Da li je i dalje sigurno letjeti?

Sigurnost na aerodromima širom svijeta je već pojačana (Getty Images)

Piše: Tom Ballantyne

Avioprijevoznici i turističke kompanije se pripremaju za potencijalni pad u broju mušterija nakon što uobičajenih letova gladna javnost i poslovna zajednica budu potpuno svjesni utjecaja terorističkih napada u Parizu, ali i drugih događaja.

Tome u prilog nije išao niz prijetnji bombaškim napadima na avione nakon večeri krvavog horora u francuskoj prijestolnici. Lažne prijetnje upućene aviokompanijama su vjerovatno očekivane i počele su kada su tri ti aviona Air Francea prizemljeni u danima nakon napada.

Prvi slučaj je bio na letu Amsterdam-Pariz, koji je zaustavljen zbog prijeteće poruke na Twitteru. U drugom slučaju je avion poletio iz Los Angelesa i skrenut je u Salt Lake City nakon prijetnje bombom. U trećem slučaju je avion poletio sa aerodroma Dulles u Washingtonu, a sletio je na Međunarodni aerodrom Halifax Stansfield u Novoj Škotskoj nakon slične prijetnje.

Očekivano, broj otkazanih letova za Francusku je viši nego uobičajeno, ali se situacija pogoršala, jer su i nefrancuski prijevoznici pogođeni ovim trendom.
Singapore Airlines je objavio da je upućena prijetnja bombom za jedan od njihovih letova iz San Francisca. Avion je sigurno sletio na singapurski aerodrom Changi.

Zabrinuti s razlogom?

“Žalimo što ne možemo da damo više detalja, jer se radi o sigurnosti”, naveo je avioprijevoznik u saopćenju.

Zatim je, također u Halifaxu, let Turkish Airlines odgođen nakon prijetnje. Ništa nije pronađeno i avionu je dozvoljeno da nastavi put.

U drugom incidentu je četvero putnika izvedeno sa aviona Spirit Airlinesa na baltimorskom aerodromu BWI, nakon što je jedan član osoblja aviona prijavio “sumnjivu aktivnost”.

Tri muškarca i žena bliskoistočnog porijekla sa nekoliko ruksaka su izvedeni iz aviona. Provjerom nije otkriveno ništa sumnjivo i oni su pušteni.

Kada se svemu tome doda rušenje ruskog aviona Metrojeta terorističkom bombom iznad Sinaja pri povratku u Sankt Petersburg iz egipatskog odmarališta Sharm el-Sheikh 31. oktobra, te prošlogodišnje obaranje aviona Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad Ukrajine, u potpunosti je shvatljivo da će većina letača dobro razmisliti o svojim putnim planovima.

Iako je bilo u okviru vojne akcije, skorašnje rušenje ruskog bombardera Su-24, kojeg su oborili turski lovci zbog navodnog kršenja turskog zračnog prostora, samo je pojačalo strahove da su avioprijevoznici postali glavna meta terorista ISIL-a, koji su objavili svoje namjere da napadaju avione.

Pitanje je da li su putnici s razlogom zabrinuti? Opće poznata stvar je da je putovanje zrakom i dalje najsigurniji način transporta poznat čovjeku. Zemlje širom svijeta su već postrožile osiguranja na njihovim aerodromima, pa je uvedeno vidljivije osiguranje, često u vidu povećanog prisustva policije i vojske.

Avioprijevoznici su također povećali vlastite nivoe sigurnosti i nadzor nad teretom smještenim u transportne odjeljke aviona. Od rušenja MH17, oprezniji su i kada se radi o letovima iznad zona sukoba.

Doista, samo nekoliko sati nakon rušenja ruskog aviona, kratkom provjerom Flightradara 24, aplikacije koja prati letove širom svijeta, moglo se utvrditi da samo tri komercijalna aviona lete iznad tursko-sirijske granice. Radilo se o dva aviona Boeing B737 turskog avioprijevoznika Pegasus, te o jednom avionu Airbus A320 ukrajinske čarter kompanije Dart Airlines.

Zaštita aerodroma

Avionska industrija i zvaničnici širom svijeta izuzetno ozbiljno shvataju ove događaje. Organizacija za međunarodnu civilnu avijaciju (ICAO), avijacijska agencija Ujedinjenih naroda, već je organizirala panel stručnjaka za sigurnost, kako bi razmotrili načine za bolju zaštitu svjetskih aerodroma od terorizma. To je uslijedilo nakon zabrinutosti zbog labave sigurnosti na egipatskim aerodromima nakon što je uništen avion ruskog Metrojeta.

“Panel će se posvetiti pitanjima sigurnosti u avijaciji, postojećim standardima i tome gdje se nalaze propusti i gdje trebamo da razvijemo dodatna uputstva kako bi pomogli našim zemljama-članicama”, rekao je predsjednik Vijeća ICAO-a Olumuyiwa Bernard Aliu. “Sigurnost naših zemalja-članica počinje, u većini slučajeva, na aerodromima”.

Iako je naglasio da je letenje sigurno, on je rekao da se ICAO fokusira na pronalaženje ravnoteže između avijacijske sigurnosti i olakšavanja zračnog putovanja.

Naravno, treba biti rečeno da nijedan nivo sigurnosti, osim da avioni stalno budu prizemljeni, ne može stopostotno garantirati da neće biti terorističkih incidenata u zraku. Ali će ove godine letjeti otprilike 3,5 milijarde putnika i gotovo 50 miliona tona tereta, odnosno blizu milion ljudi dnevno na 50.000 letova, a većina će sigurno stići na svoje odredište.

Glavni avioprijevoznici i aerodromi veoma ozbiljno shvataju sigurnosne prijetnje i sigurnosni propusti u Sharm el-Sheikhu u Egiptu ne oslikavaju situaciju na drugim mjestima.

Iako je došlo i dodatno će doći do smanjenja u broju putnika zbog napada u Parizu i zbog drugih događaja, obično dođe do brzog oporavka ustaljenih putničkih običaja.

Nakon najgoreg terorističkog napada u historiji 11. septembra, sami avioprijevoznici su bili iznenađeni brzinom kojom se broj putnika vratio u normalu. Letačka javnost, čini se, veoma je otporna grupa i oni neće dopustiti teroristima da ih spriječe da lete. A letenje i dalje ostaje najsigurniji način prijevoza poznat ljudima.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera