Mišljenja

Kurdistan – ‘Mala Sparta’ Bliskog istoka

Kurdi žele veće napore SAD-a za obuku više od deset brigada Pešmerga (Anadolija)
Kurdi žele veće napore SAD-a za obuku više od deset brigada Pešmerga (Anadolija)

Piše: Michael Knights

Kada dužnosnici američkog Ministarstva odbrane žele uputiti kompliment manjem vojnom partneru, često koriste izraz “Mala Sparta”, misleći na drevni grčki grad-državu poznatu po maloj, ali moćnoj vojsci. Nedavno se ovaj izraz koristio da se opišu Ujedinjeni Arapski Emirati.

Irački Kurdistan sada vrši napore da postane nova “Mala Sparta”. Američka vojska se uvijek divila i imala povjerenja u Pešmerge, kurdske odbrambene snage. Irački Kurdistan je sada postao polazna tačka zapadnih operacija protiv grupe Islamska država Irak i Levant, pružajući sigurne baze s pristupačnim prilazom Mosulu, istočnoj Siriji i više od 1.000 kilometara ISIL-ovog fronta u Iraku.

Američka vojska se uvijek divila i imala povjerenja u Pešmerge, kurdske odbrambene snage.

Kurdska delegacija je prošle sedmice posjetila Washington, lobirajući kongresne čelnike i savjetodavne organizacije da podrže radikalno očvršćivanje vojnih veza između SAD-a i Regionalne kurdske uprave. Washington je nastavio pružati podršku slanjem oružja i obučavanjem kurdskih vojnika, ali samo nakon što su se konsultirali i dobili odobrenje iračkog Ministarstva odbrane. Ovakvo narušavanje iračke nezavisnosti je u prošlosti omogućilo Bagdadu da odgodi ili čak blokira američku sigurnosnu saradnju s Kurdima.

‘Smisao Kongresa’

Početkom novembra, viši američki kongresmen Ed Royce, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa, predložio je takozvanu rezoluciju o “smislu Kongresa”, kojom se poziva američki predsjednik Barack Obama da “direktno pruži Regionalnoj kurdskoj upravi napredno konvencionalno oružje, obuku i odbranu u hitnim slučajevima, koja će biti privremenog karaktera”.

Prijedlog eksplicitno ohrabruje predsjednika da “prihvati certifikate krajnjih korisnika koje je odobrila Regionalna kurdska uprava”, kako bi omogućio ovom tijelu da u periodu od tri godine direktno prima američka “protivoklopno oružje, oklopna vozila, artiljeriju dugog dometa, oružje i municiju za vojnike, opremu za sigurnu komandu i komunikaciju, zaštitne uniforme, šljemove, logističku opremu, suvišne predmete za odbranu i drugu vojnu pomoć za koju predsjednik smatra da je potrebna”.

Obama je početkom novembra zatražio od Kongresa 1,6 milijardi dolara za obuku devet iračkih trupa i tri brigade Pešmerga.

Sličan prijedlog imao je još jedan viši republikanski kongresmen Dana Rohrabacher, a njegov prijedlog sada čeka razmatranje Odbora za vanjsku politiku Zastupničkog doma. Ovi prijedlozi ne mogu prisiliti američku vladu, ali mogu pomoći podići buku kojom će se SAD pozvati da promijeni suzdržanu politiku kada je riječ o nezavisnosti iračkih Kurda.

Obama je početkom novembra zatražio od Kongresa 1,6 milijardi dolara za obuku devet iračkih trupa i tri brigade Pešmerga, koje bi sljedeće godine predvodile akcije za zauzimanje Mosula, glavnog ISIL-ovog uporišta. Američka aviobaza i kamp za obuku se trenutno uspostavljaju na uzletištu Bashur, blizu grada Harira, koji je pod Regionalnom kurdskom upravom.

Veći napori SAD-a

Kurdi žele veće napore SAD-a za obuku više od deset brigada Pešmerga i imaju dobre razloge za to. Od 2003. do 2011. godine SAD je pomogao Regionalnoj kurdskoj upravi da uspostavi osam brigada Pešmerga sa samo 92 miliona dolara pomoći. Nasuprot tome, formirao je 109 brigada iračke vojske za više od 25 milijardi dolara. U svaku brigadu Regionalne kurdske uprave uloženo je prosječno 11,5 miliona dolara, u odnosu na 229,3 miliona dolara uloženih u svaku brigadu iračke vojske. Danas je svih osam kurdskih jedinica koje je SAD formirao ostalo netaknuto, dok se gotovo četvrtina iračke vojske raspala.

Protivnici prijedloga Regionalne kurdske uprave za direktni sigurnosni odnos sa SAD-om tvrde da se zaobilaženjem Bagdada može ubrzati raspad Iraka, kao, naprimjer, uspostavljanjem modela za sunitska područja u toj zemlji koja će dobiti oružje i obuku direktno od susjednih država.

Danas je svih osam kurdskih jedinica koje je SAD formirao ostalo netaknuto, dok se gotovo četvrtina iračke vojske raspala.

Američka vlada je također neodlučna da potkopa novog ministra odbrane Khalida al-Ubeidija, sunitskog Arapa iz Mosula, koji je početkom novembra posjetio Ministarstvo Pešmerga u okviru Regionalne kurdske uprave kako bi razgovarao o međusobnoj saradnji. Ubeidi je do sada podržavao i američki plan obuke brigada Pešmerga i njemačku spremnost da opremi dvije cijele njihove brigade, opremom koja je velikim dijelom već nesmetano stigla u Erbil preko Bagdada.

Kurdi bi možda mogli pronaći način da prevladaju primjedbe SAD-a tako što će pristati na saradnju u ključnim pitanjima. Budući napredak Pešmerga s ciljem zatvaranja kruga oko Mosula ili sprečavanja kretanja terorista duž iračko-sirijske granice uvjetno bi moglo povećati opskrbu američkom opremom i obukom. Kurdi bi, također, trebali osigurati baze za obuku dvjema novim brigadama iračke vojske koje su oformljene od preživjelih iz uništenih jedinica iračke vojske i policije u područjima koje kontrolira Regionalna kurdska uprava.

Put ka de facto autonomiji

Koristeći te prednosti, Erbil bi mogao postići direktniji sigurnosni odnos sa SAD-om i ostalim zapadnim partnerima, što predstavlja još jedan korak na put ka de facto autonomiji. Pored sigurnosnih odnosa sa stranim zemljama, Regionalna kurdska uprava čini napore da postane ekonomski nezavisna.

Privremeni sporazum o dijeljenju prihoda koji su 14. novembra najavili premijer Regionalne kurdske uprave Nechirvan Barzani i irački ministar nafte Adel Abdul-Mahdi ukazuje na to da Bagdad nevoljko vidi više prednosti u zajedničkom izvozu i Kirkukove i nafte Regionalne kurdske uprave, nego u održavanju svojih ekonomskih sankcija protiv Erbila.

Ishod tih pregovora će vjerovatno biti dogovor koji će u potpunosti omogućiti Kurdima da samostalno prodaju blizu pola miliona barela nafte dnevno u narednoj godini.

Iako će teški pregovori o iračkom budžetu za 2015. godinu tek uslijediti, njihov ishod će vjerovatno biti dogovor koji će u potpunosti omogućiti Kurdima da samostalno prodaju blizu pola miliona barela nafte dnevno u narednoj godini. Regionalna kurdska uprava sprema nove zakone koji će podržati njihove energetske napore da se zaduže u međunarodnim bankama koristeći prihod od prodaje nafte kao pokriće.

To je državnost, ali pod drugim imenom, koja će iračkim Kurdima za sada biti dovoljna. Susjedne države također smatraju taj plan manje opasnim od potpune kurdske de jure nezavisnosti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO