Chavezovo naslijeđe

Hugo Chavez je bio prvi od demokratski izabranih ljevičarskih predsjednika u posljednjih 15 godina (AFP)

Piše: Mark Weisbrot

Bertrand Russell je jednom napisao za američkog revolucionara Thomasa Painea: “On je imao mana, kao i drugi ljudi, ali je zbog svojih vrlina bio omrznut i uspješno klevetan”.

To je svakako istina i za Hugu Chaveza Friasa, koji je vjerovatno najviše demoniziran od svih demokratski izabranih predsjednika u historiji svijeta.

Ali, on je više puta osvajao nove mandate i to sa značajnom prednošću u odnosu na druge kandidate, a neće ga oplakivati samo Venecuelanci, već i mnogi Latinoamerikanci koji cijene ono što je uradio za regiju.

Chavez je preživio vojni puč koji je podržavao Washington i naftne štrajkove koji su osakatili ekonomiju. Ali, kada je preuzeo kontrolu nad naftnom industrijom, njegova Vlada je prepolovila nivo siromaštva, te smanjila nivo ekstremnog siromaštva za 70 posto.

On je ispunio predizborno obećanje da će podijeliti naftno bogatstvo zemlje sa većinom Venecuelanaca i to će biti dio njegovog naslijeđa.

Milioni ljudi također su prvi put dobili pristup zdravstvenoj zaštiti, a i pristup obrazovanju je značajno porastao. Udvostručio se upis na fakultete, a mnogi su dobili besplatno školovanje. Pravo na državnu penziju se utrostručilo.

On je ispunio predizborno obećanje da će podijeliti naftno bogatstvo zemlje sa većinom Venecuelanaca i to će biti dio njegovog naslijeđa.

Također će biti zapamćen po drugoj nezavisnosti Latinske Amerike, a posebno Južne Amerike, koja je sad nezavisnija od Sjedinjenih Američkih Država nego Evropa. Naravno, to se ne bi desilo bez Chavezovih bliskih prijatelja i saveznika: Lule u Brazilu, Kirchner u Argentini, Eva Moralesa u Boliviji, Rafaela Correae u Ekvadoru i drugih.

Važna uloga

No, Chavez je bio prvi od demokratski izabranih ljevičarskih predsjednika u posljednjih 15 godina, a igrao je veoma važnu ulogu. Pogledajte šta će te kolege reći o njemu i otkrit ćete da je to mnogo važnije od većine drugih smrtovnica, antismrtovnica i komentara.

Te ljevičarske vlade su također napravile značajne pomake u smanjenju siromaštva, povećanju zaposlenosti i podizanju ukupnog životnog standarda – a njihove partije su također bivale nanovo izabirane.

Za te druge demokratske lidere, Chavez je bio dio revolta na biralištima širom kontinenta koji je transformirao Južnu Ameriku, te povećao mogućnosti i obezbijedio učešće u politici prethodno isključenim većinama i manjinama.

Nakon Chavezove smrti, u Venecueli će vjerovatno uslijediti kontinuitet, budući da njegova politička partija ima više od sedam miliona članova i da je pokazala svoju sposobnost da pobijedi  bez njegovog učešća u kampanji tokom decembarskih lokalnih izbora. Tada su pobijedili u pet država u kojim prije nisu imali vlast i ukupno osvojili 20 od 23 države.

Odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama se vjerovatno neće poboljšati. State Department i sam predsjednik Obama su dali više neprijateljskih izjava tokom Chavezovih posljednjih mjeseci bolovanja, ukazujući da bez obzira na sljedeće korake naredne vlade (vjerovatno predvođene Nicolasom Madruom), sa vašingtonske strane nema mnogo interesa da se poboljšaju odnosi.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera