Nezavisna Škotska će biti korisna za svijet

Škotska je tokom proteklih stoljeća doprinijela napretku u svijetu (Getty Images)
Škotska je tokom proteklih stoljeća doprinijela napretku u svijetu (Getty Images)

Piše: Humza Yousaf

Škotlanđanima je 18. septembra bilo tačno godinu dana do važnog datuma kada će glasati o budućem smjeru koji će zauzeti njihova domovina. Sticanje kontrole nad odlukom o načinu na koji će se Škotska postaviti u širem svjetskom okruženju, značajna je posljedica tog glasanja.

Nezavisna Škotska za mene nije, i nikada neće biti, sama sebi cilj.  Tu je riječ o Škotlanđanima koji stiču moć koju sve nezavisne nacije širom svijeta uzimaju zdravo za gotovo: moć koja će dovesti do otvaranja novih radnih mjesta, podstaknuti održiv ekonomski razvoj, osigurati društvenu pravdu, pozabaviti se pitanjem nejednakosti i promovisati pravednost u domovini kao i u inostranstvu.

Nezavisnost će značiti da će Škotska imati mogućnost da razvija politike koje određuju Škotlanđani, koje odražavaju naše vrijednosti. To će značiti da će Škotska biti u stanju da zauzme drugačiji stav naspram Ujedinjenog Kraljevstva, gdje se ovo smatra ispravnom odlukom za Škotsku. Škotska, kao aktivan „građanin svijeta“ ima dosta tog za ponuditi.

Nezavisnost će omogućiti Škotskoj da svojim progresivnim glasom doprinese globalnim pitanjima kao što su promocija mira, jednakosti i pravednosti.  Nakon dobijanja nezavisnosti, jasno ćemo pokazati da je Škotska država koja se obavezala na poštivanje međunarodnog prava, država koja poštuje ljudska prava i promoviše njihovo poštivanje, kao i  poštivanje demokratskih vrijednosti, jednakosti i dobrog upravljanja.

Značenje nezavisnosti

Iz tog razloga smo već predložili da pisani ustav za nezavisnu Škotsku treba uključivati posebne odredbe o uslovima pri kojima bi naše oružane snage mogle učestvovati u vojnim intervencijama, a koje bi bile u skladu s međunarodnim pravom. Nakon kobne i destruktivne invazije na Irak, škotski vojnici nikada više ne bi smjeli biti poslati u rat koji mi kao nacija ne odobravamo i za koji ne postoji pravno odobrenje.

Nezavisnost je prilika za Škotsku da postane država za koju njeni stanovnici smatraju da ima potencijal. To je također prilika za Škotsku da pokaže sposobnosti vođstva, pomažući da se ostvari cilj i postigne mir u svijetu koji svi priželjkujemo.

Nezavisnost će omogućiti Škotskoj da svojim progresivnim glasom doprinese globalnim pitanjima kao što su promocija mira, jednakosti i pravednosti. 

Preko civilnog društva, uključujući crkve, vjerske grupe i aktiviste za mir, pa do običnih ljudi, protivljenje programu nuklearnog oružja u Škotskoj je sveprisutno. Pa ipak, uprkos protivljenju, vlada Ujedinjenog Kraljevstva i dalje Škotskoj nameće oružje masovnog uništenja, na udaljenosti od svega 30 kilometara od našeg najvećeg urbanog centra Glasgowa.

Već prvi dan, nakon uspješnog okončanja glasanja za nezavisnost, započet ćemo pregovore sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva da se nuklearno naoružanje u što kraćem roku na siguran način ukloni sa našeg tla. Nadalje, želimo da u obliku pisanog ustava naše države, zabilježimo naše protivljenje ideji da Škotska ikada u budućnosti posjeduje nuklearno oružje. Na taj način ćemo doprinijeti ostvarivanju sigurnijeg i mirnijeg globalnog društva tako što ćemo drugima pokazati sposobnost liderstva da bismo mogli ostvariti svoj san a to je svijet bez nuklearnog oružja.

Doprinos svijetu

Škotska je tokom proteklih stoljeća doprinijela napretku u svijetu, kroz djelovanje nekih veoma poznatih Škotlanđana. Od oca moderne ekonomije Adama Smitha do velikog filozofa škotskog i evropskog prosvjetiteljstva Davida Humea, pa sve to poznatih istraživača i filantropa poput Dr. Davida Livingstona, te izumitelja poput Alexandera Grahama Bella i Johna Logiea Bairda, ostavili smo značajan trag u svijetu.

Pa ipak, bogata škotska tradicija inovativnosti i inventivnosti nije stvar prošlosti. Mi i dalje predvodimo svijet u mnogim područjima a uz nezavisnost bismo  tražili način da svoju stručnost podijelimo sa ostatkom svijeta na način koji bi koristio najsiromašnijim i najugroženijim kategorijama ljudi na svijetu.

Primjera radi, kada je u pitanju razvoj na međunarodnom nivou, Škotska  je prva država na svijetu koja je osnovala Fond za ekološku pravednost. Ovaj fond je priznanje da razvijeni svijet najviše doprinosi klimatskim promjenama no ipak najviše ispaštaju zemlje u razvoju. Nadalje, mi priznajemo da ovo nije vid pomoći ili dobrotvornog priloga već pravde pa shodno tome tražimo način da se ponovo razmotri ova neuravnoteženost u oblastima za koja je Škotska stručna kao što je prečišćavanje vode.

Već prvi dan, nakon uspješnog okončanja glasanja za nezavisnost, započet ćemo pregovore sa vladom Ujedinjenog Kraljevstva da se nuklearno naoružanje u što kraćem roku na siguran način ukloni sa našeg tla. 

Nezavisna Škotska bi imala jedinstven prijedlog za svijet u vezi sa klimatskim promjenama i energijom; uveli bismo inovacije kroz naš pristup međunarodnom razvoju i međunarodnoj pomoći.

Uz punu kontrolu nad međunarodnim razvojem kroz nezavisnost, također ćemo osigurati da Škotska odigra svoju ulogu dobrog građanina svijeta koji ispunjava svoje obaveze na međunarodnom nivou.

Ujedinjeno Kraljevstvo je više od 40 godina odlagalo postizanje cilja postavljenoj od strane UN-a da razvijene države troše 0,7 % bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) na zvaničnu pomoć za razvoj. Zemlje Zapadne Evrope, Švedska, Norveška i Danska su davno postigle ovaj cilj a i dalje u ovome prednjače. U nezavisnoj Škotskoj ćemo ispraviti ovu nepravdu i obavezali smo se da ćemo ovaj cilj zaštiti zakonom, s ciljem da se nakon izvjesnog vremena procenat BDP-a poveća na 1.

Progresivan glas

U svijetu u kojem često vlada nestabilnost, još jedan stabilan i progresivan glas koji je posvećen međunarodnom pravu i konsenzusu, može samo doprinijeti postizanju mira na globalnoj sceni.

Sve ovo postignuto je demokratskim i mirnim putem bez ijedne prolivene kapi krvi i kroz uključivanje svih različitih zajednica koje predstavljaju bogati kolaž Škotske.

Na žezlu škotskog parlamenta ugravirane su vrijednosti saosjećanja, mudrosti, pravde i integriteta . Kada budemo nezavisni, te vrijednosti će nam biti vodilje u izborima koje pravimo, u izboru da se ne uključujemo u ilegalne ratove, izboru da se pozabavimo problemom klimatskih promjena, izboru da se bavimo problemom siromaštva na svjetskom nivou, izboru da sa svojih obala zauvijek uklonimo nuklearno oružje.

Ovo je uzbudljiv period za Škotsku; nadam se da će ostatak svijeta sa zanimanjem pratiti razvoj naše priče u toku naredne godine i da će nam se pridružiti u izgradnji bolje Škotske, države koja cijeni naše dugogodišnje saveze i prijateljstva širom svijeta u duhu mira, napretka i jednakosti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraPovezane

Više iz rubrike Piše
POPULARNO