Tikrit – bojno polje za budućnost Iraka

Druga runda u bici za Tikrit pokazala se jednako smrtonosnom za iračke snage (AP)

Piše: Ibrahim al-Marashi

Trenutna bitka za Tikrit je stala, jer iračka vojska i pridružene iračke šiitske i sunitske milicije nisu uspjele istjerati udomaćene borce ISIL-a.

Pojavili su se kontradiktorni izvještaji u vezi s ulogom koju bi američke zračne snage trebale odigrati u toj bici, a SAD, iračka vojska i milicije se međusobno raspravljaju.

Ta debata se dešava tokom bitke koja ima veliki taktički i simbolički značaj. Sudbina te bitke odredit će budućnost Iraka, a to je ujedno i bitka za iračku prošlost.

Tikrit je u iračkoj i međunarodnoj mašti urezan kao rodni grad Saddama Husseina. Međutim, taj grad i njegovi stanovnici zaslužuju važnije mjesto u iračkoj historiji, osim lošeg glasa koji ih prati jer se tamo rodio Saddam. Priča o Tikritu objašnjava uspon Saddama Husseina.

Zapravo se rodio u selu u okolici Tikrita, al-Awji. Povezivanje Tikrita sa državom pod Saddamovom vlašću vuče korijene do društveno-ekonomskih promjena 30-ih godina 20. stoljeća koje su utjecale i na grad i na njegovu okolicu.

Tikrit više nije samo urbani centar na putu do Mosula. Postao je nagrada, dio veće bitke da se podigne moral nacije.

Smješten na rijeci Tigris. Tikrit je tradicionalno povezivan s izradom malih čamaca za plovidbu rijekom nazvanih kalak. Uvođenjem parobroda, njihov način života postao je staromodan, pa su morali naći novi način da se izdržavaju.

Tikritski muškarci morali su pronaći posao odlazeći u prijestolnicu Bagdad, što je bila sudbina većine iračke seoske populacije čiji je način života postao neodrživ.

U tom periodu oficir iz poznate tikritske porodice zemljoposjednika Mawlud Mukhlis podsticao je sugrađane da se priključe vojsci ili njenim akademijama, što je bio način da se u vojsci kreira mreža pristalica.

Jedan od onih koji su se priključili vojsci bio je  Hassan al-Bakr, koji je kasnije napredovao do čina generala te poveo vojni udar u Iraku 1968.

I njegov mlađi rođak Saddam Hussein će učestvovati u udaru i 1979. domoći se predsjedničke pozicije. Obojica muškaraca bili su iz Tikrita i članovi stranke Baath.

‘Tikritska republika Irak’

Saddam je rođake postavio na visoke položaje, a s obzirom na to da su svi bili iz Tikrita, taj grad se od tada povezivao s njegovom vladavinom.

Drugi sugrađani, koji nisu bili Sadamovi rođaci, također su dospjeli na visoke pozicije u državi, u toj mjeri da su kritičari nazvali Irak Jamhuriyyat Al-Iraq al-Tikritiyya ili “Tikritska republika Irak”.

Međutim, to što ste iz Tikrita nije značilo da ćete sigurno preživjeti u batističkom Iraku. Jedan od Saddamovih sugrađana Hardan al-Tikriti, zapovjednik iračkih zračnih snaga i Saddamov potencijalni rival, ubijen je prema Saddamovoj naredbi.

Stanovnici Tikrita su mi čak i prije Saddamovog pada govorili koliko im je nezgodno zbog lošeg glasa koji ih prati jer ih povezuju sa Saddamom Husseinom. Prema njihovom mišljenju, Saddam je predstavljao necivilizovani, sirovi ruralni predio koji preuzima vlast u državi.

Međutim, Tikrit će sada zauvijek biti obilježen asocijacijom na svog najslavnijeg sina. Bitku za Tikrit to čini simboličnom i to motiviše borce koji se bore protiv ISIL-a da ne budu pregrubi prema civilnoj populaciji. Iako nepotvrđena, objavljena je vijest da je u borbi za prošlost Tikrita uništen mezar Saddama Husseina.

Ironija je u tome što su investicije Saddama Husseina u Tikrit trebale učiniti nedavnu bitku za grad relativno lakom. Sjećam se ulaska u Tikrit 2004, preko glavne avenije koja razdvaja grad. Univerzitet u Tikritu bio je veći od samog grada.

Saddamova investicija u rodni grad učinila ga je nepogodnim urbanim bojištem u iračkoj pobuni u periodu nakon 2003. Široke avenije i veliki prostori nisu dobri za zasjede, za razliku od uskih i krivudavih ulica u Falluji, koje su pružale savršen zaklon iračkim pobunjenicima.

Sadašnja bitka za Tikrit je drugi pokušaj da se ISIL istjera iz grada. Iračke oružane snage su ga pokušale preoteti od ISIL-a u ljeto 2014, ali su odbijene, pri čemu je stradalo mnogo vojnika. Ova druga runda u bici za Tikrit pokazala se jednako smrtonosnom za iračke snage, a kampanja je izgubila zamah zbog relativno velikog broja poginulih.

Tikrit postaje irački ekvivalent sirijskom Kobaniju, s obrnutim ulogama.

Neuspjeh da se zauzme grad već drugi put bit će sramota za iračku državu i vjerovatno će Irak dati sve od sebe u toj kampanji. Ta bitka je u početnoj fazi posmatrana kao proba za predstojeću, strašniju bitku za Mosul. Međutim, Tikrit više nije samo urbani centar na putu do Mosula. Postao je nagrada, dio veće bitke da se podigne moral nacije.

Tikrit pokazuje i kako su se odnosi između SAD-a i Irana pogoršali tokom te bitke, pokazavši da to nije samo bitka iračke države koja pokušava povratiti oduzeti grad od nedržavnog faktora već i teren na kojem će SAD i Iran oblikovati budućnosti Iraka.

Da ironija bude veća, izgleda da su Iran i SAD postigli dogovor da SAD ne učestvuje u bici zračnim udarima, iz različitih razloga. Iran i njemu odane milicije bi mogli zauzeti Tikrit bez ikakve pomoći SAD-a iz zraka, kako bi samo oni mogli preuzeti zasluge za pobjedu i donijeti Iranu značajnu pobjedu u borbi protiv ISIL-a. Strategija Irana, zajedno za sa iračkim šiitskim milicijama je da zauzme grad, okrug po okrug, ulicu po ulicu, uprkos velikom broju žrtava.

Poput sirijskog Kobanija

SAD je, izgleda, pristao na tu strategiju. Ne osiguravši podršku iz zraka, SAD dozvoljava iranskim i šiitskim milicijama da izgube mnogo ljudi u Tikritu, što će iscrpiti njihovu snagu i usporiti ih, omogućivši dražem partneru Amerike, iračkoj vojsci, da nastavi borbu protiv ISIL-a.

Iranske i šiitske snage su i ranije ostvarivale uspjehe u preuzimanju kontrole nad manjim gradovima koje je držao ISIL u iračkoj pokrajini Diyali.

Tikrit, koji je privukao pažnju međunarodne zajednice, mogao bi SAD-u osigurati koaliciju iranskih i šiitskih milicija, zaokupljenih borbom za grad, s vojnicima iscrpljenim od bitke.

Indirektno bi to odgovaralo američkim interesima zbog slabljenja, kako se čini, neumoljivog uspona iranskog utjecaja u Iraku.  

Između SAD-a i Irana stoji Vlada Iraka, koja nastoji preoblikovati bitku za Tikrit kao nacionalnu, dok obuzdava zlostavljanja koja čine šiitske milicije civilnoj populaciji Arapa sunita.

Bitka za Tikrit traje već više od tri sedmice. Taj grad postaje irački ekvivalent sirijskom Kobaniju, s obrnutim ulogama. U ovom slučaju ISIL nije opkolio grad, već je opkoljen. Kobani se pojavio kao simbol preokreta ISIL-ove snage u Siriji, pri čemu je grad gotovo potpuno uništen. Tikrit bi sada mogao doživjeti istu sudbinu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera