Terorizam Saudijskoj Arabiji je izgovor

Obama i kralj Salman: Američki predsjednik u posljednjim posjetama Rijadu nije spominjao kršenja ljudskih prava (AP)

Piše: Arjun Sethi

Prošle sedmice pojavili su se navodi kako Saudijska Arabija planira odmah smaknuti više od 50 osoba, u jednom danu, za navodne terorističke zločine.

Iako kraljevstvo nije zvanično potvrdilo navode, dokazi za to su sve veći. Okas, prvi medij koji je objavio izvještaj, ima bliske kontakte sa saudijskim Ministarstvom unutrašnjih poslova i ne bi objavio priču bez odobrenja vlasti. Neki od zatvorenika koji su čekali egzekuciju su nedavno bili podvrgnuti neplaniranim ljekarskim pregledima, što je za mnoge znak skorog smaknuća. Od ranije je prisutan porast realizacije smrtne kazne u Saudijskoj Arabiji ove godine, izvršeno je najmanje 151 smaknuće, dok je u prošloj godini to bio slučaj u 90 navrata.

Slučajevi šest šiitskih aktivista iz Awamiye, većinski šiitskog grada u naftom bogatoj Istočnoj provinciji, naročito su zabrinjavajući. Veći dio stanovnika saudijske šiitske manjine koncentriran je u Istočnoj provinciji i dugo se nalazi pod pritiskom vlasti. Šest aktivista su osuđeni jer su demonstrirali zbog takvog stanja i zbog drugih, povezanih, zločina u vrijeme Arapskog proljeća 2011. godine. Trojica uhapšenih su u to vrijeme bili maloljetnici. Sheikh Nimr al-Nimr, istaknuti vjerski lider šiita, koji je osuđen za slična djela, također se nalazi pred osuđenim na smrt.

Sve presude su rezultat nepoštenih suđenja koja su puna kršenja ljudskih i građanskih prava, a u nekim slučajevima se bilježi mučenje, priznanje pod prinudom i zabrana korištenja advokata. Svaki okrivljenik je procesuiran pred Specijaliziranim kriminalnim sudom, protuterorističkim tribunalom koji kontrolira MUP, a koji ima nekoliko proceduralnih čuvara i često se koristi za procesuiranje političkih disidenata. Advokatima se generalno zabranjuje da savjetuju svoje klijente tokom ispitivanja i imaju ograničena prava učešća tokom suđenja. Tužitelji čak ne moraju objaviti optužbe i relevantne dokaze odbrani.

Problemi nisu samo proceduralni. Saudijski sud kriminalizira drugačije mišljenje i izražavanje osnovnih ljudskih prava. Naprimjer, prema protuterorističkom zakonu iz 2014. godine, pojedinci mogu biti smaknuti za djela kao što su učešće ili poticanje na proteste, „kontakt i dopisivanje sa bilo kojim grupama… ili pojedincima štetnim za kraljevstvo“ ili za „pozivanje na ateističnu misao“.

Zakonske grozote

Jedan od optuženika, Ali al-Nimr, osuđen je za zločine kao što je „raskidanje odanosti vladaru“ i „učešće na brojnim marševima, demonstracijama i skupljanjima protiv države i ponavljanje nekih uzvika protiv države“. Na ove prekršaje, osuđen je na odrubljivanje glave i razapinjanje, a da se njegovo tijelo javno izloži u znak upozorenja drugima.

Zbog ovih proceduralnih i zakonskih grozota, planirane egzekucije ovih šiitskih aktivista ne smiju biti izvršene. Treba im ponovo suditi na javnim suđenjima i omogućiti im pravedan proces i zaštitu prema međunarodnim zakonima koji brane smrtnu kaznu za sve koji su mlađi od 18 godina.

Smrtna kazna se više ne bi smjela dešavati u Saudijskoj Arabiji. Ovaj vid kazne je moralno kontradiktoran i prepun grešaka i pristranosti, a to nam je i previše poznato u Sjedinjenim Američkim Držama. Štaviše, bilo koji ishod koji je posljedica saudijskog sistema krivične pravde je sam po sebi sumnjiv. Neadekvatan proces, kršenje osnovnih ljudskih prava i drakonski zakoni koji kriminaliziraju sitne prekršaje i korištenje ljudskih prava – sve su oznake saudijske vladavine.

Također su oznake autoritarnih režima, generalno gledajući. Oni koji očekuju da će Saudijska Arabija jednostavno izvršiti reformu svog sudskog sistema ignoriraju činjenicu da je kraljevstvo autoritarni režim koji koristi zakone kao alatke za održavanje i jačanje moći. Oni također ignoriraju realnost činjenice da Saudijska Arabija često izbjegava moralne osude, u većem dijelu jer je u bliskim odnosima sa SAD-om.

Na primjer, američki predsjednik Barack Obama je 2014. godine posjetio kraljevstvo, ali nije ni spomenuo stalna kršenja ljudskih prava. Zauzvrat, on i njegova porodica dobili su poklone od saudijskog kralja vrijedne 1,4 miliona dolara. (Po zakonu, američki predsjednik mora ili platiti za te poklone ili ih predati u Državnu arhivu.) Dva lidera su razgovarala o energetskoj sigurnosti i vojno-obavještajnim temama, zajedničkim interesima koji povezuju SAD i Saudijsku Arabiju skoro stoljeće.

Obama je stigao u kraljevstvo početkom ove godine kako bi izjavio saučešće zbog smrti kralja Abdullaha i kako bi upoznao novog vladara, kralja Salmana. Ponovo se ljudska prava nisu spominjala. Umjesto toga, američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Susan Rice objavila je tweet kako je Abdullah bio „blizak i cijenjen prijatelj Sjedinjenih Država“.

“Rat protiv terorizma”

Ova zaglušujuća tišina nije izgubljena u Saudijskoj Arabiji i ona ohrabruje njenu nekažnjivost. Nakon arapskih ustanaka, kraljevska brutalna kampanja protiv svoje šiitske manjine i političke opozicije je produbljena. Šiiti imaju ograničen pristup radnim mjestima u vlastima i javnom obrazovanju, imaju nekoliko prava pred krivično-pravnim sistemom, te nikakva vjerska prava. Onima koji protestiraju protiv ove diskriminacije prijeti pristrano suđenje i mogućnost smaknuća zbog terorizma. Samo treba imati u vidu da Saudijska Arabija nije izvršila masovno smaknuće za prekršaje povezane sa terorizmom od 1980. godine, godine nakon što je naoružana grupa okupirala Veliku džamiju u Meki.

Bilo kakvo neslaganje je ugušeno. U novembru, Ashraf Fayadh, palestinski pjesnik i umjetnik rođen u Saudijskoj Arabiji, dobio je smrtnu kaznu zbog navodnog odricanja Islama. Njegove pristalice kažu kako je kažnjen zbog objave videosnimka na kojem se vidi kako policija javno bičuje muškarca.

Čak ni susjedi kraljevstva nisu imuni na njegovo autoritarno djelovanje. Brojni izvještaji navode kako je koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja se bori protiv grupa opozicije u Jemenu, neselektivno napadala civile i koristila kasetne bombe u civilnim područjima, tako kršeći međunarodno pravo.

Uprkos zastrašujućem odnosu prema ljudskim pravima, Saudijska Arabija je dobila mjesto u Vijeću UN-a za ljudska prava prošle godine i ovog ljeta je izabrana da nadgleda utjecajni komitet u sklopu ovog vijeća, a koji imenuje zvaničnike za izvještavanje o tematskim i za neke države specifičnim izazovima kada je riječ o ljudskim prava. Ne iznenađuje da je Saudijska Arabija iskoristila novu moć da spriječi međunarodnu istragu navoda da je počinila ratne zločine u Jemenu.

Nije slučajnost da je kraljevstvo objavilo masovno izvršenje smrtne kazne samo nekoliko dana nakon što je 130 osoba ubijeno u Parizu, u najgorem terorističkom napadu koji je u proteklih deset godina desio u Europi. Čak i prije Pariza, SAD je koristio svoj „rat protiv terorizma“ da okupira Afganistan i Irak, pokrene masovnu prismotru i razvije program atentata koji je imun na sudski nadzor. Da li je ikome iznenađenje da se Saudijska Arabija osjeća ojačanom u svome „ratu protiv terorizma“?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera