Priča o dronovima: Retorika ili stvarnost

Predsjednik se tokom obraćanja našao na udaru antiratnih aktivista (AFP)

Piše: Naureen Shah

U značajnom obraćanju javnosti o pitanjima nacionalne sigurnosti od prije nekoliko dana predsjednik Obama je konačno formirao svoje mišljenje o pitanju napada bespilotnih letjelica.

Odbacio je ideju beskrajnog ratovanja i tajnih ubistava. Priznao je da bespilotne letjelice nisu rješenje za terorizam. Prepoznao je da najbolji odgovor na ekstremizam, s obzirom na kompleksnu dinamiku siromaštva i političkog rasula, nekada nije bespilotna letjelica, već diplomatija i pružanje pomoći.

Obama je zvučao kao predsjednik kojem su se njegove pristalice nadale: stručnjak za ustavno pravo, ozbiljni donosilac odluka i bivši aktivista za dobrobit zajednic,e koji će u srcu uvijek biti više zainteresiran za povezivanje sa nadama svijeta, a ne sa njegovim strahovima.

Bez objašnjenja

Ostalo je nejasno da li će u stvarnosti američki ratovi bespilotnim letjelicama ići u korak sa Obaminom retorikom i da li će oštrije zakonske mjere dovesti do manjeg broja napada bespilotnih letjelica protiv manjeg broja neprijatelja.

Međutim, što se tiče tajnosti očito je da administracija nije spremna ići dovoljno daleko u smjeru reformi. Iako je predsjednik više puta obećao transparentnost, u svom govoru nije rekao da će osnovne činjenice, uključujući broj ljudi koji su ubijeni u napadima bespilotnih letjelica i njihov identitet, postati javne niti se predsjednik obavezao na pokretanje nezavisnih istraga desetina vjerodostojnih izvještaja o usmrćenim civilima iz ranijih napada bespilotnih letjelica.

Pohvalno je to što je krajem prošle sedmice američka administracija potvrdila smrt 16-godišnjeg američkog građanina Abdurahmana al-Awlaqija, sina vođe Al-Kaide s Arapskog poluotoka Anwara al-Awlaqa, za kojeg nema poznatih dokaza da je povezan s terorizmom.

Što se tiče tajnosti očito je da administracija nije spremna ići dovoljno daleko u smjeru reformi

Ali u nejasnoj najavi nepotpunog objašnjenja koje treba uslijediti američka administracija nije dala objašnjenje za Abdurahmanovu smrt. Nije priznala ni tehničku grešku niti pravnu ili moralnu krivicu. Nisu opisali koje korake su poduzeli nakon ubistva, ako su ih uopće poduzeli, kako bi osigurali da ista sudbina ne zadesi druge mladiće koji se nađu ispod bespilotne letjelice, na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme.

Bez konkretnog razotkrivanja informacija, potpune istrage i iskrenog priznanja nekih neuspjeha predsjednik će i dalje biti podložan optužbi koju je, u ovom govoru, pokušao odbaciti: da krije istinu o stvarnim posljedicama udara bespilotnih letjelica. Njegova retorika o tome kako preuzima odgovornost koju ima prema javnosti, iako je dirljiva, ostat će samo prazna priča.

Šteta kredibilitetu

Bespilotne letjelice će i dalje nanositi štetu američkom kredibilitetu na svjetskoj sceni, dok tvrdnje o broju usmrćenih civila, neke istinite neke ne, ostaju bez komentara.

Predsjednikov neuspjeh da se u potpunosti obaveže na transparentnost je kratkoročan. Neophodno je razotkrivanje istine o smrti civila i greškama iz prošlosti kako bi se izgradila javna podrška za njegov stav protiv neprekidnog ratovanja, artikuliran u najodvažnijoj formi do sada.

Njegova retorika o tome kako preuzima odgovornost koju ima prema javnosti, iako je dirljiva, ostat će samo prazna priča.

Predsjednik je već na meti kritike Republikanaca poput senatora Johna McCaina, koji smatra da bi Kongres trebao ovlastiti upotrebu sile u širokom i neograničenom spektru.

Predsjednikov stav protiv neprekidnog ratovanja bez sumnje je posljedica poznavanja činjenice da, uprkos prednosti preciznosti koju bespilotne letjelice nude, one nisu nepogrešive i već su uzrokovale stradanje civila. „Ove smrti će nas progoniti dok smo živi“, rekao je Predsjednik u svom govoru.

Problem je u tome što su ove smrti američkoj javnosti gotovo nevidljive. Iako su snimci mučenja u Abu Ghraibu uzdrmali državnu savjest i pomogli u okončanju rata u Iraku, malo je vjerovatno da će javnost saznati detalje o smrti civila bez da ih Vlada razotkrije. 

Mali je broj novinara koji imaju pristup dijelovima Pakistana i Jemena u kojima se dešavaju napadi, pa je teško doći do jasnih i neospornih dokaza o stradanjima civila.

Krajnja opasnost je da će program bespilotnih letjelica, zbog reformi, izgledati kao legalan i demokratski legitiman program, a, zapravo, ostaje kampanja ubijanja na globalnom nivou, o kojoj američka javnost malo zna. Bez dodatnog otkrivanja informacija, identitet stradalih u napadima bespilotnih letjelica i dalje će biti stvar nagađanja, nade i vjere u Predsjednika, koji je rekao sve prave stvari, ali koji nije ponudio dokaze da su istinite.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Naureen Shah predaje pravo na Institutu za ljudska prava pri Pravnom fakultetu univerziteta Kolumbija i koautorica je izvještaja pod nazivom „Utjecaj dronova na civile“.

Izvor: Al Jazeera