O makedonskom novinarstvu ‘sve najbolje’

Makedonsko novinarstvo je posljednjih godina planski i sistematski depersonalizirano (EPA)

Piše: Atanas Kirovski

Neobično toplo februarsko sunce u Skoplju bilo je jedan od povoda da s kolegama uz kafu konstatiramo da je makedonsko novinarstvo, nakon teške bolesti, na samrtničkoj postelji, bez bilo kakve nade, ali kako je ipak bolje da o tome ćutimo, da ga ne bismo bez potrebe i dodatno uznemiravali. Međutim, kafa nam je prisjela kada smo čuli vijest da je glavni urednik dnevnih novina Nova Makedonija Zoran Dimitrovski dobio otkaz. On je objasnio da mu je gazda dao otkaz “zato što je narušavao novinarske standarde, jer je politički manipulirao istinom u svojim kolumnama”.

Svi znamo zašto je Zoran najuren sa posla – zato što se drznuo da u Novoj Makedoniji, koja je dio beskrajne liste provladinih medija, kritizira vlasti i njihove medijske trube, povrijeđen kao čovjek i novinar što je kolega iz njegove redakcije Tomislav Kežarovski bio osuđen na drakonsku kaznu od 4,5 godina zatvora. Nema sumnje da će umjesto njega u Novu Makedoniju biti doveden poslušnik koji će bespogovorno izvršavati instrukcije i neće ni pomisliti da eventualno štiti novinare ili, ne daj Bože, kritizira bezgrešnu vlast.

Svi znamo zašto je Zoran Dimitrovski najuren sa posla – zato što se drznuo da u Novoj Makedoniji, koja je dio beskrajne liste provladinih medija, kritizira vlasti.

Makedonsko novinarstvo je posljednjih godina planski i sistematski depersonalizirano eliminacijom svih novinara koji su napravili kobnu grešku da razmišljaju i dovode u pitanje bezgrešnu vlast ili, kako je napisao jedan kolega, “ministarstvo istine”. Na njihovo mjesto dovedeni su vječiti poltroni, koji se ulizuju svim vlastima još od vremena socijalizma, i partijski vojnici, koji su preko noći postali “novinari”, razumijevajući ovu profesiju kao promptnu transmisiju informacija iz vladajućeg centra za komunikacije i nadmetanje u vrijeđanju svih onih koji su se drznuli osporavati jednu i jedinu istinu.

Ono što se dogodilo Dimitrovskom je i poruka sopstvenim redovima šta će desiti svakome ko iz bilo kojeg razloga zastrani i pokuša u njihov crno-bijeli svijet dodati neke nijanse drugih boja. Kad bolje razmislim, ocjena da je makedonsko novinarstvo na samrti je klasično samozavaravanje. Ono je odavno ispustilo dušu, ali se nerealno nadamo da će možda nekako uskrsnuti.

U ‘probranom’ društvu

Reporteri bez granica nam nisu dali lažnu nadu. Oni su u novom indeksu slobode informiranja u svim državama na svijetu, na rang-listi 180 zemalja, svrstali Makedoniju na 123. mjesto, u društvo s autoritarnim državama i diktaturama. Ocjena koju je Makedonija dobila jeste da se zemlja u sferi medijskih sloboda nalazi u “teškom stanju”.

Riječ je o nevjerovatnom sunovratu. Makedonija je 2009. godine bila na visokom 34. mjestu. Tada je predsjednik Đorge Ivanov, nekadašnji profesor demokratije, poručio novinarima da se 34. mjestom Makedonija ne smije zadovoljiti i da mora težiti još boljem. Sada, stotinjak mjesta niže na ljestvici u društvu s najgorima, Ivanov, naravno, ništa ne govori. Možda se čak prećutno slaže s tim što provladini mediji u Makedoniji ignoriraju izvještaj ili se bave diskreditacijom međunarodne novinarske organizacije naslovima da su Reporteri bez granica “obična prevara”.

Reporteri bez granica razbijaju demokratski izlog procvata, iza kojeg je nevješto skrivena sasvim otvorena Pandorina kutija. 

Naravno, uvijek je riječ o prevarantima i potplaćenim domaćim i stranim izdajnicama, kada neko remeti idiličnu sliku kako je Makedonija najbolja država na svijetu, gdje demokratija i sloboda informiranja doživljavaju nezapamćen procvat. A Reporteri bez granica rade upravo to – razbijaju demokratski izlog procvata, iza kojeg je nevješto skrivena sasvim otvorena Pandorina kutija iz koje su izašli: medijske represije, hapšenja, zatvaranje novinara, uništavanje opozicijskih medija, eliminacija svih koji drugačije razmišljaju, koruptivne kampanje vlasti, cenzura…

Reporteri bez granica u novom izvještaju pišu da je “demokratski izlog koji stvara Makedonija kako bi se približila Evropskoj uniji nedovoljan da bi sakrio mnoge povrede slobode informiranja”. U izvještaju se kaže da je novinar Tomislav Kežarovski postao simbol takvih povreda, jer je osuđen na zatvorsku kaznu od 4,5 godina, koja je pod međunarodnim pritiskom promijenjena u izdržavanje kazne u kućnom pritvoru. U izvještaju se spominje i novinar Zoran Božinovski koji je uhapšen u Srbiji nakon što su makedonske vlasti raspisale za njim potjernicu zbog špijunaže. Reporteri bez granica ističu da je Božinovski izvještavao za Sašu Mijalkova, šefa makedonske obavještajne službe i bliskog rođaka premijera Nikole Gruevskog.

Kako provesti ‘odlične’ zakone

U regiji je Makedonija do prije nekoliko godina bila najbolja. Sada je ubjedljivo najgora, a ocjenu “teško stanje” dobila je i Crna Gora koja je rangirana na 114. mjesto, dok su ostale balkanske države dobile ocjenu “uočljivi problemi” – Srbija (54), Hrvatska (65), Bosna i Hercegovina (66).

U međuvremenu, u Skoplju je boravila predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović koja je, nakon susreta s premijerom Gruevskim, ocijenila makedonske zakone o informiranju “odličnim”. Izjavila je kako je potrebno raditi da se oni dosljedno provode. S obzirom na žestoku polemiku koju je imala s premijerom o zatvaranju Kežarovskog i činjeničnom stanju u medijima, koje jasno portretiraju međunarodne novinarske organizacije, novinari u Makedoniji su Dunju Mijatović pitali zašto se fokusira na tehničke aspekte, a ne na suštinu problema. Ona je odgovorila da predstavlja međuvladine, a ne nevladine institucije i da ne može voditi “novinarsku bitku”. “To je nešto u vezi s čim ćete dobiti moju pomoć i podršku, ali ja neću učestvovati u tim bitkama. Ja mogu imati lično mišljenje, ali ipak ne mogu izaći iz okvira onoga što je moj mandat”, poručila je predstavnica OSCE-a.

Ocjenu ‘teško stanje’ dobila je Crna Gora (114. mjesto), dok su ostale balkanske države dobile ocjenu “uočljivi problemi” – Srbija (54), Hrvatska (65), Bosna i Hercegovina (66).

Dunja Mijatović je kazala da su netransparentnost u plaćanju Vladinih reklama, visoke parnične kazne za određene medije, koje donose sudovi, i nesolidarnost u novinarskoj profesiji zabrinjavajući. Nakon što je napustila Makedoniju, na Twitteru je prokomentirala kako je iznenadni otkaz Dimitrovskom nastavak zabrinjavajućeg trenda, koji se dodaje setu problematičnih pitanja koja je pokrenula u Skoplju.

Dunja Mijatović je u pravu kada kaže kako ona nije ta koja treba voditi bitku za slobodu novinarstva u Makedoniji. Vjerovatno je zaključila da i ne vrijedi voditi bitku na strani slabijih, koji u ovakvim konstelacijama snaga nemaju nikakvu šansu. Radi se i o dobrom vaspitanju. Nije slučajno ocijenila da su zakoni o medijima u Makedoniji odlični – još dok smo bili djeca, naučili su nas da o pokojniku govorimo sve najbolje…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera