‘Slučajni posao’ sa milionskim iznosima

Nije prvi put da Subotić govori o plaćanju po zahtevu političara, ali ovoga puta je 'gađao' Demokratsku stranku

Piše: Ratko Femić

Kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane negirao je početkom ove nedelje pred Specijalnim sudom u Beogradu da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih i optužio političare da su montirali postupak kako bi mu iznuđivali novac. Kaže da je posao sa cigaretama bio legalan i da je u njega ušao slučajno. Tek tako, bezazleno i naivno, kao da nije reč o poslu zbog kojeg su se i glave gubile, a mnogi povezani sa tim biznisom završili u čituljama.

Očekivano je od nekoga ko je na optuženičkoj klupi da kaže kako je nevin, da se brani i bavi zamenom teza. Tako se očitovao i Subotić kada ga sudija pitao o švercu cigareta, te da počne da priča o tome kako je političarima davao pare. To je verovatno tačno, ali teško bi bilo razlučiti šta je tu bila iznuda, a šta davanje mita radi obezbeđivanja boljih poslovnih pozicija, unosnijih poslova i plaćanje da se zažmuri. Biće da je to jedna od onih priča u kojoj nema nevinih, ma koliko Subotić pokušavao sebe da prikaže kao jedinu žrtvu.

Subotić je negirao pred Specijalnim sudom u Beogradu da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete devedesetih i optužio političare da su montirali postupak kako bi mu iznuđivali novac. 

Nije prvi put da Subotić govori o plaćanju po zahtevu političara, ali ovoga puta je “gađao” Demokratsku stranku, kojoj je, navodno, preko svog Fonda za razvoj demokratije uplatio više od milion evra, jer je Boris Tadić sa najbližim saradnicima na njega “vršio pritisak”. Ponovo je pomenuo i to da mu je i Dušan Mihajlović, u vreme dok je bio ministar policije u Vladi Zorana Đinđića, tražio novac da ne pokreće istragu protiv njega.

Pre tri godine na tapetu je bila Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice, za čijeg je mandata i podignuta optužnica protiv njega i čije je funkcionere ranije optuživao da su od njega uzimali novac. Tada je tvrdio da mu je Koštuničin kabinet montirao postupak zbog privatizacije Večernjih novosti. Kako je sam tvrdio, trebalo je da pomogne medijskoj grupaciji WAZ da dođe do akcija Novosti, ali mu je Dragi Mićović, kum funkcionera DSS-a Dejana Mihajlova, preneo uslove – da trgovina mora da se obavi preko firmi Miroslava Miškovića i Milana Beka. Ovaj dvojac mu je tada uzeo pare, a akcije Novosti nisu videli ni on ni WAZ.

Sve ima veze sa politikom

Istovremeno je u Specijalnom sudu, govorio je tada Subotić, pripreman proces protiv njega, a sve da bi ga izbacili iz posla. Čak je tvrdio da je pomenutom Mićoviću uplatio pola miliona evra za funkcionere DSS-a. Interesantno, sada tu afericu ne pominje.

Ako ovaj Subotićev come back ima neke veze sa politikom (a u Srbiji skoro sve ima veze sa politikom), onda u ovom momentu nije pametno pominjati DSS, koji je najavio da će podržati inicijativu Srpske napredne stranke, najmoćnije vladajuće partije u Srbiji, za rušenje Dragana Đilasa i DS-a u Beogradu. DS je u međuvremenu nezaustavljivo krenuo nizbrdo, čemu su u najvećoj meri sami doprineli, ali SNS ne bi da propusti priliku da na toj nizbrdici još malo pogura najjaču opozicionu partiju i tako im ubije svaku šansu na nekim od vanrednih izbora – u Beogradu ili čak u Srbiji.

Interesantna je Subotićeva samouverenost, inače osobina koju pred sudijom imaju samo nevini i oni koji uživaju nečiju zaštitu.

Nego, ako je Subotić tako široke ruke i slab na “molbe” partijskih funkcionera, kako da znamo da i sada nije dao nekom novac? Otkud uopšte on u Srbiji posle sedmogodišnjeg bekstva? Interesantna je ta Subotićeva samouverenost, inače osobina koju pred sudijom imaju samo nevini i oni koji uživaju nečiju zaštitu.

Setimo se samo priče Ratka Kneževića, bivšeg prijatelja i kuma Mila Đukanovića, da su se Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić od oktobra 2007. godine nekoliko puta sreli sa Đukanovićem i Subotićem u pariskom hotelu “Ritz”. Sam Vučić je potvrdio kako je došlo do slučajnog susreta sa Đukanovićem, koji je bio u velikom društvu, ali nije znao da li je u tom društvu bio i Subotić. Međutim, Subotić i Đukanović su bliski prijatelji, a između državnih vrhova Srbije i Crne Gore konačno cveta ljubav i uzajamno poštovanje. Moguće da u ovoj priči, na koju i DS u odbrani i iz nagona za političkim preživljavanjem izokola želi da navede, stvarno nema ništa više od čaršijskih priča i puke slučajnosti.

Ozbiljno krivično delo

Ipak, čudan je način na koji se Subotić, koji je u Švajcarskoj živeo kao slobodan čovek, obreo u Srbiji. Po nalogu Specijalnog suda poternica protiv Subotića je povučena, ukinuti su naredba za hapšenje i rešenje o određivanju pritvora i on je, posle sedam godina bekstva, došao u Srbiju da se brani sa slobode, uz jemstvo od 538.000 evra i to ne u gotovini, već upisivanjem hipoteke na kuću u korist suda.

Jemstvo veće od pola miliona evra je četvrto po redu koje su ponudili Subotićevi branioci, ali i najniže do sada. Nije lako prozreti logiku suda koji je u decembru 2011. godine odbio do tada najviši ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona evra, koliko je nudila Subotićeva odbrana, a godinu i po kasnije prihvatio desetostruko manji iznos.

Svedokinja tvrdi kako je ranije datom izjavom da je njen bivši suprug, inače optuženi carinik, dobio novac od Subotića htela da mu napakosti.

Vlasnik “Delte” Miroslav Mišković, naprimer, položio je jemstvo od 12 miliona evra u gotovini da bi mogao da se brani sa slobode protiv optužbe za zloupotrebu tešku 20 miliona evra. Subotić se tereti da je bio na čelu grupe koja je, švercujući cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju, na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona dolara. Čak je bio prvostepeno osuđen na šest godina zatvora, ali je Apelacioni sud u Beogradu zimus ukinuo presudu.

A i sada na suđenju za šverc cigareta ima jako zanimljivih i indikativnih momenata, kao što je promena izjave svedoka. Svedokinja tvrdi kako je ranije datom izjavom da je njen bivši suprug, inače optuženi carinik, dobio novac od Subotića htela da mu napakosti. Kako li se samo od svih imena setila baš Subotića? Videćemo da li će i na koji način da bude kažnjena, jer je priznala da je lažno svedočila, a to je u ozbiljnoj državi ozbiljno krivično delo.

Sve će to platiti poreski obveznici

Videćemo da li će se sada Tužilaštvo zainteresovati za rasvetljavanje priče o vezama Subotića sa odbeglim narkobosom Darkom Šarićem. U profilu Šarića koji je objavio Organized Crime and Corruption Reporting Project kao veza sa Šarićem navedena je Subotićeva firma “Futura plus”. Nebojša Jestrović, koga je srpsko Tužilaštvo optužilo da je bio zadužen za operacije pranja novca ovog narkobosa, postavljen je 17. marta 2009. godine za direktora te firme.

Nekoliko meseci potom, usred akcije “Balkanski ratnik”, kada je zaplenjeno više od dve tone kokaina u Urugvaju, u Ženevi su se sastali Jestrović, Subotić, Šarić i predstavnici firme ruskog tajkuna Olega Deripaske “Ros pečat”. Sam Jestrović je na suđenju ispričao da se na tom sastanku razgovaralo o prodaji “Future plus” Deripaski. Šta će Šarić na tom sastanku ako ne kontroliše “Futuru” i ako njenom prodajom Deripaski ne bi oprao lepu svotu novca? Pitanje je da li je Subotić znao čime se Šarić bavi i da mu na ovaj način pomaže u pranju kokainskog novca?

Uprkos Subotićevoj priči da je njegovo poznanstvo sa Šarićem površno (upoznao ih je sin Miroslava Miškovića, Marko) izgleda da su ti odnosi, ipak, malo dublji.

U samoj optužnici srpskog Tužilaštva protiv Šarića za pranje novca se na nekoliko mesta pominju indicije da je Jestrović u Subotićevoj firmi radio po instrukcijama Šarića, mada se optužnica ne bavi “Futurom”. Uprkos Subotićevoj priči da je njegovo poznanstvo sa Šarićem površno (upoznao ih je sin Miroslava Miškovića, Marko) izgleda da su ti odnosi, ipak, malo dublji, jer je prilikom pretresa jedne od Šarićevih vila u Novom Sadu pronađen Subotićev motor sa njegovom saobraćajnom dozvolom.

Možda će se istraga, kada je Subotić već tu, sada malo detaljnije pozabaviti ovom vezom. Mada će, ako se završi kako je krenulo, Srbija, odnosno njeni poreski obveznici, morati da plaća odštetu Subotiću zbog političkog progona i na konto štete nanete njegovom poslovanju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera