FBI postavlja klopke muslimanima

FBI identifikuje posebno ranjive osobe (AP)

Piše: Abdullah al-Arian

Čin se na površini otkriva bez ijedne naznake intrige. Darren Griffin, mladić koji je prešao na islam, sastaje se sa drugim muslimanima u lokalnoj džamiji u sjeverozapadnom Ohaju. Osim što je pripadnik iste vjere kao i njegovi novi prijatelji, oni imaju slične interese: gledanje sportskih takmičenja, igranje videoigrica, treniranje u lokalnoj teretani i diskutovanje o međunarodnim pitanjima. Čin se tragično završava nizom hapšenja, medijskog ludila širom zemlje i samočestitanja saveznih zvaničnika, koji tvrde da su spriječili još jednu terorističku zavjeru.

Jedini problem je što je Darren Griffin bio špijun FBI-ja, a teroristička zavjera koju je on, navodno, pomogao spriječiti je u cijelosti proizvod Vlade SAD-a. Čisto na temelju Griffinove agresivne taktike regrutovanja, trojica mladih američkih muslimana su osuđena na kazne zatvora u rasponu od osam do 20 godina.

U proteklom desetljeću slični scenariji su se odigrali u mnogim gradovima širom SAD-a. „Doušnici“, dokumentarni film Al Jazeerine istraživačke jedinice, istražuje fenomen koji je mnogo dalekosežniji nego što to mediji, Vladini dužnosnici ili lideri zajednica priznaju. Osim što priča tešku priču o žrtvama taktike hvatanja u klopku, film je jedinstven zato što baca svjetlo na same doušnike, naglašavajući ključnu ulogu koju oni igraju u aktivnom regrutovanju mladića koji nikada nisu pokazali nikakve sklonosti prema učestvovanju u nasilju.

Stalni nadzor

Da bi se razumjelo kako je korištenje plaćenih doušnika postalo jedan od ključnih elemenata protivterorističke politike FBI-ja, potrebno je samo pratiti veliki preokret u paradigmi američke nacionalne sigurnosti nakon napada 11. septembra 2001. godine. Prije napada 11. septembra FBI je zapošljavao 10.500 agenata, od kojih je gotovo 2.500 bilo posvećeno istragama vezanim za nacionalnu sigurnost.

U nedostatku stvarnih zavjera FBI je aktivno ciljao zajednice, identifikujući posebno ranjive osobe, te im slao doušnike sa izričitom namjerom da ih namami u zavjeru.

Međutim, nakon 11. septembra ukupni broj agenata povećan je na 13.600, od kojih je polovina posvećena nacionalnoj sigurnosti. Godišnji budžet FBI-ja je dramatično porastao, sa 3,1 milijardi dolara 2001. na 8,4 milijardi u tekućoj fiskalnoj godini. Prošireni budžeti, dostupnost naprednih tehnoloških mogućnosti i slobodna politička klima kombinovani su da stvore okruženje gdje savezne agencije za provođenje zakona uživaju znatno proširena ovlaštenja, ali gdje se, također, očekivalo da će odmah pokazati rezultate. 

U vrijeme istrage američkih muslimana u vezi sa mogućim terorističkim prijetnjama Vlada je bacila široku mrežu. Ona je stavila desetke hiljada muslimana pod stalni nadzor, infiltrirala mjesta okupljanja, uključujući džamije, kopala po privatnim dokumentima, ispitivala mnoge muslimane zbog njihovih političkih stavova i istraživala bilo kakve veze sa nasilnim aktivnostima. Ova istraživanja bi se uglavnom izjalovila i to je bio problem.

Kako bi nastavili da opravdavaju velika trošenja resursa i velike istraživačke ovlasti, zvaničnicima su bili potrebni rezultati u obliku zaustavljanja terorističkih zavjera, koji bi pokazali američkim građanima da se sljedeći napad, ukoliko FBI ne reaguje, nalazi odmah iza ugla. Klima straha pomogla je racionalizovati mnoge najgore oblike kršenja građanskih sloboda u zemlji za vrijeme Bushove administracije, koji su se učvrstili kao standardna praksa u vrijeme Obaminog mandata. Kako bi se održala percepcija prijetnje, ona se morala stvoriti tamo gdje nije postojala.

Doušnici su stupili na scenu. Kako Al Jazeerin istraživački film izlaže, mnogi slučajevi terorizma visokog profila nisu bili proizvod podmuklih muslimanskih spavača koje su otkrili vješti istražitelji. Umjesto toga, u nedostatku stvarnih zavjera, FBI je aktivno ciljao zajednice, identifikujući posebno ranjive osobe, te im slao doušnike sa izričitom namjerom da ih namami u zavjeru.

Doušnici nisu Vladini agenti. Oni su skoro uvijek počinioci krivičnih dijela, koji pokušavaju da izbjegnu zatvorsku kaznu sarađujući sa Vladom. Od trgovine drogom do prevare – njihova krivična historija im, navodno, pruža alate koji su im potrebni da održe svoju prevaru, mada je brzi kurs o osnovama islamskog vjerovanja i ritualima obavezan. Sa šifriranim imenima poput „Trener“, „Zatvarač“ i „Bodybuilder“ oni igraju na svoje određene prednosti dok identifikuju slabosti onih koje trebaju da uhvate u zamku.

U slučaju ovog drugog Craig Monteilh je provodio vijeme u džamijama, gdje se nadao da će upoznati mlade muslimane i pozvati ih da zajedno treniraju u lokalnoj teretani. Tamo bi, navodno, počeo razgovor o nestabilnim političkim temama i spomenuo temu terorizma u vrijeme intenzivnih vježbi. Kada je njegov agresivni stav izazvao sumnju među članovima zajednice u južnoj Kaliforniji, lokalni čelnici prijavili su Monteilha FBI-ju, očito ne shvatajući da ga je, zapravo, FBI poslao u njihovu zajednicu. 

Gledajući na političke stavove američkih muslimana kao na razloge za sumnju, Vladini istraživači rade uz pretpostavku da se sloboda govora, zagarantovana Prvim amandmanom Ustava SAD-a, ne odnosi na određene segmente američkog naroda. 

Iskustvo zajednice sa „Bodybuilderom“ je posebno neobično, s obzirom na prividno osvetoljubivu prirodu ponašanja FBI-ja u tom slučaju. Lokalni imam, šejh Yassir Fazaga, usudio se javno dovesti u pitanje istinitost tvrdnji lokalnog zvaničnika FBI-ja na sastanku u gradskoj vijećnici. „FBI to ne uzima olako“, prisjetio se Monteilh za Al Jazeeru. „Zato sam se morao približiti gospodinu Fazagi, ući u njegov uži krug.“ Kada Monteilh nije uspio uhvatiti njega, niti bilo kojeg drugog lokalnog muslimana u zamku terorističke zavjere, FBI je pokušao sa imigracijskom prijavom protiv Ahmadullaha Saisa Niazija, afganistanskog imigranta koji je bio jedan od onih koji su prijavili Monteilha FBI-ju zbog njegovog sumnjivog ponašanja. No, u konačnici, Ministarstvo pravde odbacilo je te optužbe, pa je, čini se, operacija ”Flex” završila neuspješno.

Preventivne optužbe

Međutim, ovaj slučaj je bio izuzetak. Većina takozvanih „preventivnih tužbi“ se završi osudama pojedinaca za terorizam, pojedinaca za koje Vlada nije u stanju dokazati da bi ikada svojom voljom učestvovali u nasilnoj zavjeri. FBI sve češće cilja mlade muslimane sa jakim političkim stavovima, koji se obično tiču uloge SAD-a u položaju muslimana u zemljama poput Iraka, Sirije, Palestine, i Kašmira. Kao što je bivši specijalni agent FBI-ja rekao Al Jazeeri u vezi sa slučajem Ohio, „cijela svrha je bila da se potvrdi da li je tu bilo išta više od priče“.

Gledajući na političke stavove američkih muslimana kao na razloge za sumnju, Vladini istraživači rade uz pretpostavku da se sloboda govora, zagarantovana Prvim amandmanom Ustava SAD-a, ne odnosi na određene segmente američkog naroda. Godinama su akcije FBI-ja imale dramatično zastrašujući efekat na mogućnost da muslimani izraze svoje političke stavove. Motivisani takvim pritiskom Vlade, mnogi lideri zajednica širom zemlje su pokušali potisnuti politički izraz u džamijama i društvenim centrima.

Međutim, u nedostatku takvih zdravih mjesta u zajednici, na koja bi se usmjerile strasti za humanitarne probleme širom svijeta, vjerovatnije je da bi mladi muslimani svoje frustracije mogli usmjeriti kroz alternativne načine opozicione politike. Ova vrsta kvijetističke atmosfere, atmosfere nezadovoljstva očišćene od svakog političkog izražaja, upravo je vrsta okruženja u kojem agenti provokatori uspijevaju.

U nekim slučajevima ne postoji čak ni „razgovor“ da motiviše FBI da infiltrira zajednice. Slučaj ”Liberty City“, kojim počinje Al Jazeerin istraživački film, bavi se grupom siromašnih crnaca na Floridi bez historije političkog aktivizma ili eksplozivnih govora. No, ipak je FBI poslao doušnika brzog jezika po imenu Elie Assaad, koji je bio vođa navodne zavjere o napadu na toranj Sears u Čikagu. Upravljajući dojmljivim i siromašnim mladićima, obećavajući im sve, od cipela do velikih suma novca, Assaad regrutuje Rothschilda Augustinea i šestoricu drugih u svojoj zavjeri.

Prenoseći ovu priču Al Jazeerinim istraživačima, Assaad i Augustine otkrivaju niz uznemirujućih praksi u izmišljenoj zavjeri. FBI je posebno odabrao svoj ured na jugu Floride kao metu nadzora, pokušavajući se pozicionirati kao žrtva urote, a ne njen pokretač, uprkos činjenici da nisu postojale nikakve naznake da su ljudi čak i znali gdje je taj ured ili šta je on. Svečano polaganje zakletve vjernosti Al-Kaidi sedmorice muškaraca, koju je Assaad predvodio, pokazalo je ono što se može opisati samo kao simbol satirične slike, kojom mnogi u Vladi SAD-a asociraju na islam i muslimane.

Možda je ono što najviše zabrinjava u slučaju ”Sedmorke iz Liberty Cityja” i jezovito sličnog slučaja u New Yorku način na koji FBI iskorištava ukorijenjeno siromaštvo i socijalne probleme, od korištenja droga do nedostatka obrazovanja, koje preovladava u nekim crnačkim zajednicama širom SAD-a, a kako bi stvorio percepciju terorističke prijetnje. U drugom slučaju, Vladin doušnik je ”Četvorki iz Newburgha” obećao isplatiti 250.000 dolara, a oni su se nadali da će njega izmanipulisati. ”The Newburgh Sting” je dokumentarac HBO-a,  koji se, također, uskoro premijerno prikazuje, a koji bilježi ispade Vlade u provođenju ove zavjere i devastaciju koju je uzrokovala u osiromašenoj zajednici.

Zapanjujući izvještaj baziran na internoj statistici Ministarstva pravde nedavno je pokazao da se u deceniji nakon 11. septembra 94,2% saveznih presuda u slučajevima terorizma temeljilo, barem djelomično, na preventivnim optužbama. S obzirom na to koliko se ova praksa širi, bitno je napomenuti da američke muslimanske organizacije za zaštitu građanskih prava nisu razvile koordinirani odgovor na očigledno raširenu upotrebu doušnika širom zemlje. U nekim slučajevima su pokušali umanjiti problem preventivnih optužbi, kao u jednom izvještaju ugledne američke muslimanske organizacije, u kojem stoji da se, „dok brojke jasno pokazuju da savezna policija često koristi doušnike, većina ovih slučajeva ne odnosi na njih“.

Korištenje doušnika za ciljanje zajednica je jedna od pojava razvijenih nakon 11. septembra koja najviše zabrinjava, jer prijeti da uništi strukturu slobodnog društva. Činjenica da su ovi nedavni istraživački filmovi otkrili zabrinjavajući fenomen i prikazali njegove posljedice kritični je prvi korak u suočavanju sa štetnim uticajem, ne samo na ranjivu američku muslimansku zajednicu nego i na cijelo američko društvo.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera