Madiba: Besmrtni simbol jednakosti

Nelson Mandela naučio nas je da volimo sebe, kao Afrikance, kao Holanđane, kao Balkance – kao ljude (Getty Images)

Piše: Lerato Mmutle

Izgovorite Mandelino ime bilo gdje u svijetu i posmatrajte kako se lica koja vas okružuju ozare. Južna Afrika ima tu čast da najomiljenijeg čovjeka na svijetu zove ocem svoje nacije.

Južna Afrika obiluje mogućnostima. Zasluge pripadaju Nelsonu Rolihlahli Mandeli, ali ne samo njemu. Njegovi drugovi, Oliver Tambo i Walter Sisulu, da nabrojimo samo njih nekoliko, vodili su bitku koja je bila od presudnog značaja za mlade Južnoafrikance, kako bi oni mogli dospjeti tu gdje se danas nalaze.

Pokret za istinsku ravnopravnost

Mandela je na kocku stavio sve, pa čak i vlastitu porodicu, da bi se izborio za status ravnopravnog građanina. Umjesto da dopusti da ga odredi aparthejd, Mandela se izdigao iznad njega i podučavao generacije koje su došle poslije, kako bi i oni mogu učiniti to isto i stremiti izvan okvira predodređenih granica.

Mladi u Južnoj Africi sada ubiru plodove! Rijetko ih sputavaju ograničenja iz prošlosti i mogu biti sve što požele. Jedan dobar primjer je i Bonang Matheba. Dvadesetšestogodišnja medijska ličnost je prva Južnoafrikanka koja je dospjela na Forbesovu listu najutjecajnijih umjetnika u Africi. Njen uspjeh i uspjeh mnogih drugih posljedica su Madibine žrtve.

On je stvorio uvjete za umjetnike da se slobodno izraze, bez predrasuda zasnovanih na boji kože ili vjeroispovijesti. Muzičari Hugh Masekela i Miriam Makeba bili su u izgnanstvu zbog muzike koju su izvodili. Oni su u inostranstvu 1987. godine snimili pjesme o slobodi pod nazivom „Vratite Nelsona Mandelu“ i „Bluz iz Soweta“, a kući su se vratili nedugo nakon što je Mandela oslobođen iz zatvora 1990. godine.

Nakon što je oslobođen iz zatvora, Mandela je nastavio borbu za jednakost, zajedno sa FW De Klerkom, vođom Nacionalne stranke, tadašnjeg ugnjetavačkog režima. Njih dvojica su u decembru 1993. godine zajedno primili Nobelovu nagradu za mir. De Klerk i Mandela, koji je tada bio predsjednik Afričkog nacionalnog kongresa, počeli su pregovore koji su doveli do prvih demokratskih izbora 1994. godine.

Iako ga je većina izabrala za predsjednika Južne Afrike, na mjestu predsjednika zadržao se samo jedan mandat. Umjesto da odabere put diktature, kao što su uradili njegovi savremenici, on je uspostavio svoju moć, a dopustio je i drugima da otkriju u čemu ona leži. Istinski lider nikome ne stoji na putu.

Problematično dijete demokratije

Tada je odgovornost prešla na Afrikance u Nacionalnom kongresu (ANC) da preuzmu kormilo i vode novu demokratiju za dobrobit naroda. Mandela je bio čovjek koji je znao svoj put i kada je jednom došao do njegovog kraja povukao se u sjenu i posmatrao iz daljine kako se njegovi nasljednici laktaju za bolje mjesto u vladi. U kasnijim godinama postalo je evidentno da Kongres više nije bio fokusiran na narod.

Od tada se ime Južne Afrike pojavljivalo na vijestima u naslovima koji joj ne laskaju. Priče o političkoj korupciji i kriminalu oblikuju sliku o Južnoj Africi u očima onih koji ne čuju svakodnevnu vrevu ove zemlje u razvoju. Ovo je demokratija koja je još u fazi cvjetanja. Nakon 19 godina ne postoje svi odgovori i nekada se borimo da provedemo ključna rješenja, ali vrijeme radi za nas.

Upravo je vrijeme bilo Mandelino oružje protiv ugnjetavanja. Pred Južnom Afrikom je dug put, ali kao i Madiba, koji se dugo kretao prema slobodi, mi moramo nastaviti njegovim stopama prema naprijed. On je godinama organizovao proteste i pripremao zalihe, sve u sklopu priprema za ogromni zadatak da Južnoj Africi vrati ono što joj pripada, slobodu da bude ono što jeste.

Madiba nas je dobro podučio. Naučio nas je da volimo sebe, kao Afrikance, kao Holanđane, kao Balkance – kao ljude. Iskorijenio je stigmu rase i klase i donio nadu. Nadu da će jednog dana svijet biti u miru sam sa sobom i sa svima koji ga naseljavaju.

Dobra djela

U toku svog životnog vijeka Mandela je odigrao ključnu ulogu u oslobađanju svog naroda od tiranije, iskoristio je ragbi da ujedini ljude različitih rasa, osnovao je fond za pomoć djeci i bio inspiracija za sjajne holivudske filmove.

Iza sebe će ostaviti zaostavštinu koja dolikuje ikoni njegovog ugleda.

Svi smo znali da je ovaj dan neizbježan, ali nismo znali da će doći tako brzo.

Južna Afrika i ostatak svijeta sada žale poštovanog lidera. Mandela, nadareni vizionar i dalje će biti najomiljeniji čovjek u Africi.

Veliki Madiba živi u svima nama, u vidu tog besmrtnog nagona da se čini dobro i u vječnoj potrebi za ujedinjenjem.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera