Kako je dron pobjegao ‘Migovima’

Gotovo cijeli stadion je skandirao uvrede premijeru Srbije Aleksandru Vučiću (Reuters)

Piše: Ratko Femić

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je nakon incidenta koji je podigao temperaturu u celom regionu. Prekidu je prethodila provokacija albanskih VIP navijača, koji su na stadionu Partizana u Beogradu, pomoću drona – letelice na daljinsko upravljanje, “razvili” zastavu “velike Albanije” iznad glava igrača. Srpski fudbaleri skinuli su zastavu, pritrčali albanski igrači da je brane, nastao opšti metež, tuča, utrčali navijači, utakmica je prekinuta i UEFA veća kakvu odluku da donese.

Srpski mediji, pozivajući se na izvore iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tvrde da je bespilotnom letelicom iz VIP lože upravljao Olsi Rama, niko drugi do brat albanskog premijera Edija Rame, kod koga je, navodno, pronađen daljinski upravljač. To je rekao čak i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, mada je Olsi Rama demantovao da je imao bilo kakve veze sa letelicom i incidentom.

Dobili smo slavlje zbog besmislenog incidenta, bez ikakvog sportskog uspeha, ali sa očekivanim rezultatom onih koji su ovako nešto planirali.

Zašto se o tome govori kao o nekom velikom incidentu? Nisu li ovakvi događaji nešto što je očekivano na utakmicama? Koja je razlika između političke poruke o stvaranju “velike Albanije” i povika “Ubij zakolji da Šiptar ne postoji”?

Sve se dešava nedelju dana pred dolazak albanskog predsednika Vlade u Beograd, prvi put posle 70 godina, što je trebalo da malo poboljša inače klimave odnose dveju zemalja i relaksira odnose odnose u regionu, pre svega srpsko-albanske.

A šta smo dobili? Slavlje u Tirani, Prištini, Skoplju… Slavlje zbog besmislenog incidenta, bez ikakvog sportskog uspeha, ali sa očekivanim rezultatom onih koji su ovako nešto planirali. Doček reprezentacije kao da su doneli tri boda. Eto kakvim se glupostima sve veselimo i seirimo nad tuđom uvređenošću.

Počelo je na Maksimiru

Kako to neki incident na stadionu uopšte može da utiče na odnose država? Kada su u pitanju balkanske zemlje, to ne samo da može, nego je i izvesno, a stariji će se setiti tuče navijača na zagrebačkom Maksimiru 1990. godine, što mnogi koriste da kažu da je SFRJ pukla baš na stadionu. I dan-danas se prepričava da li je Bobanov “mavaši” režiran, ko stoji iza toga…

Iz reakcija ministara vidi se da zvanični Beograd na ceo događaj gleda u širem kontekstu od fudbalskog i da je pitanje odmah prebačeno na politički teren, na odnose Srbije i Albanije, ali i Srbije, Rusije i Zapada.

Neko je razvio mapu “velike Albanije” na stadionu usred Beograda, gde je, zbog dočeka ruskog predsednika Vladimira Putina, skoncentrisana celokupna vojna sila kojom Srbije raspolaže. Koja ironija situacije. Svakodnevno nad Beogradom nebo para ono što je ostalo od srpskog vazduhoplovstva, grme ruski “Migovi” iz akro-grupe “Striži”, demonstrira se sila, moć. Tutnje tenkovi i oklopna vozila.

Stadioni su mesta gde su provokacije očekivane i nije strano da se na tribinama slave kriminalci, ratni zločinci, da se čuju političke parole…

Kad ono – cvrc. Na stadion na kome se nalazi predsednik države uleti bespilotna letelica, koja je, umesto političke provokacije, mogla da nosi nešto ozbiljnije. Eksploziv, na primer. Stadioni su mesta gde su provokacije očekivane. Nije strano da se na tribinama slave kriminalci, ratni zločinci, da se čuju političke parole, ali ovde imamo još jednu značajniju dimenziju – ugrožavanje bezbednosti posetilaca, igrača, a pošto je utakmici prisustvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, očigledno je da ovo nije bilo mesto za ovu potencijalno opasnu igračku.

Da li su službe bezbednosti preopuštene? Da li je ovakav incident bilo moguće sprečiti elektronskim ometačima. Letelica je bila u blizini stadiona, a njom je upravljano sa tribina. Kako je unet daljinski upravljač?

Ko bi se nadao da bi VIP gost za koga urgiraju diplomate napravio ovakvu glupost. Ali, službe bezbednosti ne treba da veruju, već da rade svoj posao. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić tvrdi da su tokom celog tog dana diplomate iz Evropske unije vršile pritisak da se albanski navijači, koje je policija htela da zadrži na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

Bogdanov prije svih

Propust obezbeđenja i redara na stadionu je ulazak navijača na teren. Među prvima se među igrače spustio Ivan Bogdanov, jedan od vođa navijača Crvene zvezde, poznat kao predvodnik huligana koji su prekinuli fudbalsku utakmicu Italija – Srbija u Đenovi 2010. godine, posle čega je osuđen na tri godine i tri meseca zatvora. Ko je njega i njegove “poslovne saradnike” pustio na i ispratio sa terena? To je značajno jer je i taj momak možda teledirigovan. Videćemo kako će UEFA na to da gleda.

Ali, to nije sve. Za vreme prekida desio se još jedan incident. Gotovo ceo stadion je skandirao uvrede premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a jedan od navijača je to uradio pred kamerom javnog servisa, Radio-televizije Srbije, u direktnom prenosu. Novinari javnog servisa su ostatak večeri proveli u besomučnom izvinjavanju za neprijatnost. Iz vrha Vučićeve Srpske napredne stranke stigle su sumnje da su ovog navijača na incident podstrekivali pojedinci iz Fudbalskog saveza Srbije i uprave Fudbalskog kluba Partizan. Sumnjaju da je i njim neko upravljao, kao i onim dronom.

Među prvima se među igrače spustio Ivan Bogdanov, poznat kao predvodnik huligana koji su prekinuli utakmicu Italija – Srbija u Đenovi 2010.

Ono što je izazvalo incident ne bi baš moglo da se nazove zastavom, već tkaninom na kojoj je odštampana mapa “velike Albanije”, praktično krpa, ali smo po reakciji igrača i navijača videli kolika je moć simbolike koju nosi. Srpski fudbaleri su pokušali da je skinu, a albanski da je brane.

Navijači su instinktivno reagovali, kao bik na crveni plašt, ali njima i ne treba mnogo da naprave neku glupost. Verovatno bi do sličnog incidenta došlo kada bi neko na Maksimir spustio mapu “velike Srbije”, kao što bi problem izazvalo i spuštanje zastave Islamske države Irak i Levant na Super bowl u Njujorku.

Zar je važno ko je počeo

Težnja za ujedinjenjem teritorija na kojima žive Albanci u jednu državu, “veliku Albaniju”, postoji još od kraja 19. veka. Tokom Drugog svetskog rata italijanske fašističke okupacione vlasti uključile su u sastav Albanije mnoge od teritorija sa mape. Osim Albanije i Kosova, u sastav “velike Albanije” sa mape ulazi gotovo polovina Crne Gore, uključujući Podgoricu, gotovo polovina Makedonije, uključujući Skoplje, skoro cela severozapadna Grčka, uključujući Krf i Janjinu, kao i delove unutrašnjosti Srbije – Preševo, Bujanovac, Medveđu, Sandžak i Toplicu.

Pre dve godine, tokom proslave veka nezavisnosti Albanije, tadašnji premijer Salji Beriša rekao je da se albanske zemlje prostiru od Preveze do Preševa i od Skoplja do Podgorice, što je izazvalo priličan diplomatski incident.

Što se tiče odnosa dve zemlje, oni su već dovoljno opterećeni, a baš smo krenuli da ih rasterećujemo.

Ta osetljiva tema još je živa, ali nije jasno kome ide u korist njeno podgrevanje pred dolazak albanskog premijera, pogotovo ako u tome učestvuje njegov rođeni brat.

Džabe sada rasprava ko je prvi počeo i da li je utakmicu prekinuo dron koji je nosio političku poruku, tuča igrača oko “zastave” ili upad navijača na teren? Evropska fudbalska organizacija već razmatra problem, a moguće da će njene odluke pogoditi i Srbiju i Albaniju, odnosno fudbalske saveze dve zemlje. Što se tiče odnosa dve zemlje, oni su već dovoljno opterećeni, a baš smo krenuli da ih rasterećujemo. Valjda će dva premijera 22. oktobra nastaviti da rade na tome, ako to i zavisi od njih. Imam osećaj da nam je i politika teledirigovana kao ovaj dron.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera