Sikstinska kapela za iznajmljivanje

Već dugo je omogućen povlašten pristup vatikanskim muzejima (AFP)

Piše: Michael Walsh

Da li je papa katolik? Nakon nedavnog sinoda biskupa u crkvi pape Franje, čini se da neki prelati širom svijeta sumnjaju u to. Problematičnije pitanje je da li je papa rimokatolik.

“Da li ste svjesni da ja ne poznajem Rim?”, nedavno je izjavio papa novinaru talijanskih novina Il Messagero. “Prvi puta sam vidio Sikstinsku kapelu kada sam sudjelovao u konklavi na kojoj je izabran papa Benedikt XVI.”

Šest miliona posjetitelja godišnje se gura kako bi uživali u dvadesetominutnoj posjeti Michelangelovom remek-djelu, ako je to uopće moguće u takvoj gužvi. Tako da je pomalo iznenađujuća činjenica da bivši nadbiskup Buenos Airesa, uprkos čestim putovanjima u Rim kao član Kolegija kardinala, nikada nije bio jedan od tih miliona posjetitelja.

I dok papa Franjo poziva svoje sljedbenike i svjetske vlade da se više brinu o siromašnim, on upravlja najvrednijom svjetskom kolekcijom umjetnina. Ako se prodaju, novac bi mogao izbaviti milione iz bijede i siromaštva.

Nije uvijek bilo toliko posjetitelja. U periodu od 1980. do 1994. godine freske u najpoznatijoj kapeli na svijetu su se mukotrpno restaurirale, ne uvijek uz suglasnost historičara umjetnosti, od kojih su neki mislili da su nove boje previše žarke. Prije 1980. godine kapelu je posjećivalo gotovo 1,5 miliona posjetitelja godišnje. Do 2011. godine broj posjetitelja je premašio pet miliona. Sada, kada papa Franjo privlači još više posjetitelja u Rim, oko 20.000 ljudi dnevno obiđe kapelu. U posljednjoj sedmici u mjesecu, kada je ulaz u kapelu (i muzejeVatikana) slobodan, broj posjetitelja poraste i do 30.000.

Oni su, posebno u ljetnim mjesecima, znojava grupa ljudi. U Sikstinskoj kapeli nema zraka, jer je jedini ulaz kroz Vatikansku palatu. Nema vrata i prozora, zbog čega je to idealno mjesto za kardinale da se izoliraju kada, u velikoj tajnosti, počne izbor novog pape.

Sve se može prodati

Ali, ako špijuni (u prošlosti) i novinari (u sadašnjosti) ne mogu ući, onda ni svjež zrak ne može. Novo osvjetljenje, koje treba bolje prikazati freske, i novi sistem kontrole temperature i vlage, koji ih treba bolje štititi od utjecaja izvana, tek su nedavno postavljeni. To je bila skupa operacija, koju su finasirali Vatikan i Evropska unija. I to s pravom. Sikstinska kapela je jedno od najvećih remek-djela evropske umjetnosti.

I to je problem. I dok papa Franjo poziva svoje sljedbenike i svjetske vlade da se više brinu o siromašnim, on upravlja najvrednijom svjetskom kolekcijom umjetnina. Ako se prodaju, novac bi mogao izbaviti milione iz bijede i siromaštva.

Kanadski pjevač Justin Bieber potrošio je više od 30.000 dolara na ekskluzivni obilazak, ali su ga vatikanski dužnosnici kritizirali jer je bio neprikladno obučen.

Papa Pavao VI, kojeg je papa Franjo nedavno proglasio blaženim, toliko je bio svjestan tog paradoksa da je prodao papinsku tijaru, trostruku krunu kojom je on krunisan, kako bi prikupio novac za siromašne. Nju je kupio američki kardinal i nikad više nakon toga nije održana “krunidba”. Ali, ne može se sve prodati. Sikstinska kapela se sigurno ne može prodati. Najbolja stvar bi bila iskoristiti kapelu za skupljanje novca koji će ići siromašnim.

Već dugo je omogućen povlašten pristup vatikanskim muzejima. Mediji su izvijestili da je kanadski pjevač Justin Bieber potrošio više od 30.000 dolara na ekskluzivni obilazak i da su ga vatikanski dužnosnici kritizirali jer je bio neprikladno obučen (nosio je kratke pantalone i bejzbol kačket) i što je igrao nogomet u dvorištu Vatikana. Ovaj novac je otišao u prilog muzeju.

Intrige i tajni sastanci

Sada kompanija Porsche, odnosno njegov Turistički klub, organizira petodnevno putovanje u Rim, u sklopu kojeg je uključen ekskluzivni koncert u Sikstinskoj kapeli za 40 klijenata. Putovanje će koštati 8.000 dolara po osobi. Zauzvrat, Porsche će uplatiti donaciju Vatikanu, nadamo se značajnu, i taj novac je namijenjen siromašnim.

Kao neko ko, na račun jedne ili druge firme, pijucka vino pored Elginovog mramora u Britanskom muzeju i jede kanapeje dok ga gledaju portreti Tiziana i Rembrandta u londonskoj Nacionalnoj galeriji, ja nisam u poziciji pitati se da li je išta više sveto. Upravo suprotno: pošto papa ne može prodati Sikstinsku kapelu, ona se barem može koristiti za prikupljanje sredstava u borbi protiv siromaštva.

Sikstinska kapela je poznata kao mjesto gdje se kardinali sastaju da izaberu novog papu.

U svakom slučaju, ponekad se pitam da li imamo pravi stav prema molitvenim mjestima. Da li im odajemo poštovanje koje ona zavređuju?

Sikstinska kapela je poznata kao mjesto gdje se kardinali sastaju da izaberu novog papu. Ali, kada je prvi put izgrađena, ona je bila jedno od mjesta okupljanja vatikanskih dužnosnika, sa svojim raskošnim haljinama i još raskošnijim intrigama i tajnim sastancima. Ako ga uporedimo s tim, ili s gospodinom Bieberom, koncert organiziran za grupu uglednih njemačkih bogataša čini se pun strahopoštovanja.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera