domaćom obavještajnom agencijom Stasi u istočnoj Njemačkoj.“

Ovi dokumenti, uzeti iz spisa sada preminulog ISIL-ovog šejha, od pomoći su u procesu objašnjavanja uspjeha ove grupe u regrutovanju i disciplinovanju boraca kao i osnova kako koristiti špijunažu, otmice, ubistvo i teror da se potčini selo ili regija.

ISIL kreira disciplinovani kult terora koji ima za cilj da zaplašivanjem ili ubijanjem sruši ne samo državu već i subdržavne elemente.

Međutim, dokumenti ne opisuju adekvatno izvorni žar regruta iz cijelog svijeta koji hrle ka ISIL-u Siriji, Libiji, Nigeriji ili Afganistanu da se bace u ropstvo i samouništenje.

Ovi dokumenti ne ilustruju važnu razliku između terorizma u službi izgradnje ili održavanja države, kao Stasi za istočnu Njemačku, i ISIL-ove ambicije da uništi države da bi kreirao ogromni, transkontinentalni, pa čak i globalni halifat.

Vizija Haji Bakra

Kako piše Der Spiegel, ovi dokumenti su pronađeni u sirijskom gradu Tal Rafaat, sjeverno od Halepa, u kući bivšeg iračkog obavještajnog oficira koji je poznat pod imenom Haji Bakr. Ubijen je u januaru 2014. u raciji ISIL-ovog glavnog rivala u sirijskom građanskom ratu, Al-Kaidinog ogranka Jabhata Al-Nusraha (Front Nusra).

Pravo ime Hajija Bakra bilo je Samir Abd Muhammed al-Khlifawi. Bio je pukovnik u iračkoj vojnoj obavještajnoj službi koji je dobio otkaz kada je američki State Department zabranio vojsku Saddama Husseina 2003. Nedugo potom, Bakr se pridružio pobuni Abu Musaba al-Zarqawija protiv američke okupacije i držan je u američkom pritvoru od 2006. do 2008.

Bakr i drugi obavještajni oficiri su 2010. regrutovali iračkog klerika koji će postati halifa ISIL-a, Ibrahima Awada Ibrahima al-Badra koji je poznat pod imenom Abu Bakr al-Baghdadi.  Bakr je planirao pobunu koja će izbjeći Zarqavijev neuspjeh da potčini subdržavne elemente u Iraku: plemena, klanove i familije.

Bakrov nacrt za ISIL dao je strukturu i disciplinu ISIL-u koja mu je bila potrebna da brzo izađe iz haosa građanskih ratova. Bakr je dizajnirao revolucionarnu tajnu policijsku državu. Izgleda kao dijagram električnog kola iz sovjetske ere, podijeljen na regionalne i okružne nivoe. Kreira disciplinovani kult terora koji ima za cilj da zaplašivanjem ili ubijanjem sruši ne samo državu već i subdržavne elemente.

Zahvaljujući Bakrovim inovacijama, ISIL ne samo da ima birokratiju za izdržavanje svoje oblasti već i paralelni aparat za nadziranje unutar svih dijelova. Svako špijunira svakoga. Radi se o kompetentnoj svakodnevnoj strahovladi naspram svojih regruta, baš kao i Stasi i zloglasni KGB.

ISIL-ov rast

Osjetivši priliku i izvan Iraka, Bakrov ISIL se, kako kažu, prerušio u bezopasnog pozivača u vjeru ili dobrotvornu organizaciju u pobunjeničkim dijelovima Sirije kao što su pokrajine Halep i Raqqa dok su pravili beskrajne liste vodećih porodica i njihovih slabosti koje će iskoristiti bilo ucjenom ili ubistvom.

Bakrov ISIL je bio u stanju održati određenu pritajenost jer nije koristio sirijske ili iračke agente, koji bi vjerovatno bili prepoznati, već su regrutovali novajlije iz Saudijske Arabije, Tunisa, Turske i Evrope. Ovi borci su bili lakovjerni i pokorni u svojim misijama, s obzirom da su bili odsječeni od drugih izvora informacija.

Šerijat ili islamski zakon se spominje u Bakrovom nacrtu kao način da se zastraše ISIL-ovi regruti, te da im se nametne disciplina i protiv otpora u selima Sirije. U kritičkom pogledu, prema analizi Der Spiegela, Bakrov nacrt imao je malo toga za reći o vjerskom žaru. Bivši Bakrov kolega, sada novinar, Hisham al-Hashimi, sjeća se da je Bakr bio „veoma inteligentan, postojan, odličan logističar“ ali „nacionalista, a ne islamista.“

ISIL privlači regrute sa svih kontinenata.

Sve u svemu, prema Der Spiegelu, Bakrov plan za ISIL bio je da ponovo osvoji Irak i uspostavi uporište u Siriji. Globalni rat nikada nije bio plan.

Ratna mašina

Iako analiza Der Spiegela rasvjetljava ovo pitanje do određene mjere, ona istovremeno potcjenjuje moć terora da vodi ISIL-ove regrute i potcjenjuje privlačnost ISIL-a za mnoge mlade sunite. ISIL nudi viziju ranije slave islama kojoj mladi i vatreni ne mogu odoljeti. ISIL djeluje nesmetano kao ratna mašina jer ima temeljni narativ koji inspiriše na pokornost, heroizam i žrtvu.

ISIL je navodno zamišljen kao globalni pokret svih muslimana, a ne lokalna pobuna da se sruše Irak i Sirija. ISIL ima univerzalne ciljeve. Iako je počeo napredovati iz Mezopotamije, on se brzo širi u Afriku, Južnu Aziju i šire. ISIL privlači regrute sa svih kontinenata.

Naposljetku, moja informacija je da su bivši obavještajci koji diriguju ISIL-ovu ekspanziju najosjetljiviji na ulogu subdržavnih igrača u regiji.

Oni traže način da rade sa vođama da održe pobožnost i disciplinu u regiji, nešto što američka i šiitska vlada u Bagdadu nikada ne bi mogla postići.

Bakrov nacrt bio je neophodni početak za kreiranje aparata koji bi mogao upravljati teritorijom (što Zarqawi nije uspio postići) i postaviti borbene jedinice za nova osvajanja. Ali Bakrov priručnik za tiraniju bio bi ograničen bez inspiracije da učini da svi rade za zajednički cilj.

Pogrešno je posmatrati ISIL kao nacionalističku revoluciju tipa onih iz 20. stoljeća, kao što je komunizam, koja je postala nelegalna policijska država.

Stranka Baath više nije na vlasti. ISIL-ova vizija globalnog halifata koji seže više od milenija unazad do ranog islama i pobožnih halifa je sofisticiranija i dublja od političke teorije. ISIL će napredovati i širit će se kao požar preko granica i okeana dok ne bude tretiran kao prijetnja samoj ideji državnog suvereniteta.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera