Zapanjujući neuspjeh američkih učenika

Iračka vojska, koja je zahvaljujući SAD-u prošla vojnu obuku u vrijednosti od 26 milijardi dolara, pokazala se potpuno nespremnom (Reuters)

Piše: Alexander Nekrassov

Dok borci grupe Islamska država u Iraku i Siriji (ISIL) napreduju u Iraku šireći granice svog samoproglašenog halifata, iako ih iz zraka bombarduje koalicija sa SAD-om na čelu, analitičari bi trebali pitati šta Pentagon ima za reći u vezi ogromnih novčanih svota potrošenih na „obuku“ stranih vojnika.

Pogledajmo istini u oči: iračka vojska, koja je zahvaljujući SAD-u prošla vojnu obuku u vrijednosti od  26 milijardi  dolara , odnosno i do 40 milijardi, ako je vjerovati ruskim procjenama, pokazala se potpuno nespremnom da se odbrani od napada ISIL-a.

U junu je iz Sirije u Irak ušlo od 800 do 1000 ISIL-ovih boraca, nagnavši hiljade iračkih vojnika, koji su iza sebe ostavili opremu, pa čak i ručno naoružanje, u bijeg prema zapadu države. To je poprilično inkriminirajuća slika za vojsku koju su obučavali najbolji od najboljih – moćne američke oružane snage – i za čiju obuku su poreski obveznici u SAD-u izdvojili pozamašnu svotu.

Zbilja je nevjerovatno da vodeći američki mediji u ovoj sveopćoj zbrci oko brojnih ISIL-ovih uspjeha u Iraku nisu posegnuli za sočnom pričom o očiglednoj korupciji u američkoj vojsci. Šta god da mislili o ISIL-u i čelnim ljudima ove grupe – uglavnom bivšim oficirima Saddama Husseina, koji, su slučajno, bili dovoljno mudri i lukavi da nestanu bez borbe za vrijeme američke invazije na Irak 2003. – i dalje bode oči da iračka vojska, naoružana američkim oružjem i opremom, nije bila u stanju zaustaviti nadiranje grupe ekstremista. Usput rečeno, ništa zato što je Rusija ovo predvidjela i upozorila Amerikance.

Posrijedi zloupotreba novca?

Ako se uzme u obzir da ISIL nema podršku iz zraka, i da njegovi borci nisu tako brojni čak i sada, radi se o ozbiljnoj zloupotrebi novca od strane Pentagona –  nekompetentnost savjetnika da i ne spominjemo.

Od Vijetnamskog rata, američke oružane snage nisu imale baš mnogo razloga za hvalisanje kada su u pitanju vojne pobjede. Nekada se zapitam da li su reputaciju američke vojske kreirali isključivo holivudski filmovi i američke televizijske drame poput „Braće po oružju“.
Ruska web stranica repin.info nedavno se potrudila da sazna cifre i rasvijetli korupciju tokom rata u Iraku. Pišu o nekim zaista nevjerovatnim činjenicama kao da je prikazana cijena električnih utikača za američku vojsku dostizala 900 dolara po komadu,  a njihova stvarna cijena iznosila je nekih 5 dolara, i kupovane su cijevi od jedan i po dolar za koje je potrošeno po 80 dolara.

Još zanimljivije postaje kada se dođe do navoda da je Pentagon koristio sumnjivu kompaniju s Aljaske preko koje su išli svi ugovori u vezi Iraka, i da papirologija nije dostupna.

Ali sada se javlja novi problem u vezi američke obuke stranih vojnika, s obzirom da se NATO povlači iz Afganistana, cifra od 140 000 vojnika sada je srezana na nešto više od 50 000.

Pentagon i NATO oduvijek tvrde da su strani vojnici prisutni u Afganistanu kako ova zemlja ne bi postala poligon za obuku terorista – odnosno da se teroristi drže dalje od američkih ulica takoreći – i  da obuče afganistanske vojnike kako bi se sami mogu suprotstaviti talibanima.

Uspjeh talibana

Afganistanske oružane snage trenutno broje impresivnih 200 000 vojnika. Sljedeće godine se planira pojačanje sa dodatnih 60 000, a blizu 4000 američkih instruktora uključeno je u njihovu obuku. Pa ipak, stalno slušamo o uspjesima talibana koji kontrolišu veliki dio države i o mogućem preuzimanju vlasti u državi, onda kada se vojnici NATO-a povuku.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je SAD potrošio nekih 55 milijardi dolara na obučavanje afganistanske vojske i policije, sa sigurnošću možemo pretpostaviti, uzimajući u obzir i Irak, da će do slične situacije doći na terenu kada ode NATO – tj. talibani će ući i preuzeti kontrolu bez velikih problema.

Iako su greške u treniranju vojnika u Iraku i Afganistanu očite, i dalje slušamo pozive da se pošalju američki instruktori u države u kojima se sigurnosna situacija pogoršava.

Naprimjer Nigerija. U Nigeriji naoružana grupa Boko Haram postiže ozbiljne uspjehe na sjeveru države i čak je najavila stvaranje svog mini-halifata, po uzoru na ISIL u Iraku i Siriji.

Upućene su oštre kritike na račun vlade predsjednika Goodlucka Jonathana jer nije uspjela organizovati ozbiljniji vojni otpor napretku Boko Harama, i sve je više poziva da se poveća broj američkih savjetnika i instruktora na terenu.

Zar slike iračke vojske koja se povlači pred borcima ISIL-a ne bi trebale služiti kao sumorna prognoza mogućeg razvoja događaja ukoliko Jenkiji počnu obučavati i nigerijsku vojsku?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera