Smjena Krajine – predizborni nadrealizam

Budimir je Krajini poslao jasnu poruku: 'Ja sam te doveo u vlast, ja ću te i skinuti, jer si mi okrenuo leđa' (Al Jazeera)

Piše: Enes Ratkušić

Od konstituiranja pa sve do danas aktuelna Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine egzistira u znaku tipične nadrealističke atmosfere, u kojoj “pravila ponašanja” neodoljivo podsjećaju na čuvenu definiciju utemeljitelja ovog pravca umjetnosti Andre Bretona, koji je savršeni nadrealistički čin definirao riječima: “Izaći na ulicu i nasumice pucati u gomilu.”

Sve što se događalo od druge polovine marta 2011. godine živo podsjeća na bretonovsku nasumičnu paljbu, od samog instaliranja vlasti u ovom bh. entitetu do najnovijeg događaja – čina pomjeranja ministra finansija iz Vlade. Razlike postoje jedino kad su žrtve u pitanju, što je, dakako, samo posljedica različitih iskustava.

Predsjednik Federacije Živko Budimir pokazao se vještim u takvoj vrsti poslova, dok se aktuelni federalni premijer Nermin Nikšić u svojim iskazivanjima streljačkih sposobnosti dobrano ispromašivao, da baš nikoga nije uspio ni zakačiti, a kamo li izvrnuti.

Osokoljen uspješno okončanom “paljbom” na višim razinama vlasti, koja je na poprištu borbe ostavila pulene Sulejmana Tihića, Nikšić se, računajući na blitzkrieg, na isti način pokušao obračunati sa osam članova Vlade, što mu nije pošlo za rukom, ne samo zbog toga što je izabrao prevelik broj meta, nego što se ispred njega očito ispriječio iskusan oficir starog kova, nedovoljno zainteresiran za bilo kakvu vrstu masovnih odstrijela.

Budimir se, također, podjednako pokazao i u vještim eskivažama, iako je lov na njega bio temeljito isplaniran, ali i u vlastitoj preciznosti, činom neumoljivog skidanja ministra finansija Ante Krajine, stavljajući do znanja i Zukanu Helezu da bi se vrlo brzo mogao naći u sličnoj situaciji. To će, naravno, biti malo teže, jer čovjek je van Nikšićeve liste osmerice za smjenu.

Jedan u nizu

Ma kako sve naprijed izrečeno izgledalo kao kakva šala, stanje je, uistinu, baš tako. Krajina je definitivno van Vlade Federacije, jer je Ustav Federacije u tom pogledu lišen mogućnosti maglovitih tumačenja. S druge strane, premijerove riječi u ministrovu odbranu djeluju nedosljedne, s obzirom na to da se među osam ministara, čiju je smjenu sam predložio, nalazio i Krajina.

Logički gledano, on bi trebao biti još i zadovoljan – jedan manje sa predložene liste. Polazeći od legaliteta – ništa sporno. Drugim riječima, federalni premijer, koji je od predsjednika Federacije tražio smjenu osam ministara, morao se pomiriti s činjenicom da je svih osam, odnosno njihove sudbine, predao u Budimirove ruke. Sudbina Krajine je samo jedna u nizu. Ako je već priželjkivao, pa i tražio njegovu smjenu, nikakvog razloga nema da ga brani ili žali za njim. Još manje da takav potez proglašava uvođenjem haosa. Kao da haosa nema napretek…

O čemu je riječ kad su u pitanju Budimirovi potezi? Međustranačko razračunavanje, iskazivanje moći, osveta za loše izrežirano skidanje sa funkcije ili predizborna kampanja, priprema da dobije povjerenje hrvatskih glasača na narednim izborima? Sigurno ima i jednog i drugog i trećeg, iako je sve podređeno trećem razlogu – pokušaju da se na narednim izborima uzme što veći dio kolača vlasti.

Priče kako Ministarstvo finansija neće moći funkcionirati su, također, neosnovane, što se Budimir odmah potrudio objasniti. Uostalom, svako onaj koga pamćenje iole služi zna da je prethodni saziv Vlade Federacije više od dvije godine radio bez ministra prostornog uređenja. Podsjećanja radi, Budimirova prethodnica na funkciji predsjednika Federacije Borjana Krišto smijenila je ministra Salku Ophođaša, a da mu zamjena nije nađena do konstituiranja nove vlade.

Suštinski gledano, ovdje se radi o najobičnijem skretanju pažnje. Premijer je podavno napravio previd, naivno računajući da smjene mogu ići samo u paketu, što, naravno, nigdje nije zapisano. Međutim, kako taj čin nije moralno, već političko pitanje, samo je otvorio mogućnost Budimiru da bira koga će “upucati”, a koga neće. I sad, naravno, imamo klasičnu nadrealističku frku, čija pravila utvrđuje predsjednik Federacije. Na njemu je da od dostavljene “osmorke” bira koga će smijeniti, a koga, opet, ostaviti.

Što se tiče javnosti, iznenađenja nema. Ona je u bosanskohercegovačkim prilikama već odavno adaptirana na ambijent u kojem je sve moguće, u kojem baš ništa nije isključeno. Međutim, za razliku od javnosti, koja se ne da tek tako istrgnuti izvan tradicionalnih klišea, koji se najilustrativnije manifestiraju u poznatoj krilatici “svakog čuda tri dana dosta”, akteri političke utakmice, za koje je baš svaka utakmica “životna” i “odlučujuća”, svim silama nastoje zastrašiti uspavanu javnost da se podigne, da konačno smijeni bahate i neodgovorne. Javnost, međutim, šuti odavno, osjećajući da onih drugih u politici gotovo i nema.

Jasna poruka

Kako onda rastumačiti Budimirov potez, s obzirom na to da je Krajina smijenjen iz gotovo banalnog razloga. Kada bi predsjednik Federacije uistinu bio dosljedan, teško da bi u Vladi iko mogao ostati. Naravno, selektiranja u pogledu invalidnina ne može i ne bi trebalo biti, ali daleko izrazitije nesavjesnosti u obavljanju ministarskih poslova, kao i same Vlade Federacije kao tijela, nisu naprasno kažnjavane.

Zbog Jerke Ivankovića Lijanovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno načina dijeljenja poticaja, primjera radi, mjesecima se protestiralo, ali se Budimir nije oglašavao, a kamoli posegao za njegovim smjenjivanjem. Ovo govorim samo za one sa liste koji su predsjedniku Federacije dostavljeni, iako je lista zaobiđenih obaveza i onih sa liste poprilično velika.

O čemu je onda riječ kad su u pitanju Budimirovi potezi? Međustranačko razračunavanje, iskazivanje moći, osveta za loše izrežirano skidanje sa funkcije ili predizborna kampanja, priprema da dobije povjerenje hrvatskih glasača na narednim izborima? Sigurno ima i jednog i drugog i trećeg, iako je sve podređeno trećem razlogu – pokušaju da se na narednim izborima uzme što veći dio kolača vlasti.

Budimir je Krajini poslao jasnu poruku: “Ja sam te doveo u vlast, ja ću te i skinuti, jer si mi okrenuo leđa”, istovremeno im prstom pokazujući krivca koji ih je za božićno-novogodišnje blagdane ostavio bez novca.

No, šta tu ima čudno? Baš ništa. Lične sujete, razračunavanja, borba za vlast, predizborna kampanja i drugi detalji političkog života preči su od države. Država je na zadnjem mjestu njihovih prioriteta. Zato će odgovor, ukoliko na ovakvu Budimirovu odluku uslijedi, kakav god da bude i ma od koga da bude biti u sličnoj funkciji. Dakako, uz obrazloženja da se sve čini za dobrobit građana.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada