Prisluškivanje je porazilo demokratiju

Albanci traže da Zaev objavi i 'bombe' o slučajevima koje smatraju montiranim (EPA)

Piše: Sefer Tahiri

Nakon objavljivanja prisluškivanih razgovora, Makedonija je pretvorena u jedan veliki politički teatar. Svi iščekuju šta će donijeti nove snimke prisluškivanja.

Građani žele čuti o radu Vlade, a opozicija, ako ih posjeduje, treba objaviti sve skandale vlasti povezane s organiziranim kriminalom, kleptomanijom raznih visokih i drugih političara.

Nakon šest objavljenih ”bombi” Zorana Zaeva i opozicije, iako se radi o različitim temama, jedan je neizbježan zaključak, a to je da Vlada Republike Makedonije ima potpunu kontrolu nad javnim životom.

Vlada Gruevskog i njegov rođak Sašo Mijalkov imaju kontrolu nad pravosuđem, na različite načine i na različitim nivoima, kroz izbor sudaca i koordinaciju sudskih odluka.

Policijska država

U prisluškivanim razgovorima, očita je činjenica da izbor sudaca direktno kontrolira čelnik tajne policije, Mijalkov. Vlada se često da pohvaliti da imamo nezavisno sudstvo, iako se, s normativno-pravnog aspekta, selekcija sudaca obavlja od samih sudaca, odnosno preko Sudskog vijeća.

Činjenica koja potvrđuje da reforme u pravosudnom sistemu u Makedoniji u biti nisu imale apsolutno nikakvog učinka, a potrošeni su milioni eura stranih donatora, dok sa druge strane opstaje stari politički mentalitet po kojem je pravosuđe instrument vlasti.

Makedonija je policijska država, s obzirom na masovnost prisluškivanja koje je obavljano.

Vlada ima direktnu kontrolu nad javnim tužiteljem, koji po nalogu ministrice unutrašnjih poslova, Gordane Jankulovske, nije pokrenuo istragu protiv ministra financija Zorana Stavrevskog.

”Bombe” Zorana Zaeva potvrdile su činjenicu koja je godinama opće poznata, da je dio medija u zemlji, ništa drugo već obično propagandno sredstvo političkih interesa vladajuće stranke VMRO-DPMNE.

Mogu se čuti ministrica unutrašnjih poslova s jedne strane, a s druge strane šef Uprave za sigurnost i kontraobavještavanje, Mijalkov, kako daju instrukcije uredniku TV Sitel i vlasniku TV Kanal 5, kako urediti vijesti i kakve slike koristiti za vijest o hapšenju bivšeg ministra unutrašnjih poslova, Ljubeta Boškovskog.

Da je Makedonija rekla ‘zbogom’ demokratiji i slobodi medija, govori i činjenica da je tokom proteklih godina permanentno bilo prisluškivano najmanje 100 novinara koji pripadaju i provladnim i kritičkim medijima. Makedonija nije slučajno u društvu nekih afričkih zemalja kada je riječ o slobodi medija.

U pretposljednoj ”bombi”,  premijer i ministar transporta, Mile Janakieski, dogovaraju se o uništavanju velikog stambenog objekta „Kosmos“,  vrijednog 65.000.000 eura. Objekat je srušen samo zato što je bio u vlasništvu jednog opozicionog zastupnika, Fiata Canovskog. Ovo uništavanje šalje lošu poruku stranim investitorima da ostanu što dalje od Makedonije, jer nemaju pravnu sigurnost za svoja ulaganja.

Vlast je, praktično, cijelo vrijeme igrala ulogu Velikog brata, pratila je opozicione političare, novinare i građane, a ruka joj je otišla toliko daleko da je čak upala i u njihov privatni i intimni život. Grozno i sramotno!

Nije slučajno da se u velikom broju razgovora pojavljuje ministrica policije, koja je, da stvarnost bude krajnje ironična, nekoliko godina unatrag izjavljivala: “Mi nismo policijska država”.

Ali, stvarnost pokazuje sasvim suprotnu sliku. Makedonija je policijska država, s obzirom na masovnost prisluškivanja koje je obavljano.

Moć korumpira, ali apsolutna moć korumpira apsolutno. Zaev je uvjeren da ima u svojim rukama dokumenta i svjedoke čije će izjave prisiliti Gruevskog na ostavku.

U posljednjih nekoliko dana pojačali su se pozivi opozicije i nevladinih aktivista da premijer odstupi sa funkcije jer nakon ovog skandala on je gotovo bez demokratskog legitimiteta za vladanje. Ali, premijer čak nije ni razmotrio ideju o tehničkoj vladi, a kamoli predlog da se mirno povuče, bez negativnog utjecaja na sigurnost države.

Iako su neki analitičari smatrali da će nakon šeste ”bombe” Gruevski pasti, smatra se da je on političar sa demokratskim deficitom, koji se ni po kakvoj cijeni neće odlučiti za ostavku. Ne samo on, već i svi Vladini partneri, bez obzira da li su znali za prisluškivanje.

Prisluškivanje Albanaca

S druge strane, Ali Ahmeti, čelnik albanske stranke na vlasti, Demokratske unije za integraciju, ne preuzima odgovornost, iako je i sam bio prisluškivan, kao i svi ostali opozicioni političari. Ne samo što se ne osjeća odgovornim, već će Ahmeti i izjaviti da su prisluškivanja normalna i da se dešavaju i u zemljama s razvijenom demokratijom. No, mislim da je to ishitrena izjava Ahmetija, jer niti u jednoj zemlji ne može se smatrati normalnim da se ilegalno prisluškuje više od 20.000  ljudi.

Ahmeti je rekao da situacija neće biti tretirana s emocijama, ali ne radi se o emocijama, prije svega zbog političke racionalnosti i principa. Sklonost ka amnestiji ili relativiziranju nečeg nezakonitog, neustavnog i potpuno suprotnog međunarodnim standardima i principima je nedemokratski čin. Očito je da je odluka Ahmetija donesena s ciljem produženja života vladajuće koalicije, a u prisluškivanim razgovorima, Sašo Mijalkov govori o Ahmetiju kao o principijelnom političaru.

Albanci imaju pravo znati istinu. Zaev je na potezu. 

No, samo zbog činjenice da su policijski sistemi u bivšoj Jugoslaviji decenijama prisluškivali Albance, znači i članove DUI-ja, vladajuća stranka Albanaca nije smjela smatrati ovaj proces normalnim. Ne može biti normalan proces ponašanje jedne političke strukture vlasti, koja nikada ne dvoji politiku i tajnu policiju. Nije slučajno ni to da pregovore o formiranju vlade u Makedoniji VMRO-DPMNE-a sa DUI-jem vodi šef tajne policije. Sasvim nedemokratski.

Normalnost prisluškivanja pokušao je demonstrirati i vođa albanske opozicione DPA, Menduh Thaci, koji je izjavio da je praćen još od 1993. godine, a niti jednom riječju nije osudio aktuelno masovno prisluškivanje.

Svi iščekujemo nove ”bombe” Zorana Zaeva. Nadamo se da će objaviti i prisluškivanja koja govore o slučajevima organiziranog kriminala, a uključuju i albanske političare. Albanci imaju pravo znati istinu o kriminalu.

Albanci traže da Zaev objavi i ”bombe” koje govore o kompliciranim slučajevima “Monstrum”, “Sopot”, “Brodec”, te ubistvu jednog od osnivača bivše Oslobodilačke nacionalne vojske u Makedoniji, Haruna Aliua.

Albanci imaju pravo znati istinu. Zaev je na potezu. Upravo u njegovom odnosu prema tim predmetima, koji u albanskom javnom mišljenju važe za politički montirane, Zaev će pokazati dali je vođa ili samo političar.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera