Sistem vjerovanja islamofoba i strah od ‘šerijata’

Za većinu pobožnih muslimana u SAD-u šerijat je lični, moralni kodeks, prije nego politički program (Reuters)

Piše: Arun Kundani

Još od 70-ih godina 20. stoljeća za muslimane se u SAD-u veže stereotip da su opasni teroristi. Ali, u posljednjih šest godina postepeno je zavladao novi oblik straha od muslimana među konzervativnom većinom, naime strah da muslimani preuzimaju kontrolu u SAD-u i da nameću “šerijatski zakon”.

Republikanski kongresmen Allen West je 2011. godine nazvao islam “petom kolonom”, koja se infiltrirala u američke institucije. U svom obraćanju iz 2010. godine u Washingtonu, Newt Gingrich je opisao šerijat kao “moralnu prijetnju opstanku slobode u SAD-u”.

Drugi predsjednički kandidat Herman Cain osudio je ono što je on nazvao “pokušajem da se postepeno uvede šerijat i muslimanska vjera u našu vladu” i dodao je da će uvesti poseban test lojalnosti za muslimane koji budu željeli raditi u njegovoj administraciji. Bivša zastupnica u američkom Kongresu Michele Bachman je izjavila da se “šerijatu treba oduprijeti širom SAD-a” i zatražila je od zvaničnika za nacionalnu sigurnost da istraže slučaj infiltracije članova Muslimanske braće u federalnu vladu.

Takvi strahovi su paranoični i nemaju nikakvo utemeljenje u stvarnosti. Nijedna značajnija muslimanska organizacija nije pozvala na uvođenje šerijata u SAD-u. Za većinu pobožnih muslimana u SAD-u šerijat je lični, moralni kodeks, prije nego politički program.

Strah od dominacije muslimana

Međutim, veliki broj konzervativaca smatra da zaista postoji opasnost od scenarija u kojem muslimani preuzimaju kontrolu. Trenutni vodeći republikanski kandidati na predsjedničkim izborima 2016. godine igraju na kartu tog straha. I Donald Trump i Ben Carson su u protekle dvije sedmice davali antimuslimanske komentare.

Penzionirani neurohirurg Carson je početkom mjeseca, u emisiji Meet The Press na NBC televiziji, rekao: “Ne bih se zalagao za to da stavimo muslimana na čelo ove nacije. S tim se apsolutno ne bih složio.”

Nekoliko dana ranije, na predizbornom skupu u New Hapshireu, u dijelu predviđenom za pitanja, jedan Trumpov pristalica je izjavio: “Imamo problem u ovoj državi. Problem se zove muslimani.” Trump je na to kimnuo glavom u znak odobravanja.

Anketa koja je nedavno provedena u Iowi pokazala je kako samo polovina republikanaca smatra da bi islam trebao biti legalan u SAD-u. Prema anketi koju je proveo CNN, 43 posto republikanaca vjeruje da je aktuelni predsjednik SAD-a Barack Obama musliman. Ovakvi stavovi nisu samo spontana reakcija na 11. septembar 2001. godine. Ovakva retorika je ipak zavladala tek nekoliko godina kasnije. Ovakvi stavovi nisu ni reakcija na sve veći uspjeh grupe Islamska država Irak i Levant.

Iza ovih naslova krije se organizirana propagandna kampanja sa značajnim novčanim sredstvima. Prema istrazi koju je proveo Centar za američki progres, sedam konzervativnih fondacija potrošilo je više od 40 miliona dolara na antimuslimansku propagandu u periodu od 2001. do 2009. godine. Prema procjenama drugih, ta suma premašuje 100 miliona dolara.

Među grupama koje finansiraju je ACT! For America, na čijem je čelu Brigitte Gabriel. Ova grupa ima 170.000 članova, a uzor im je veoma uspješno Nacionalno udruženje za vatreno oružje.

Cilj ove propagande je popularizirati antimuslimansku verziju antisemitskih teorija zavjere koje su se pojavile prije stotinjak godina. Baš kao i kod antisemitizma, ni kod islamofobije se ne radi samo o mržnji. Islamofobija je i ideologija, koja traži načine da se poveže sa socijalnim, ekonomskim i političkim frustracijama ljudi i zagovara određeni vid djelovanja, čak i ako su objašnjenje i djelovanje zasnovani na neistinama.

Jasno je da nema nacionalnog problema za koji se može okriviti islam. Kako bi imala nekog efekta, islamofobnoj ideologiji potrebna je teorija zavjere prema kojoj SAD-om tajno upravljaju muslimani, iako tako ne izgleda. Muslimane onda mogu predstaviti kao tajnu silu, koja sprečava američku obnovu. Poruka je pogodna za američke elite: ne krivite ljude koji zaista vode SAD, već samo namirišite šerijat.

Za jednog islamofoba američka vlada nije onakva kakva izgleda. Muslimanska braća su postavila muslimana u Bijelu kuću i provode svoj tajni šerijatski plan. Plan počinje sa školskim udžbenicima u Texasu, koji pokušavaju predstaviti islam u pozitivnom svjetlu, kompanijom Campbell, koja izlazi na tržište s halal verzijom svoje poznate supe, ili činjenicom da Obamina administracija u Bijeloj kući odbija upotrijebiti frazu “islamski terorizam”.

Eurabija, arapska kolonija

Onda će se jednoga dana Amerikanci probuditi, a na vlasti će biti islamska vlada. Evropa, s većinskom muslimanskom populacijom, do tada je već popustila pod pritiskom: to je sada Eurabija, arapska kolonija, a London je već postao Londonistan.

Američki Jevreji su prije 100 godina na isti način posmatrani kao infiltratori koji su prijetnja za zapadne vrijednosti. Za američku antisemitsku ideologiju ključna je također bila teorija zavjere, prema kojoj su Jevreji tajno vukli konce međunarodnih finansija i svjetske revolucije. Henry Ford je 20-ih godina prošlog stoljeća, naprimjer, u svojim novinama Dearborn Independent  promovirao takve stavove.

Diskurs kojim se danas opisuju muslimani podsjeća na način na koji se o Jevrejima pričalo tada. U oba slučaja, vjerska manjina se istovremeno doživljava kao opasna niža klasa, koja uništava društvo iz donjih slojeva svojim stranim vrijednostima i kao skrivena sila koja tajno kontrolira svijet s vrha, tako što se infiltrira u centre moći.

Američki Jevreji su vremenom uspjeli prevazići najgori oblik antisemitizma 20. stoljeća i postići jednakost i sigurnost u SAD-u. Da li će muslimani biti u stanju napraviti isto? Nažalost, historija se nikada ne ponavlja na isti način. Ključna razlika je u tome što danas strah od muslimana, koji je raširen među velikim dijelom javnosti, predstavlja izgovor i opravdanje za globalnu američku imperiju, koja nije postojala 20-ih godina prošlog stoljeća. Islamofobija nije samo iracionalni strah, već i sistem vjerovanja, koji je koristan za određene dijelove vlasti.

Suština suprotstavljanja antimuslimanskim teorijama zavjere i svoj retorici koja ih prati nije samo odbrana građanskih prava muslimana u SAD-u, već i uklanjanje ideoloških “potpornih stubova” američkog imperijalizma.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera