Crnokošuljaški marš na Hrvatski sabor

Branimiru Glavašu je privremeno stavljena izvan snage presuda zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima i zarobljenicima (EPA)

Piše: Damir Petranović

Ako bismo se vodili strogo novinarskom metodom, vijest bi izgledala vrlo jednostavno, doduše poprilično jezivo: osuđeni ratni zločinac mjesec dana uoči parlamentarnih izbora postrojio je svoju gardu crnokošuljaša, pred nekoliko tisuća pristaša, i u izrazito nacionalističkom ozračju održao vatreni govor prepun ksenofobije, a za kraj se javno obračunao s troje najmoćnijih svjetskih lidera – Barackom Obamom, Vladimirom Putinom i Angelom Merkel.

Tako bi, kažem, izgledalo kada bi u najkraćem trebalo opisati predizborno ukazanje Branimira Glavaša, slavonskog šerifa napoleonske stature i sudski dokazanih sadističkih sklonosti. Ovdje nikakav drugi kontekst zaista nije ni potreban: usred Osijeka i potkraj 2015. godine dogodilo se okupljanje male privatne vojske, uz parole od kojih normalan čovjek osjeti trnce i nelagodu, a sve to još je bilo podržano glasnim klicanjem svjetine.

Usred Osijeka dogodilo se okupljanje male privatne vojske, uz parole od kojih normalan čovjek osjeti trnce i nelagodu.

Jasno, nije da Hrvatska ni dosad nije imala sličnih pokušaja – uostalom, u zadnjih godinu dana čak su se u njenom glavnom gradu pojavile grupe ratnih invalida, koje su plinskim bocama pokušale izvesti mini državni udar – ali ovaj put je sve to, nažalost, izgledalo dosta institucionalizirano. Baš zato i jezivo.

Ekipica se naziva “Slavonskom sokolskom gardom” (skraćeno: SSG) i njeno uvježbavanje posljednjih tjedana u tajnosti je osobno nadgledao sam Glavaš, slavonski gazda koji je dobio krila nakon što mu je, zbog proceduralnih razloga, privremeno stavljena izvan snage presuda zbog ratnih zločina počinjenih nad civilima i zarobljenicima.

‘U funkciji sporta i stranke’

Sve vrijeme, dok je pet godina čamio u zatvorima, on je bio siva eminencija regionalnog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje, političke stranke koja je, na krilima njegovog navodno mučeničkog životnog puta i manipulacijom javnog mišljenja na temama povezanim s ratom, izrasla u dosta respektabilnu političku opciju sa šest zastupnika u parlamentu. Jedno vrijeme su snizili retoriku, predstavljali se umivenim predstavnicima jedne dosta zapuštene i zapostavljene regije, ali s približavanjem svakih izbora dodaju gas, jer, jasno, znaju da u jadnoj Slavoniji to najlakše prolazi.

Kad su novinari otkrili da u jednoj školskoj dvorani nadgleda svoju malu privatnu vojsku, sam Glavaš – koji u stranci formalno više ne zauzima nikakvu bitnu poziciju i već se može nazvati njenom crnom eminencijom – ironično je komentirao da se radi o “sportsko-rekreacijskoj sekciji” stranke. Kad su ga upitali čemu crne uniforme – sarkastično je odgovorio da je razmišljao o odorama u duginim bojama, pa je u zadnji čas odustao. Crno je, kaže, elegantno i svečano, a pogotovo kada garda bude u svojoj pravoj funkciji. A to je, kako se izjasnio, “u funkciji sporta i stranke”. Što god to značilo.

Crno je, kaže Glavaš, elegantno i svečano, a pogotovo kada garda bude u svojoj pravoj funkciji.

Uglavnom, ovog tjedna konačno je došlo vrijeme za premijeru Slavonske sokolske garde i, zbilja, imali smo šta vidjeti. S gardom primjerenim mažoretkinjama, u dvoranu je umarširalo tridesetak mladića s beretkama, opasačima i hrvatskim zastavama u rukama, a bilo je i par njih u svečanim, kičastim uniformama kakve se mogu vidjeti ispred većine kraljevskih dvora. Naravno, i ispred ureda hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Potom je uslijedilo par prigodnih glazbenih brojeva, uključujući i i arije Zakletva Zrinjskog i U boj, u boj – jer, naravno, ova posljednja inače služi mladim hrvatskim neoustašama i ostalim neznalicama da nekako pokušaju opravdati korištenje pozdrava Za dom… spremni. Da bi koketiranje sa zločinačkom ideologijom bilo potpuno, treba spomenuti i da je službeni predizborni slogan Glavaševog HDSSB-a “Za svoj dom”. Valjda bi trebalo biti duhovito i provokativno…

Nikako da ih se riješimo

Ali, tek kad je uz taktove AC/DC-jevog Thunderstrucka (!) na govornicu stupio šerif glavom i bradom i kada se iz njegove krhke i nježne pojave prolomio urlik da “neće Slavonija biti poligon za zbrinjavanje 400.000 izbjeglica!”, bilo je potpuno jasno kakva svrha je zamišljena za famozni SSG. Njih tridesetak će, naime, u svojim crnim uniformama braniti zapadnu civilizaciju.

Cijeli Glavašev govor bio je posvećen upravo izbjegličkom i migrantskom pitanju, kompletna svjetska geopolitička situacija i svi mogući globalni sukobi analizirani su u sportskoj dvorani u Osijeku. Naravno, nije bilo teško doći do zaključka da svjetske sile i moćnici sve to rade kako bi uništili način života kakvog danas poznajemo, dok hrvatska vlast – i sadašnja i buduća, koja god bila, makar je već izvjesno da bi se HDSSB rado vidio i u vladi Hrvatske demokratske zajednice, i u vladi Socijaldemokratske partije – podlo pristaje na takve planove i sustavno želi uništiti nesretnu Slavoniju.

Da su krvavi ispod kože, ionako znamo. Svakih četiri godine podsjete nas na to.

Svakakvih baljezgarija ondje smo mogli čuli u tih predizbornih dva sata: od optužbi da su Zoran Milanović i Tomislav Karamarko “slonovi, koji svojom svađom uništavaju lijepu slavonsku travu”, preko zamjerki licemjernoj Europi, koja samo glumi solidarnost, do prave bukvice Obami, Putinu i Merkel, jer proizvode kaos i direktno su odgovorni za ugrožavanje hrvatske nacionalne sigurnosti. Kao trešnja na tortu poslužilo je klicanje na spomen imena mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovih neofašističkih javnih stavova prema izbjeglicama s Bliskog istoka, sve je bilo u planiranim ksenofobnim i histeričnim tonovima.

Tako, dakle, ukratko izgleda ukazanje zločinca iz našeg sokaka u epizodi “Crne košulje u pohodu na Sabor”. Sva sreća da izbori nisu daleko, još je samo mjesec dana do njih, pa će nam se i Glavaš i HDSSB nakon toga opet početi predstavljati kao umjereni regionalisti. Da su krvavi ispod kože, ionako znamo. Svakih četiri godine podsjete nas na to. Ali, svejedno, nikako da ih se riješimo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO