Prijetnje s kojima je suočen saudijski kralj Salman

Pitanja nacionalne sigurnosti usljed prijetnji koje kraljevstvu dolaze izvana zahtijevat će potpunu pažnju kralja Salmana (Reuters)

Piše: Martin Reardon

Svojim dolaskom na tron saudijski kralj Salman je preuzeo vlast u možda ključnom periodu moderne historije ove države.

Srećom i po kraljevsto i po regiju u širem smislu, njega smatraju pragmatičnim i odlučnim liderom koji je u potpunosti dorastao zadatku koji je pred njim. Smatraju ga također i opreznim reformatorom, koji neće prebrzo promijeniti smjer unutrašnje i vanjske politike Saudijske Arabije. Sa više od pet decenija iskustva na vodećim pozicijama u vladi, među kojima su sljedeće pozicije: guverner Rijada, zamjenik premijera, ministar odbrane i prestolonasljednik, on je dobro upoznat sa ovim pitanjima – kako domaćim tako i vanjskopolitičkim – koja u najvećoj mjeri utječu na sigurnost i budućnost kraljevstva.

Iako su domaći izazovi kojima se treba pozabaviti u dugoročnom i kratkoročnom pogledu brojni, posebno što se tiče društvenih i političkih reformi, pitanja nacionalne sigurnosti usljed prijetnji koje kraljevstvu dolaze izvana zahtijevat će potpunu pažnju kralja Salmana.

Tri takva pitanja izdvajaju se kao najhitnija.

Jemen na jugu

Najhitnije pitanje nacionalne sigurnosti za kralja Salmana sada je kriza u Jemenu. Dva tamošnja slučaja razlog su što saudijski lideri ne spavaju dobro. Prvi je slučaj pobunjenika Hutija. Otkako su iznenada i neočekivano pobunjenici Hutiji, šiiti, prošlog septembra došli na vlast, većim djelom su uspjeli marginalizovati jemenskog predsjednika, dovodeći do zastoja u vladi koju su već proglasili disfunkcionalnom i u opasnosti od urušavanja.
Prošle sedmice su pobunjenici zapravo na ostavku natjerali ne samo predsjednika, već i vladu i premijera. Što se tiče Saudijaca, oni smatraju da je čin preuzimanja vlasti u Jemenu većim dijelom organizovao Iran u sklopu svoje strategije da stegne obruč oko Saudijske Arabije, ali o tome više kasnije.

Kralj Salman je također suočen sa sve većom prijetnjom od grupe Al Kaida na Arapskom poluotoku (AQAP), koja jemensku pokrajinu Al Marib koristi kao svoje utočište i sjedište.

Grupu AQAP mnogi antiteroristički stručnjaci smatraju najsposobnijom i najopasnijom terorističkom organizacijom na svijetu, i tokom godina se pokazala vještom u planiranju i uspješnom izvođenju sofisticiranih terorističkih napada izvan Jemena.

Godinama Saudijskoj Arabiji ozbiljan problem predstavlja grupa AQAP koja iskorištava poroznu granicu kraljevstva s Jemenom u izvođenju ovih napada.

ISIL na sjeveru

Saudijska Arabija na sjeveru dijeli još jednu poroznu kopnenu granicu sa Irakom koja se proteže u dužini od 800 km. Posljednjih godina Saudijce je duž te granice najviše brinula iračka vlada koja je blisko povezana sa Iranom. Međutim, otkako je grupa Islamska država Irak i Sirija (ISIL) upala u zapadni Irak u junu prošle godine, iranska saveznička vlada u Bagdadu za Saudijsku Arabiju više ne predstavlja najveći razlog za zabrinutost u ovom dijelu – bar za sada.

Ne bi bilo neobično da ISIL, kao samoproglašeni halifat, ili njihovi simpatizeri, izazovu kralja Salmana kao Zaštitnika dvije svete džamije u Meki i Medini. Iako je mala vjerovatnoća da ISIL ikada uspije izvesti napad na Saudijsku Arabiju kao što su to uradili u Iraku i Siriji, već se dogodio veliki broj sukoba između njih i saudijske vojske na granici.

Prije tri sedmice, saudijske snage su se sukobile sa licima za koja su sumnjali da pripadaju ISIL-u, dok su ovi pokušali ući kroz zaštitnu ogradu. Četiri borca i tri saudijska vojnika, uključujući i zapovjednika, stradali su u pucnjavi. Prisjetimo se da je 3.000 Saudijaca ISIL-ovih boraca u Iraku i Siriji.

Jednako je uznemirujući podatak da većinu ISIL-ovih bombaša samoubica također čine Saudijci. Ako i kada se ti borci vrate kući, vlada kralja Salmana će se morati pozabaviti njima kao domaćim problemom.

Saudijska Arabija također ima ključnu ulogu vođe u koaliciji okupljenoj protiv ISIL-a. Dok se ta borba bude nastavljala u narednim mjesecima ili godinama, njihova kontinuirana posvećenost ovoj strategiji i statusu arapske sile postat će još značajnija.

Iran steže obruč

Nije tajna da se Saudijska Arabija i Iran bore za prevlast i utjecaj u regiji, te da izgleda kako trenutno bolje kotira Iran. Izuzev Jemena i Iraka, iranski utjecaj je također čvrst u Siriji i Libanu,  a svoje sfere utjecaja širi na velikom prostoru od Bliskog istoka do Sredozemnog mora i Adenskog zaljeva.
Saudijska Arabija smatra da je Iran također odgovoran za širenje nemira među šiitskim zajednicama u Bahreinu i saudijskim istočnim pokrajinama. Za Saudijsku Arabiju, iranske nuklearne ambicije predstavljaju egzistencijalnu prijetnju ne samo za njih već i za cijeli sunitski arapski svijet, prijetnju koja se mora zaustaviti.

U tom pogledu, kralju Salmanu otežava činjenica da najbliži partner Saudijske Arabije, SAD, ne samo da je u direktnim pregovorima sa Iranom u vezi iranskog nuklearnog programa, već i marljivo radi na obnavljanu onog odnosa sa Teheranom koji je imao prije revolucije 1979. Ovo će kralju Salmanu dati povoda za zabrinutost više od bilo čega drugog.

Ovladati situacijom

Nedugo po dolasku na tron, kralj Salman je uvjeravao Saudijce i ostatak svijeta da će zadržati iste politike kao i svoj prethodnik, a u regiji koja je suočena sa prvim ovakvim nemirima, ta zakletva kontinuiteta je važna.

Za kralja Salmana, kontinuitet će značiti očuvanje uloge vođe u regiji za svoju državu, održavanje otvorenih linija komunikacije kako sa prijateljima, tako i sa neprijateljima, praćenje svakog poteza protivnika i tražnje prilika koje se mogu iskoristiti.

Ukratko, nošenje sa situacijom tako što se prijetnje drži pod kontrolom.

I Jemen i ISIL i Iran predstavljaju jedinstven set izazova, ali uvjeravanja kralja Salmana da će nastaviti s istim politikama daju neke naznake o načinu na koji će se kralj prema ovim prijetnjama postaviti. U Jemenu, potražiti način da se Saudijska Arabija fokusira na dugoročni pristup da se stabilizira vlada i umanji utjecaj Hutija.

Funkcionalnija vlada u Jemenu će također biti u boljoj poziciji da se pozabavi pitanjem prijetnje koju predstavlja grupa AQAP. U bližoj budućnosti Saudijska Arabija će pojačati sigurnost na svojoj južnoj granici u nastojanjima da zaustavi napredak grupe AQAP. U borbi protiv ISIL-a, Saudijska Arabija će pojačati sigurnost duž granice s Irakom, dok u isto vrijeme održava svoju ulogu snažnog i neophodnog vođe unutar koalicije.
S Iranom i državama u njihovoj sferi utjecaja, kralj Salman će vjerovatno nastaviti dugogodišnju politiku zadržavanja prijetnje, dok istovremeno čekaju i prate šanse koje mogu iskoristiti.

Malo je reći da se kralj Salman suočava s možda najvećom prijetnjom koja dolazi izvana u historiji kraljevstva. Svaka od njih zahtijeva vještine proračunatog lidera koji razmišlja strateški i dugoročno.

Kralj Salman u Saudijskoj Arabiji mogao bi biti upravo takav lider. U narednim mjesecima će se vidjeti da li je tako.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera