Stvarna prijetnja muslimanima, a ne Zapadu

Za vrlo kratko vrijeme grupa Islamska država je postala najuvjerljivija i najatraktivnija organizacija za muslimanske borce širom svijeta (Al Jazeera)

Piše: Sunny Hundal

“Bio sam kao i svaki drugi Kanađanin. Gledao sam hokej, ljeti išao u kolibu, volio pecati, želio sam ići u lov… Bio sam normalna osoba”, rekao je Abu Muslim u posljednjem videozapisu koji je snimio prije svoje smrti. A zatim je uslijedio vrhunac snimka: “Svako može na neki način doprinijeti grupi Islamska država, jer je to naša dužnost… Ako znaš kako se prave ceste i kuće, ovdje možeš biti koristan.”

Smrt Andrea Poulina, kako je nazvan po rođenju, potvrđena je u januaru ove godine. Jedan je od prvih Kanađanina koji se borio za grupu Islamska država u Siriji. Video objavljen u julu dok je ta grupa okupljala vojsku, u kojem se promoviše regrutovanje, iznenadio je mnoge stručnjake svojom lukavošću. No, više od toga, njegov autor je računao na paranoju među vladama širom svijeta, vjerujući da će obuhvatiti i građane tih zemalja. 

Na jugu Indije

Osnivanje grupe Islamska država u Iraku i Siriji daleko je veća prijetnja muslimanima, nego Zapadu. Vladama na Zapadu možda problem predstavljaju neaktivni špijuni ili radikalizovani muslimani koji se vraćaju iz Iraka, ali muslimani na Bliskom istoku su ti koji se najviše trebaju bojati grupe Islamska država. Čak i brutalno i zastrašujuće smaknuće novinara Jamesa Foleyja ništa ne mijenja – broj Iračana koje su ubili pristalice te grupe daleko je veći.

Na mnogo načina to predstavlja najgori razvoj događaja u novijoj historiji muslimana nakon 11. septembra. Postoje dva razloga za to: prvi je to što će grupa IS najvjerovatnije uzrokovati još veće nemire u zemljama gdje muslimani nisu većina. A drugi razlog je taj što bi mogla razdijeliti Bliski istok te izazvati nerede u budućnosti.

Na Zapadu će među islamofobima porasti sumnja u simpatizere grupe IS i u to predstavljaju li oni prijetnju po društvo. 

Za vrlo kratko vrijeme grupa Islamska država je postala najuvjerljivija i najatraktivnija organizacija za muslimanske borce širom svijeta, daleko atraktivnija od Al-Kaide. Indija, druga zemlja u svijetu prema broju muslimana koji žive u njoj, posebno se šokirala kada su se simpatizeri te grupe iz Kašmira pojavili sjeverno od Tamil Nadua, na jugu. Nema zabilježenih primjera indijskih muslimana koji su se borili za Al-Kaidu, ali sumnja se da su se njih četvorica pridružila grupi IS. Indijci se sada brinu da će njihov primjer slijediti sve više ljudi.

Ta pojava bi mogla imati razoran efekat na društvene odnose u Kanadi, Indiji, SAD-u i Evropi.

Na Zapadu će među islamofobima porasti sumnja u simpatizere grupe Islamska država i u to predstavljaju li oni prijetnju po društvo. 

Jedna anketa je pokazala da 16 posto ispitanika u Francuskoj podržava te grupu. Mediji će nesumnjivo izvještavati o američkim i evropskim muslimanima koji joj se pridružuju ili pozivaju na nasilje putem videosnimaka, dodatno dižući tenzije i skrnaveći muslimansku vjeru.

Drugo i još važnije, ta grupa je izazvala političku i teološku nestabilnost širom Bliskog istoka. A ako se nastave širiti, mogli bi izazvati još veći haos u cijeloj regiji.

Grupa IS je podsticala na bombaške napade i borbe u Libanu, pa su vlade u Jordanu i Kuvajtu sada zabrinute da bi špijuni mogli napasti u svakom trenutku, a i Saudijska Arabija je trenutno u visokom stepenu pripravnosti.

Borci grupe IS kažu da njihov halifat neće istinski biti snažan sve dok odmetnici i “lažni” muslimani prvo ne budu iskorijenjeni, a njihova definicija “odmetnika” obuhvaća sve koji im se suprotstave.

U nedavnom intervjuu, dezerter iz grupe Islamska država je rekao da je Saudijska Arabija sljedeća, uključujući Meku i Medinu. Vladari te zemlje su u potpunoj panici, šalju novac libanskoj vojsci, finansiraju protuterorističke napore UN-a, a čak je i Reisul-ulema osudio tu grupu. Razloga za paniku ima.

Grupa Islamska država je direktni nasljednik Al-Kaide, ali postoji jedna ključna razlika: njeni lideri vjeruju da je za sada važnije boriti se protiv “odmetnika” nego protiv nemuslimana. Žele ujediniti Bliski istok pod svojom zastavom, prije nego što pažnju usmjere prema Americi i Evropi.

Njeni borci kažu da njihov halifat neće istinski biti snažan sve dok prvo odmetnici i “lažni” muslimani ne budu iskorijenjeni, a njihova definicija “odmetnika” obuhvaća sve koji im se suprotstave.

Najvažniji cilj

Al-Kaida je to uvijek smatrala lošom strategijom, jer je posljedica toga otuđivanje muslimana širom svijeta. Ali je nevjerovatni napredak grupe Islamska država, uprkos njihovom entuzijazmu za ubijanje šiita i drugih takozvanih “odmetnika” poput jezida, promijenio to razmišljanje. 

Ubistvom Amerikanaca, poput Jamesa Foleyja, želi se šokirati svijet i privući pažnja i podrška. 

Odluke grupe Islamska država su, zapravo, podijelile džihadski svijet; jedni su se ljutili na njen brzi uspon, a drugi ih oduševljeno podržali. I Al-Kaida se našla pod udarom kritika svojih ogranaka u Siriji zbog toga što je, usljed bojazni da će izgubiti podršku, izbjegla osuditi njene poteze. 

Iz perspektive mnogih džihadista, ta grupa je u novijoj historiji uspostavila najuspješniji i najstriktniji halifat. To je samo po sebi potaklo mnoge da joj se pridruže. Njen najvažniji cilj je zauzimanje drugih arapskih država i ujedinjavanje svih njih pod svojom zastavom. Ubistvom Amerikanaca, poput Jamesa Foleyja, želi se šokirati svijet i privući pažnja i podrška. Ali nemojte pogrešno shvatiti: grupa Islamska država je stvarna prijetnja drugim muslimanima na Bliskom istoku. I ljudi širom te regije će se prije ili kasnije morati suočiti s tom prijetnjom. 

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera