Američki san na vukovarski način

Protiv Željka Sabe podignuto je nekoliko krivičnih prijava, čiji se rezultati istrage očekuju uskoro (Al Jazeera)

Piše: Branimir Bradarić

Manje od četiri godine trebalo je Željku Sabi (Socijaldemokratska partija), sada već bivšem gradonačelniku Vukovara, koji je zbog neusvajanja proračuna za 2014. godinu razriješen dužnosti, da prijeđe put od anonimnog lokalnog političara, preko prepoznatljivog političara na razini Hrvatske, pa do osobe čije se ime spominje u raznim aferama. Upravo su afere ono što ga u posljednje vrijeme prati i zbog čega su svi hrvatski mediji izvješćivali o njemu. Neke od njih su i iznimno opasne pa mu, ako se dokaže, prijeti kazna i do šest godina zatvora.

“Iskreno, Sabu poznajem već dugo, i to iz vremena kad nije bio gradonačelnik. Uvijek je bio osoba koja je bila posvećena gradu i njegovim interesima. Taj dojam se nije promijenio niti kada je postao gradonačelnik. On je uvijek govorio otvoreno o mnogim stvarima i mislim da bi ga sad upravo ta otvorenost i direktnost mogli najviše koštati”, kaže politički analitičar Davor Gjenero. Smatra kako za pokušaj podmićivanja vukovarske vijećnice Marije Budimir (Hrvatska demokratska zajednica), kojoj je nuđen novac da prijeđe u SDP i tako mu osigura većinu u Gradskom vijeću, mora biti oštro politički sankcioniran, jer se to jednostavno ne smije tolerirati. Smatra i da Sabo, unatoč svemu, nije “politički mrtav”, ali da bi se trebao povući iz politike na neko vrijeme. “Mislim da se ne bi trebao niti kandidirati na izvanrednim izborima. To bi trebala biti jedna od cijena koje će platiti za taj slučaj pokušaja kupovine vijećnice, što se nikako ne smije tolerirati. Takav slučaj mora biti jasna poruka i drugima”, ističe Gjenero.

Sabo, unatoč svemu, nije ‘politički mrtav’, ali bi se trebao povući iz politike na neko vrijeme.

I drugi hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski dijeli slično mišljenje. On, također, smatra da se Sabo trebao povući s mjesta gradonačelnika, ali mu ipak ostavlja mogućnost da se kandidira na predstojećim izvanrednim izborima, gdje bi zatražio legitimitet od građana, koji bi pokazali imaju li i dalje povjerenja u njega i njegov rad ili ne. “On svakako nije ‘politički mrtav’. Uostalom, do pravomoćnosti presude proći će još četiri – pet godina. Isto tako, kod nas prevladava mišljenje da je sve to što se dešava, sastavni dio političkog života, da su svi lopovi te da su samo neki više ili manje simpatični. Uz sve to, mislim da mu Vukovarci i dalje vjeruju, jer se on prikazao, prije svega, kao dobar čovjek”, rekao je Puhovski.

Nekoliko krivičnih prijava

U cijeloj priči o Sabi zanimljiva je i činjenica da, prema mišljenju mnogih, izostaje očekivana reakcija iz vrha SDP-a, sukladna Statutu o njegovoj suspenziji dok ne bude donesena sudska odluka. Puhovski to komentira prakticizmom, s obzirom na to da je, kako je rekao, vrh SDP-a svjestan da, ukoliko maknu Sabu, sigurno gube Vukovar. “To bi bio minimum političke korektnosti, po cijenu i da se izgube izbori”, ističe Puhovski.

Sabino ime se danas dovodi u vezu s nizom afera, od kojih mu je zbog dvije skinut saborski imunitet te će uskoro početi i sudski procesi. Prvi je slučaj potkupljivanja Marije Budimir od ljeta prošle godine, kada joj je nuđeno 50.000 kuna (blizu 7.000 eura) i razne druge pogodnosti da napusti HDZ i prijeđe u SDP. Ona je sve to tajno snimila, a cijeli transkript razgovora objavljen je u hrvatskim medijima. Tereti ga se i za zlouporabu položaja i ovlasti u humanitarnoj akciji u okviru koje su vukovarska djeca besplatno mogla ići na more. Sabu se ovdje tereti da je uzimao razliku između stvarne cijene osiguranja za svako dijete koje je išlo na more i iznosa koji su roditelji plaćali.

Posebno je interesantno da su prijave pokrenule osobe koje su ranije bile bliski suradnici Sabe u SDP-u.

Tu je, također, i slučaj zapošljavanja jednoga člana stranke u gradsku tvrtku “Komunalac”. Problem je što se ta osoba nije pojavljivala na poslu, nego je radila u prostorijama Gradske uprave. Osim tih slučajeva, protiv Sabe je podignuto još nekoliko kaznenih prijava, čiji se rezultati istrage očekuju uskoro. Posebno je interesantno da su sve te prijave pokrenule osobe koje su ranije bile bliski suradnici Sabe u SDP-u i koje su, zbog sukoba s njim, napustile stranku ili izbačene od stranačkih tijela. U svim tim slučajevima oni su krunski svjedoci.

‘Zvijezda’ od godine 2009.

Ipak, unatoč svemu tome, Sabo i dalje uživa značajnu podršku Vukovaraca. Ona ovisi, prije svega, o političkoj i svjetonazorskoj pripadnosti. Prema nekim mišljenjima, on je, iako opterećen raznim aferama i pitanjem uvođenja dvojezičnosti, na izvanrednim izborima ipak bliži konačnoj pobjedi. Njegove šanse dodatno rastu ukoliko dođe do drugoga kruga, što je gotovo sigurno, kada on može računati i na glasove vukovarskih Srba, koji čine trećinu građana Vukovara. I dalje mu se bezrezervno vjeruje i u gradskome SDP-u, gdje su već najavili da će upravo Sabo biti kandidat za gradonačelnika Vukovara i na izvanrednim izborima, koji se očekuju tijekom lipnja.

“Zvijezda” Željka Sabe je na političkom nebu iznad Hrvatske snažno zasjala 2009. godine, kada je na lokalnim izborima pobijedio u utrci za gradonačelnika. Taj njegov rezultat iznenadio je tada cijelu hrvatsku javnost kao i sam vrh SDP-a, s obzirom na to da su svi bili svjesni koliko je HDZ zapravo bio jak u gradu i koliko je Vukovar svima zapravo bitan. Tada je počeo svojevrsni “američki san” Sabe, koji je do Domovinskog rata radio u Borovu, uključio se potom u rat i po padu obrane Vukovara završio u logorima Begejci i Niš. Povratkom u Vukovar ubrzo se aktivira u Zajednicu povratnika Hrvatske, a onda i SDP, gdje postaje predsjednik vukovarske podružnice.

Sabine šanse dodatno rastu ukoliko dođe do drugoga kruga, kada može računati i na glasove vukovarskih Srba.

S funkcijom gradonačelnika otvaraju mu se do tada mogućnosti o kojima je mogao samo sanjati. Na novoj funkciji Sabo se počeo pojavljivati u društvu predsjednika Hrvatske, ministara, političara, veleposlanika, poslovnih ljudi, poznatih sportaša… Ne smije se zaboraviti i da je, u međuvremenu, pobijedio i na drugim izborima za gradonačelnika, da je postao predsjednik Županijskog odbora SDP-a, ali i član Predsjedništva SDP-a.

Stavovi zraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera