Kako je Sanader od Pedra opet postao ‘Ćaća’

Čim uplati 1,6 miliona eura kaucije, Ivo Sanader će izaći na slobodu (AP)
Čim uplati 1,6 miliona eura kaucije, Ivo Sanader će izaći na slobodu (AP)

Piše: Damir Petranović

Prije samo četiri godine on je bio hrvatski trofej za pokazivanje, ultimativni dokaz da je država spremna za ulazak u Europsku uniju. Na svojim leđima ponio je cijeli teret duboko korumpirane zemlje i svojim primjerom trebao svjedočiti kako je ona prošla kroz fazu čistilišta i radikalno ušminkana konačno pristupa zajednici civiliziranih naroda. Bivši premijer Ivo Sanader tada je, naime, bio kriv za kompletan glib iz kojeg se teškom mukom naizgled izvlačilo hrvatsko društvo i on je trebao glavom platiti za sve podmićene profesore, liječnike i policajce, za sve otete i uništene firme, za sav grabež u privatizaciji državne imovine, za desetke povlaštenih tajkuna i tisuće političara naglo obogaćenih na krajnje suspektan način.

Bilo je to doba kada je Hrvatska umišljala da je sređena država, a baš Sanaderov slučaj – kao i nekoliko njih koji su potom uslijedili – dobro je poslužio kako bi skandalizirao javnost i navodno podigao svijest na nešto višu razinu, dok bi kolektivna savjest valjda trebala biti dubinski očišćena. Odjednom su iz njegove luksuzne vile u Zagrebu – također stečene vrlo dvojbenim manevrom – izronile stotine umjetničkih slika neprocjenjive vrijednosti, nizala su se frapantna svjedočenja o torbama i kutijama za cipele u kojima se donosilo desetke milijuna eura mita, razne potvrde i crne knjižice iskopavane su u dvorištima obiteljskih kuća na periferiji, a vrhunac je vjerojatno predstavljao podatak da je više od milijun eura pronađeno na inozemnom računu njegovog punca.

Svojim primjerom Sanader je trebao svjedočiti kako je Hrvatska prošla kroz fazu čistilišta i konačno pristupa zajednici civiliziranih naroda.

Bivši premijer dao se u bijeg i skoro godinu dana čamio u austrijskom zatvoru čekajući izručenje, a u domovini su se protiv njega redale istrage i optužnice. Do spektakularnog izručenja Hrvatskoj namnožilo ih se šest komada, a u najozbiljnijem slučaju – nazvanom “Fimi media”, po tvrtki koja je poslužila kao poligon za isisavanje državnog novca – zajedno s njim optužena je i njegova bivša stranka Hrvatska demokratska zajednica. Što je, ako ćemo pošteno, bila najmanja moguća sankcija za brutalni korupcijsko-klijentelistički sustav izgrađen u njihova dva mandata na vlasti.

‘Ćaća’ se vraća

Hrvatska se potom nekako ugurala u EU, HDZ je izgubio izbore, a suđenja bivšem premijeru poput žvake rastezala su se do granice na kojoj više nikoga nisu jednostavno ni zanimala. Tek je grupa mladića iz rodnog Splita marljivo gradila jednu Facebook grupu i sa zavidnom dozom ironije i sarkazma odbrojavala dane do trenutka kada će se “Ćaća” vratiti.

Pokazalo se da su bili vizionari: paralelno s utapanjem države u EU, procesi protiv Sanadera, jedan po jedan, šaptom su padali, sve dok ovog tjedna Vrhovni sud nije poništio i onaj najkrupniji – za Fimi mediju – i odredio da bivši premijer ima ići na ponovljeno suđenje, koje će čekati na slobodi uz kauciju od respektabilnih 12,4 milijuna kuna (oko 1,65 milijuna eura).

Kolaps hrvatskog pravnog sustava u ovom slučaju postao je bolno vidljiv i nepodnošljivo tužan.

Drugim riječima, Sanader od ovog tjedna potpuno je čist. A zajedno s njime i njegova bivša stranka, i to otprilike mjesec dana uoči novih izbora. Nije baš sasvim jasno je li joj korist od oslobađanja za kolektivnu korupciju veća od štete zbog činjenice da je zajedno s njom oslobođen i bivši predsjednik stranke. Sanader im možda jest poslužio kao Pedro, ali na čelu mu svejedno još uvijek piše “HDZ”.

Kolaps hrvatskog pravnog sustava u ovom slučaju postao je bolno vidljiv i nepodnošljivo tužan: nema toga tko će moći objasniti pad svih mogućih optužnica i prvostupanjskih presuda protiv bivšeg premijera ničim osim jednom od dvije mogućnosti: ili je sudstvo korumpirano i politički manipulirano, ili je jednostavno potpuno nesposobno i traljavo. Ne znaš koja opcija je gora.

Jer, slučaj Sanader, dakako, nije jedini. Dapače: u posljednjih nekoliko godina najviše sudske instance srušile su cijelu seriju zvučnih optužnica i presuda, izvele bezbroj pravnih vratolomija i suspendirale desetke friško usvojenih zakona, pa postoji osnovana sumnja da ni vlast više ne zna što radi. Ili je krajnje nekompetentna, ili namjerno proizvodi pravni kaos, ili su Ustavni i Vrhovni sud zajedno preuzeli vlast mimo legalnih izbora.

Karizma mučenika

U toj imitaciji od države, “europskoj Hrvatskoj”, na djelu su vjerojatno sva tri scenarija. Više reda, zakona i organiziranosti ima u prosječnom spaghetti westernu.

Kao trešnja na tortu prošlog tjedna stigla je još jedna odluka Ustavnog suda: tek nekoliko dana nakon što je u očekivanju izbora raspušten parlament, poništen je zakon po kojemu se na njima ne smiju kandidirati optuženici za teška korupcijska djela. I stoga nije teško predvidjeti razvoj događaja – eto ti Sanadera u njegovom trijumfalnom povratku u politiku.

Tko ostane zadnji, neka ugasi svjetlo.

Svi preduvjeti su tu. Hrvati provjereno vole svoje markantne vođe i u njima traže ćaću nacije. Malo korupcije, malo klijentelizma i puno jeftinih kredita – i eto ti recepta za blagostanje nacije s kolektivnim pamćenjem kapaciteta zlatne ribice. Ako je potencijalni novi vođa još u međuvremenu stekao karizmu mučenika – a nekoliko godina guljenja pritvora u austrijskim i hrvatskim ćelijama sasvim sigurno mu ne odmaže – tim bolje.

Sve i da se to ne dogodi, teško je ne primijetiti da je slučaj Sanader kod Hrvata samo osvijestio da žive u karikaturi od države, koja se samo pukim slučajem dosad nije urušila sama od sebe. I da će se to prije ili kasnije definitivno dogoditi. Dugo je i trajala. Možda je najbolje preduhitriti stvari i priključiti se koloni sirijskih izbjeglica koje upravo marširaju Slavonijom u potrazi za boljim životom na uređenom Zapadu. Tko ostane zadnji, neka ugasi svjetlo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO