Premijera najavljenog državnog udara u Srbiji

Predstava zvana „Premijera najavljenog državnog udara“ krenula je iz zgrade bivše savezne vlade na Novom Beogradu, baš na Dan Republike bivše države (EPA)

Piše: Rade Radovanović

Predstava zvana „Premijera najavljenog državnog udara“ krenula je iz zgrade bivše savezne vlade na Novom Beogradu, baš na Dan Republike bivše države. Desetine policajaca u raznim uniformama, od kojih neki sa dugim cevima, postrojeni ispred mikrofona i kamera, na konferenciji za novinare.

Ministar policije Nebojša Stefanović dramatično saopštava javnosti da se premijer Aleksandar Vučić „dobrovoljno podvrgao detektoru laži kako bi odgovorio na optužbe koje su iznete u Kuriru, a koje ga terete da je sa svojim bratom Andrejem Vučićem i urednikom Informera Draganom Vučićevićem i direktorom tog lista Damirom Dragićem pokušao da nagovori Aleksandra Kornica, bivšeg direktora Kurira, da lažno optuži Aleksandra Rodića, vlasnika Kurira“.

Na pitanja koja su mu postavljena Aleksandar Vučić je odgovorio sa „ne“, a detektor laži pokazao je da govori istinu. Aleksandar Vučić nikada nije sreo Kornica, detaljisao je Stefanović, i nije sedeo s njim bilo gde, a ponajmanje u nekoj kafani.

Zaključujući „da je očigledno da su laži imale za cilj da destabilizuju zemlju“, ministar je naglasio kako će biti sprovedena istraga „o tome ko je i sa kakvim ciljem izneo takve informacije“.

Ovde, pak, ne biva kraj uzbudljivoj konferenciji za novinare, pa samim tim ni celoj predstavi, jer ministar policije u daljem nastavku svog nastupa otkriva javnosti i najnoviji policijski uspeh… Policija je, kaže on, uhapsila S.M., bivšeg pripadnika MUP-a Srbije i Republike Srpske rodom iz Šekovića, a povezanog sa barsko-budvanskim kriminalnim klanom koji je „osam puta u toku 24 časa zatečen u opservaciji doma porodice Vučić“.

Predstava, potom, tokom dana postaje sve intenzivnija, ali jedva nešto dramatičnija. Javnost je učestano obaveštena da je „intenzivna policijska akcija uveliko u toku“, a da je „maksimalno pojačana bezbednost premijera i svih državnih funkcionera koji bi mogli biti ugroženi“.

Bezrezevna odanost

Nedjelja je, a mediji emituju i vest da su se dva puta u toku dana sastali premijer Vučić i predsednik Nikolić. Premijer ni tim ni drugim povodima ništa ne izjavljuje, ali predsednik Nikolić saopštava da se „očigledno radi o pokušaju rušenja aktuelne vlasti u Srbiji“ te da daje bezrezervnu podršku premijeru da istraje u borbi i obračunu sa kriminalom.

Premijeru bezrezervno odana TV Pink zbog vanredne situacije emituje vanredni program, u kome pomenuti Dragan Vučićević, premijeru bezrezervno odani vlasnik i glavni urednik pomenutog Informera, a takođe i autor emisije na Pinku u kojoj premijer rado gostuje, gotovo likujući podseća da je on još pre nedelju dana govorio da se u Srbiji sprema državni udar i da će Vučić biti ubijen!

Poznat i po tome što je često bolje obavešten i od samog ministra policije, Vučićević saopštava da je državni udar upravo u toku te da policija traga za Aleksandrom Kornicom, bivšim direktorom Kurira, koga naziva ludakom… Pomenuti Kornic, koji odjednom dobija status najtraženijeg čoveka u zemlji Srbiji, prethodnog dana je podneo krivičnu prijavu protiv Vučićevića i direktora njegovog tabloida, optužujući ih da su ga, navodno, njih dvojica, zajedno sa Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom Andrejom Vučićem, u podrumu neke kafane u Zemunu, nagovarali da lažno optuži Aleksandra Rodića, vlasnika Kurira…

Reaguju i institucije sistema. Državno tužilaštvo poručuje da će, „u saradnji sa drugim državnim organima, sprečiti destabilizaciju zemlje pokretanjem odgovarajućih krivičnih postupaka“.

Vanrednim televizijskim programom defiluju odabrani ministri Vučićeve Srpske napredne stranke i odabrani gosti, eksperti…

Ministar pravde Nikola Selaković opominje i pomalo preti: “Da neko premijera i članove njegove najbliže porodice optužuje za najteža dela, isturajući lica sa dijagnozom i nadajući se da će Vučić nasesti na reketaške fore – taj se grdno prevario.”

Ministar za rad i socijalna pitanja Vulin objašnjava kako nije slučajno da se sve dešava upravo u trenutku kada premijer postiže ogromne uspehe na međunarodnom planu, posetom Kini, recimo, dok iz Berlina stiže vest da pregovori o pristupanju Srbije EU mogu da počnu…

Udarni termin

Zanimljivo je primetiti da ni u pomenutom vanrednom programu, koji je, nema sumnje, takav kakav mora biti, ni u vestima „javnog servisa“ RTS nema reagovanja predstavnika opozicije, kao ni ministara iz SPS-a.

Samo se Ivica Dačić, potpredsednik vlade i šef diplomatije, u intervjuu datom još prethodnog dana Politici, ogradio od „najavljenog državnog udara“ pitanjem: Nisam valjda toliko glup da rušim samog sebe?

U udarnom Dnevniku RTS-a ministar Stefanović objavljuje i da se svuda traženi Kornic sam predao policiji, ali da se, za razliku od Vučića, neće da podvrgne detektoru laži…

Medijska grupa Adrija, u čijem je vlasništvu i prokaženi Kurir, povodom izjava ministra policije saopštava da taj list nije „optužio premijera Srbije Vučića za iznudu već je preneo navode krivične prijave podnete protiv glavnog i odgovornog urednika Informera Dragana J. Vučićevića i direktora tog lista Damira Dragića“.

To saopštenje malo ko objavljuje, a u čitavoj predstavi malo koga i interesuje. Jednostavno, premda „Premijera najavljenog državnog udara“ i nije neka predstava, više je dosadna nego uzbudljiva, ipak – The show must go on!

Ako joj se za sada i ne vidi kraj, osećaju se i tek će se videti – pravi efekti! Ili, kako to ministar pravde Selaković odlučno ističe – Srbija će reagovati kao pravna država na pokušaje destabilizacije države te će se svi kriminalci naći iza rešetaka. Dakle, ne samo ovi iz sada posebno obeleženog Kurira, nego SVI za koje „pravnoj državi“ neće biti teško da dokaže kako oni koji kritikuju Vučića, zapravo, destabilizuju Srbiju.

Povrh toga, verovatno da se računa na još jedan nesumnjivo koristan efekat: Stvaranjem i održavanjem psihoze vanrednog stanja u kome niko neće biti siguran za svoju bezbednost Aleksandar Vučić će, ni od koga ometan, lakše postizati rezultate i ostvarivati ciljeve koje je, što sam što uz pomoć prijatelja iz sveta, pred sebe postavio.

Po ugledu na neke ranije srpske vladare, ako ne baš ukidanjem Ustava a ono bar destrukcijom institucija – pokušaće da faktički ukine nepotrebne posrednike između sebe i svog naroda. Istorija beleži brojne takve slučajeve ne samo u Sovjetskom savezu, Kini, Angoli, Kubi i tako dalje nego i na ovim prostorima, u samoj Srbiji!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera