SAD – saučesnik u ratnim zločinima u Jemenu?

Jemen nakon pet mjeseci je kao Sirija nakon pet godina, tvrde humanitarni radnici (EPA)

Piše: Lauren Carasik

Sukob u Jemenu zasjenila je kriza u Siriji, iako je u Jemenu u eksplozijama stradalo više ljudi nego u bilo kojem drugom sukobu u prvih sedam mjeseci ove godine.

Osam mjeseci nakon što su Saudijska Arabija i njeni saveznici počeli kampanju iz zraka protiv pobunjenika Husija, broj stradalih civila samo raste.

Od marta je stradalo više od 5.600 ljudi, uključujući 2.615 civila i 500 djece. Smrt većine civila se uglavnom pripisuje zračnim napadima koalicije.

Grupe za ljudska prava su upozorile na ratne zločine i na humanitarnu katastrofu koja je u toku u Jemenu.

“Jemen nakon pet mjeseci je kao Sirija nakon pet godina,” kazao je Peter Maurer, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog križa u augustu.

“Humanitarna situacija je ravna katastrofi. Svaka je porodica u Jemenu pogođena ovim sukobom.”

Saučesnik u sve većoj humanitarnoj katastrofi je SAD i njegova neumjerena prodaja oružja Saudijskoj Arabiji i drugim saveznicima iz Perzijskog zaljeva.

Administracija Baracka Obame pristala je da prebaci 64 milijarde dolara u oružju i uslugama članicama Zaljevskog vijeća za saradnju (GCC) tokom prvih pet godina.

Američka Vlada je 20. oktobra odobrila sporazum o prodaji ratnih brodova Saudijskoj Arabiji u vrijednosti od 11,25 milijardi dolara, zanemarivši pozive aktivista za ljudska prava da se suzdrži od prodaje određene vojne opreme zbog civila koji stradaju.

Nastavivši da osigurava oružje, obavještajne podatke i logističku podršku Rijadu, uključujući i precizne rakete i međunarodno zabranjenu kasetnu municiju, SAD doprinosi patnjama u Jemenu.

Optužujući dokazi

Uzmimo za primjer zračni napad koalicije od 28. septembra koji je pogodio salu za vjenčanja, pri čemu su stradali deseci ljudi, a ranjenih je bilo još više.

Među stradalima su bile žene i djeca. Bijela kuća je izrazila zabrinutost zbog ovog incidenta, ali njene riječi zvuče neuvjerljivo budući da je SAD dostavio avione koji su korišteni u napadu.

U izvještaju od 6. oktobra, Amnesty International, organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, istražila je 13 zračnih napada koalicije od maja do jula u kojima je, prema procjenama, stradalo 100 ljudi, uključujući i 59 djece.

Ova grupa je otkrila da su neki napadi pogodili civilne objekte kao što su “kuće, javne zgrade, škole, pijace, trgovine, fabrike, mostovi, putevi i druga civilna infrastruktura,” kao i civile koji su bježali u vozilima i one koji su dostavljali humanitarnu pomoć.

Iz Amnestyja su rekli da ovi napadi krše međunarodni zakon i otkrili su “optužujuće dokaze za ratne zločine,” koji omogućavaju međunarodnu istragu i obustavu određenih transfera oružja.  

Panel UN-a je optužio sve strane za kršenje ljudskih prava, ali je izdvojio koalicione snage zbog činjenja “ozbiljnih prekršaja.” Međutim, međunarodna osuda nije puno pomogla kada je u pitanju uništenje izazvano napadima.

Uzavreli sukob je eskalirao kada su pobunjenici Husije, svrgnuli jemenskog predsjednika Abeda Rabboa Mansoura Hadija u januaru.

Saudijska Arabija, koja šiite Husije vidi kao produženu ruku Irana, agresivno je bombardovala pobunjenike iz zraka kako bi ih nagnala na povlačenje.

UN je 26. oktobra najavio novi krug pregovora između zaraćenih strana u Jemenu. Iako se verbalno obavezao na diplomatsko rješenje, Rijad je težio ka izravnoj vojnoj pobjedi dijelom da ograniči utjecaj Irana u regiji, ali ta bi odlučnost mogla konačno oslabiti nakon eskalirajuće humanitarne krize.

Intervencija koju predvodi Saudijska Arabija i dalje donosi neizmjerni jad već osiromašenoj zemlji.

Saudijska pomorska blokada luka u Adenu i Al-Hudaydahu, koja je uvedena da blokira uvoz oružja, ometa uvoz hrane i goriva kojih 90 posto dolazi iz inostranstva.

Više od dva miliona Jemenaca je raseljeno, za 80 posto njih potrebna je humanitarna pomoć, a blizu 13 miliona nema adekvatnu hranu.

U napadu koalicionih snaga 27. oktobra uništena je klinika Ljekara bez granica (MSF), jedna od rijetkih koja je i dalje radila u pokrajini Saada na sjeveru Jemena.

Otežavanje života civila ravno je kolektivnom kažnjavanju i dovodi do uništenja koje je, prema riječima članova MSF-a odnijelo jednak broj života kao i bombardovanje.

Uprkos ovom pokolju, Washington oklijeva da kritikuje Saudijsku Arabiju ili da načini bilo kakav potez kojim bi se udaljio od svog ključnog saveznika u regiji, koji je već nezadovoljan zbog iranskog nuklearnog sporazuma i njegovog potencijala da izmjeni odnos snaga na Bliskom istoku.

Washington već dugo šuti na lošu situaciju sa ljudskim pravima u Rijadu.

Ključna podrška SAD-a

Bešćutan odnos SAD-a po pitanju svoje uloge u Jemenu nije ništa novo.

“Osiguravanje direktne podrške vojnim operacijama, kao što su informacije o metama, bi SAD i Veliku Britaniju učinilo učesnicima oružanog sukoba”, pisalo je u izvještaju Human Rights Watcha iz jula.

Dva dana kasnije, Washington je odobrio dvije odvojene prodaje oružja Saudijskoj Arabiji u iznosima od 500 miliona dolara i 5,4 milijarde dolara.

SAD  je u periodu od 2010. do 2014. godine Saudijskoj Arabiji prodao oružje u vrijednosti od preko 90 milijardi dolara. Da bi stvar bila još gora, SAD podržava nastojanja Rijada da blokira transparentnost i odgovornost za sukob u Jemenu. 

SAD je 30. septembra navodno pomogao da se obori holandski prijedlog za nezavisnu istragu UN-a putem svoje zakašnjele i slabe podrške.

UN je, umjesto tog, pristao na zahtjeve arapske grupe sa Saudijcima na čelu za proces kod kuće, iako su jemenske i koalicione snage pokazale slabu volju da istraže slučajeve kršenja prava i da procesuiraju odgovorne.

Srećom, američka domaća politička podrška za napade koalicionih snaga počinje slabiti, iako sporo. Priča se da postoje podjele unutar Obamine administracije i da se Kongres koleba.

Demokratski senator Patrick Leahy iz Vermonta je problematizirao američku podršku saudijskim zračnim napadima, rekavši da bi na taj način SAD mogao prekršiti zakon čiji je on autor, a koji zabranjuje pružanje vojne pomoći stranim silama koje krše ljudska prava.

Trinaest članova Kongresa je 14. oktobra poslalo pismo predsjedniku Obami izrazivši zaprepaštenje zbog civilnih žrtava zračnih napada.

Washington bi trebao obratiti pažnju na ove razloge za zabrinutost, prestati slati oružje koje nanosi nesagledivu patnju civilima i podržati sve učestalije pozive na međunarodnu istragu i odgovornost za kršenje međunarodnog zakona u Jemenu, uključujući i vlastitu ulogu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera