Jovanka Broz – poslednji simbol SFRJ

Poznato je da joj je Milošević slao signale, ali Janjić tvrdi da Jovanka nije htela njegovu pomoć (Anadolija)

Piše: Jelena Milić

Titovoj udovici Jovanki Broz, koja je trenutno na aparatima za veštačko disanje, najverovatnije će biti ispunjena želja da bude sahranjena pored njega u Kući cveća u Beogradu.

Odluka o tome još nije doneta, ali potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je zajedno sa generalnim sekretarom Vlade Veljkom Odalovićem zadužen da pravno reši ovo pitanje, kaže da se radi na tome ističući da postoje određeni formalni i tehnički problem.

Otvorena pitanja

Dnevni list Blic prenosi da su formalni problemi oko Jovankine sahrane u Kući cveća zakonski, s obzirom na to da je reč o objektu koji je deo Muzeja istorije Jugoslavije koji je osnovan 1996. godine uredbom savezne Vlade.

Sam objekat je mauzolej, dakle predsednička, a ne porodična grobnica u kojem postoji samo jedno grobno mesto, što navodno predstavlja fizički problem.

No, problema, otvorenih pitanja i sramote svih nas oko građanke Jovanke Broz ima mnogo više.

Strašna i opominjuća sudbina ove žene, pravna tortura kojoj je počela da biva izložena pred kraj Titovog života pa sve do danas, počela je polako da zaokuplja pažnju šire javnosti tek sada kada se ona bori za život. Pitanje je da li će se i posle njene smrti, koja će nesumnjivo biti velika vest u regionu, neko potruditi da detaljnije utvrdi kako joj se takva sudbina mogla dogoditi, te da li bi iko mogao biti konkretno odgovoran i kriv za nju.

Titovoj udovici Jovanki Broz, koja je trenutno na aparatima za veštačko disanje, najverovatnije će biti ispunjena želja da bude sahranjena  pored njega u Kući cveća u Beogradu.

Miroslav Lazanski u Politici s pravom pita: “Zašto je godinama bila u izolaciji, zašto nije imala osnovna građanska prava, zašto nije mogla da glasa na izborima, zašto je bila bez ličnih dokumenata, zašto nije mogla da putuje, ko joj je bespravno oduzeo mnoge lične stvari i arhivu, šta je to uradila, da je li zbog nečega bila kriva i osuđena, kome je mogla da se žali i kome je pretilo eventualno njeno pojavljivanje na javnoj sceni?”

I kako to da je građanska elita Srbije i posle rušenja Slobodana Miloševića sa vlasti jednostavno ćutala o kršenju građanskih prava ličnosti, koja je bila, a i sada je, poslednji simbol velike Jugoslavije.

Sam objekat je mauzolej, dakle predsednička, a ne porodična grobnica u kojem postoji samo jedno grobno mesto, što navodno predstavlja fizički problem.

Ćutali su i novinari, jer da su nešto o tome i napisali pitanje je da li bi to bilo i objavljeno.

Da, Jovanka Broz uspela je nakratko čak i to da se autorka ovih redova slaže s nečim što je napisao Lazanski.

Glavne okolnosti

On podseća i na glavne okolnosti, sukobe i spletke u vojno-političkom životu koje su dovele do toga da Tito, tada već itekako star – što ne treba zaboraviti, dopusti da Jovanka Broz bude tretirana kao belo roblje, da joj se ukinu sva građanska prava, a time limitiraju i slobode i mogućnost da se bori za svoju sudbinu.

Pored Nikole Ljubičića, kome je „Lička veza“ generala Đoke Jovanića i Jovanke Broz bila opsesija, u igri koja je u to vreme smeštena Jovanki Broz istaknutu ulogu imao je i Stane Dolanc, čovek koji je gajio ogromne ambicije da nasledi Tita i koji je obaveštajnim putevima servirao Titu razne verzije udara protiv njega. I zaista, jedino Dolancu i Ljubičiću Jovanka Broz nije pružila ruku da joj izraze saučešće prilikom Titove sahrane.

Nažalost, tamo gde je stao posttitoistički režim, nastavili su svi drugi posle njega.

Jovanka Broz je tek pre nekoliko godina od Ivice Dačića konačno dobila ličnu kartu, a Rasim Ljajić se postarao da bar prima socijalnu pomoć, kad već nije bilo osnova za penziju.

Miroslav Lazanski u Politici s pravom pita: “Zašto je godinama bila u izolaciji, zašto nije imala osnovna građanska prava, zašto nije mogla da glasa na izborima, zašto je bila bez ličnih dokumenata, zašto nije mogla da putuje, ko joj je bespravno oduzeo mnoge lične stvari i arhivu, šta je to uradila, da je li zbog nečega bila kriva i osuđena, kome je mogla da se žali i kome je pretilo eventualno njeno pojavljivanje na javnoj sceni?”

U javnosti se neretko, da li kao izgovor ili ne, moglo čuti da se Jovanka i sama izolovala od sveta, da je ne zanima šta se dešava.

Političar Dušan Janjić, čovek koji je itekako upućen u događaje iz onog perioda kao i u ove danas, tvrdi da to nije tačno.

O njegovoj knjizi Zapisi iz Srbije, u kome ima i delova o Titu, Jovanka je saznala iz dnevnih novina i tražila preko prijatelja da se vidi sa Dušanom i dobije knjigu. Nedavno je u feljtonu o njoj rekla da je Tito bio kao Sulejman, da je voleo žene.

Teško je pomisliti da Jovanka prati turske serije u originalu, pa je očito da priča o nezainteresovanosti ne pije vodu. Pre je reč o surovoj kombinaciji represije koja se nastavljala od režima do režima, a koja je generisala nemoć da se bori za svoja prava i istinske samoće sa jedne, te dostojanstva sa druge strane.

Dovođenje Miloševića

Poznato je da joj je Milošević slao signale, ali Janjić tvrdi da Jovanka nije htela njegovu pomoć, verovatno zato što je upravo Ljubičić koji je njoj došao političke i društvene glave, imao veliku ulogu i u dovođenju Miloševića na vlast u Srbiji.

Lična karta i crkavica posle trideset godina formalnog nepostojanja nisu ništa. Jovanka nikad nije imala ni adekvatnu ostavinsku raspravu i još mnogo toga što joj kao Titovoj udovici itekako pripadalo.

U javnosti se neretko, da li kao izgovor ili ne, moglo čuti da se Jovanka i sama izolovala od sveta, da je ne zanima šta se dešava. Političar Dušan Janjić, čovek koji je itekako upućen u događaje iz onog perioda kao i u ove danas, tvrdi da to nije tačno.

Srbija joj duguje bar sahranu u Kući cveća, a bilo bi dobro da, osim dnevnih vesti, Jovankin život postane i tema za ozbiljnu istorijsku analizu.

Jer, Jovanka je velika istorijska ličnost.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera