Borci sa Zapada u izraelskoj vojsci

Strani regruti su svoju ulogu pronašli u političkoj i demografskoj transformaciji Palestine (EPA)

Piše: Hanine Hassan

Zove se Katie. Ona je iz Holandije i izabrala je da služi u izraelskoj mornarici, umjesto da ostane u svojoj zemlji.

Da li će njena vlada označiti nju i ostale mlade Holanđane koji služe u izraelskoj vojsci nazivom ”jihadstrijders” (džihad-ratnici), nazivu koji je dat stotinjku njih koji su otišli u Siriju? Katie, dvojna državljanka Holandije i Izraela je, nakon svega, džihad-ratnica u okupiranoj palestinskoj zemlji.

Izraelska genocidna kampanja u Pojasu Gaze se nastavlja. Broj poginulih raste sa hiljadama ranjenih i raseljenih – pored neosnovanih hapšenja, porodičnih kuća i politike aparthejda prema Palestincima na Zapadnoj obali i unutar države Izrael. Štaviše, ove ratne zločine direktno podržavaju regruti iz Evrope i SAD-a, koji tokom cijele godine slijeću na aerodrom Ben Gurion.

Ideja da Evropljani i Amerikanci služe u izraelskoj vojsci nije nova. Prije stvaranja države Izrael cionistički pokret je regrutovao hiljade volontera sa Zapada – u procesu koji se zove Mahal ili volonteri iz inostranstva. Oni su učestvovali u cionističkim vojnim operacijama u Palestini za vrijeme britanskog mandata.

U ratu 1948. godine čak četiri hiljade američkih, kanadskih i evropskih veterana iz Drugog svjetskog rata provodilo je vojne operacije protiv Palestinaca, služeći cionističkom pokretu zbog svojih iskustava u ratovanju, artiljeriji, pomorskim i zračnim bitkama.

Podržavajući i razvijajući izraelsku vojnu moć, ovi zapadni regruti namjerno su doprinosili etničkom čišćenju palestinskih gradova, oduzimanju imovine i depopulaciji palestinskih zajednica i masakrima počinjenim nad njima.

Unutar historijskog konteksta zapadne podrške cionističkom pokretu broj Mahal boraca nije bio bitan. Strani regruti su svoju ulogu pronašli u političkoj i demografskoj transformaciji Palestine. Pokojni izraelski premijer Yitzhak Rabin kasnije je pripisao uspješan ishod rata podršci stranih boraca: „Došli su nam kada su nam bili najpotrebniji, za vrijeme onih teških i nesigurnih dana našeg rata za nezavisnost 1948. godine.“

Etničko čišćenje

Podržavajući i razvijajući izraelsku vojnu moć, ovi zapadni regruti namjerno su doprinosili etničkom čišćenju palestinskih gradova, oduzimanju imovine i depopulaciji palestinskih zajednica, te masakrima počinjenim nad njima.

Ali Mahal regrutovanja se nisu zaustavila stvaranjem izraelske države. Nastavljaju se i danas.

Hiljade volontera iz više od 40 zemalja dolaze u Izrael da služe u svim ograncima izraelske vojske – mnogi od njih u borbenim jedinicama. Online Mahal program za regrutovanje, navodno, ima cilj „odbraniti“ Izrael i ojačati vezu između volontera i izraelske vojske. Ljudi jevrejskog porijekla koji nisu izraelski državljani se mogu pridružiti oružanim snagama na 18 mjeseci i biti u istim redovima borbenih jedinica na prvim linijama fronte, kao i izraelski regruti, uključujući i one koji djeluju u okupiranim palestinskim teritorijima.

Gotovo 100 britanskih državljana trenutno služi u izraelskoj vojsci. To je značajan broj. Britanske majke čak imaju i grupe podrške za razmjenu iskustava onih čija djeca služe u izraelskoj vojsci. Godine 2009. Baron Ahmed od Rotherhama postavio je pitanje u britanskom Domu lordova, gornjem domu Britanskog parlamenta, da li ima britanskih građana koji služe u izraelskoj vojsci ili u njenom rezervnom sastavu.

Lord Malloch-Brown, doministar u Ministarstvu vanjskih poslova, odgovorio je: ”Osim medijskih izvještaja, Vlada Britanije ne posjeduje informacije o tome koga je Vlada Izraela pozvala da služi u Izraelskim odbrambenim snagama ili u Izraelskim odbrambenim rezervama, uključujući sve dvojne državljane. Jedino Vlada Izraela ima te informacije… Svako ko je prekršio Protokol četiri Ženevske konvencije zaslužuje da mu se sudi na nekom sudu.“

Toliko o nadzoru britanskih obavještajnih i sigurnosnih službi.

U aprilu 2014. godine, u izvještaju Britanskog parlamenta – na 246 strana – navedeni su pristupi britanskim muslimanima koji su se borili u Siriji, Somaliji i Afganistanu, a u okviru borbe protiv terorizma. Nigdje nije spomenuta prijetnja indoktriniranih britanskih državljana koji se vraćaju kući nakon služenja u izraelskoj vojsci. Nije spomenuto ni da je služenje u okupatorskoj vojsci krivično djelo kojim se krši Zakon o regrutovanju u inostranstvu iz 1870. godine. Prema ovom zakonu, britanski državljani koji služe u oružanim snagama drugih država počinioci su krivičnih djela.

Mahal mreža širi se se svijetom. Max Steinberg i Sean Carmeli su bila dvojica američkih državljana regrutovanih u izraelsku vojsku. Oni su sudjelovali u kopnenoj izraelskoj ofanzivi u Pojasu Gaze, što je rezultiralo smrću najmanje 70 palestinskih civila u Shujaiyi kada su izloženi vatri. Američki State Department objavio je njihovu smrt 20. jula. Pa, ipak, regrutiranje se nastavlja.

U maju 2014. Ambasada Izraela u Parizu je obavijestila lokalnu jevrejsku zajednicu o dolasku predstavnika vojske, koji će održati predavanje o svojoj politici regrutovanja, „nakon čega će uslijediti pitanja i odgovori“.

U novembru 2013. ukrajinska državljanka, koja je šest godina služila u izraelskoj vojsci, na ukrajinskom televizijskom programu nonšalantno je izjavila da je ubijala palestinsku djecu, sa potpunim imunitetom prema evropskom i ukrajinskom zakonu – jer se izraelski zakon ne primjenjuje kada se ubijaju palestinska djeca.

Igra dvoličnosti

Gotovo hiljada Jevreja nosi titulu „Usamljeni vojnik“ – koju je Izrael dao volonterima iz inostranstva, novim imigrantima ili siročadi koja su služila u izraelskoj vojsci. Usamljeni vojnici dobivaju posebna prava i povlastice, poput finansijske pomoći, pomoći u pronalaženju smještaja i slobodno vrijeme za posjetu porodici u inostranstvu.

U maju 2014. centar za usamljene vojnike u Tel Avivu, gdje se usamljeni vojnici zajedno mogu opustiti, otvoren je zahvaljujući sredstvima holandske nevladine organizacije po imenu Israel Actie, koja je povezana sa amsterdamskom organizacijom Sar-El. Sar-El su civilne volonterske grupe, koje obavljaju poslove za izraelsku vojsku koji ne uključuju borbu. Jevreji, nejevreji i oni koji nisu Izraelci od šesnaeste godine mogu ustupiti svoje vrijeme, novac i trud noseći vojne uniforme, kako bi ojačali izraelsku vojsku. Grupa je zastupljena u više od 30 zemalja i stotine volontera se pridruži svake godine.

Zapadne obavještajne službe oglušuju se na građane koji odluče da nose izraelsku vojnu uniformu i okupiraju palestinsku zemlju i resurse, te počine ratne zločine, tako kršeći međunarodne zakone.

”Izraelsko iskustvo” je cionistički projekt kojem je cilj stvoriti nove saveznike Izraela. On cilja zapadnu omladinu od 13 i više godina i regrutuje ih u program koji se na prvi pogled čini kao program razonode i zabave. Međutim, ova djeca završe u vojnim simulacijama, provodeći između jedne i šest sedmica izloženi oružju, izvođenju vojnih vježbi i pohađajući „edukativne“ časove o cionizmu i izraelskoj vojsci.

Pored toga, također, ima zabave. Ova indoktrinirana djeca se onda vraćaju svojim roditeljima i zemljama kao zagovornici koji opravdavaju okupaciju, aparthejd i odbranu Izraela po svaku cijenu. Izraelski programi regrutovanja imaju različite dimenzije, ali isti cilj: jačanje izraelske vojske i mreže bezumnih pristalica Izraela.

Dinamika moći evropskih zemalja je igra stalne dvoličnosti. Zapadne obavještajne službe oglušuju se na građane koji odluče da nose izraelsku vojnu uniformu i okupiraju palestinsku zemlju i resurse, te da počine ratne zločine, tako kršeći međunarodne zakone. Navodno je u očima Izraela i njegovih zapadnih saveznika, ako imaš jevrejske korijene, to adekvatno opravdanje da se brani ilegalna okupacija teritorija, dok je neprihvatljivo da se Palestinci odupiru ilegalnom širenju izraelskih naselja, krađi zemlje i vodenih resursa. U svojoj nedavnoj ofanzivi na Gazu izraelski vojnici nisu pokazali poštovanje prema ljudskim životima, te su prekršili zakone o oružanom sukobu, nasumice napadajući civile i gađajući domove i institucije.

Postoje mnoga lica izraelske okupacije. Neka od njih su dobro poznata, a neka su skrivena. Indirektno jačanje izraelske vojske evropskim i američkim vojnicima je jedan od neprozirnih oblika saučesništva. Ako su evropski lideri ozbiljni u sprečavanju međunarodnih boraca da prelaze svoje granice ili da se vraćaju kući sa oružanih obuka s osjećajem prezira, oni bi trebali obraćati istu količinu pažnje na evropske borce koji učestvuju u konfliktima širom Bliskog istoka. Evropske vlade imaju moralnu obavezu prema Palestincima. One moraju zaustaviti priliv evropskih ubica, koji namjerno učestvuju u zločinima protiv čovječnosti.

Izrael je pretvorio Pojas Gaze u eksperimentalnu laboratoriju za svoju visokotehnološku industriju oružja i hemikalija. Međunarodna zajednica ima odgovornost da sankcionira Izrael i da uvede vojni embargo Izraelu zbog kršenja ljudskih prava.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera