Islamofobija australskog premijera

U Abbottovom govoru, australski muslimani su obilježeni kao neprijatelji „australskih vrijednosti“ (Getty Images)

Piše: Randa Abdel-Fattah

Scott Morrison, glasnogovornik opozicije za pitanja imigracije 2011. godine je pokušao uvjeriti opoziciju da iskoristi povećanu zabrinutost javnosti zbog australskih muslimana. To što su se neki članovi opozicije protivili prijedlogu nije bitno. Činjenica je da od kada je došla na vlast, Vlada premijera Tonyja Abbotta koristi australske muslimane kao političke alatke da skrene pažnju sa svog neiskusnog i dosadnog vodstva.

Izjava premijera o nacionalnoj sigurnosti ne predstavlja izuzetak.

Poruka je bila jasna i nemilosrdna. Retorika – totalitarna i dehumanizirajuća. Australski muslimani su obilježeni karakteristikama zbog kojih su predstavljani kao neprijatelji „australskih vrijednosti“, kao izrabljivački, lukavi i problematični „gosti“.

Moglo bi se reći da je govor bio gotovo stimulirajući u svom nedvosmislenom i nemilosrdnom fanatizmu. Pretpostavljam da je premijer, kao i ja, prilično umoran od netransparentne politike i eufemizama.

Rasističke izmišljotine

„Tim Australija“ zvuči zanimljivo, posebno ako uzmemo u obzir da se mi ponosimo time što smo sportska nacija, ali to nije omogućilo Abbottu da koristi jezik inferiornosti kao mehanizam za isključivanje. Umjesto toga, on je morao koristiti diskurs nacije, nacionalizma, australskog identiteta (a to je anglo-keltski) i „temeljne vrijednosti“ kao šifru da objasni kako funkcioniše ova igra „Ophođenja prema manjinama“. Ili si dio tima ili nisi. Igraš po našim pravilima, ili ćeš biti izbačen.

Rezultat je da je australski premijer učvrstio mišljenje Australaca da australskim muslimanima ne treba vjerovati i da su islam i muslimani saučesnici ISIL-a, ‘kulta smrti’. 

Abbott, koji je frustriran što muslimanska zajednica nije prihvatila njegovu poruku, nego su se njeni pripadnici zapravo usudili izraziti zgražanje što se ponovno osjećaju kao autsajderi u svojoj vlastitoj zemlji, očigledno mora preispitati svoju strategiju.

Na koji način je mislio predstaviti glavnu odliku rasističkih izmišljotina svoje Vlade kao ideju da su muslimani gosti i da dobronamjerni domaćini anglikanci, koji su većina, imaju težak pedagoški zadatak da upravljaju njima i da ih obrazuju?

Od razmatranja ideje da u Parlamentu pokrivene žene budu smještene na ustakljenim javnim galerijama, do toga da je Abbott nazvao australskog muftiju „svojeglavim i beskorisnim“ jer govori protiv mogućeg stavljanja zabrane organizaciji Hizb ut-Tahrir, do označavanja muslimanskih organizacija kao „glupih“ i „beznačajnih“ jer bojkotuju sastanak sa njim jer ih je uvrijedila njegova retorika „Tim Australija“, do njegovog stalnog propovijedanja o lojalnosti „imigranata“ – prikazivanje i pozicioniranje australskih muslimana u ovoj Vladi obilježeno je diskursom i politikom „nas“ i „njih“.

Vlada je namjerno nastavila i pooštrila dugo prisutnu klimu straha i određivanja muslimana kao „ostalih“.

Međutim, čini se da za Tonyja Abbotta sama retorika nije bila dovoljna. Zato je izjavom o sigurnosti premijer odbacio svaki osjećaj za balans, pravednosti i mudro vodstvo, te je odlučio demonizirati i otuđiti muslimansku zajednicu veoma jasnim jezikom.

Lideri muslimanskih zajednica su opet ohrabreni da „otvoreno govore“ protiv terora, što jasno implicira da se do sada nisu oglasili po tom pitanju ili da su njihovi odgovori na terorističke napade koje su počinili muslimani bili dvosmisleni. Ta izjava je bila zbunjujuća, uzimajući u obzir bezbroj fetvi, izjava, saopćenja za medije, predavanja i projekata zajednice kojim je jasno i nedvosmisleno osuđen terorizam koji se čini u ime islama. Čovjek se pita koji je magični broj?

Stvarnost je da ne postoji magični broj jer moć zahtijevanja osude otkriva prezir sa kojim Abbott i njegova Vlada gledaju na muslimane. Stalno zahtijevanje da se osude napadi predstavlja uvjerenje da muslimane treba podsjećati da je ubijanje nevinih ljudi zločin.

I zaista, premijer je naglasio svoje mišljenje kada je izjavio: „Često sam čuo da zapadni lideri opisuju islam kao religiju mira. Volio bih da muslimanske vođe to češće govore i misle“.

Označeni kao neprijatelji

Rezultat je da je australski premijer učvrstio mišljenje Australaca da australskim muslimanima ne treba vjerovati i da su islam i muslimani saučesnici ISIL-a, „kulta smrti“.

Primijetite, također, da su „zapadni lideri“ ti za koje Abbott kaže da opisuju islam kao religiju mira. To što Abbott prekorava muslimanske vođe što ne opisuju islam kao religiju mira pojašnjava njegovu izjavu: Zapadni lideri su glupi i neinformisani što posmatraju islam na taj način jer ni muslimani ne idu tako daleko da opišu islam kao religiju mira.

Od 400.000 australskih muslimana, poznato je da ih se 110 pridružilo ISIL-u. Pa ipak, uprkos ovom iznimno malom omjeru, muslimani i njihova religija se smatraju odgovornim, te su jasno označeni kao neprijatelji u „ratu protiv terorizma“.

Abbottovo mišljenje o islamu i muslimanima je otkriveno. Otkrivanjem njegovog prezira prema islamu i muslimanima postaje veoma jasno da je odnos između ove Vlade i muslimanske zajednice nepopravljivo oštećen.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera