Teški zadaci pred Alenkom Bratušek

Premijerka Bratušek, istina, nema dovoljno iskustva u politici, ali upravo zbog toga, kako je i sama rekla, osjeća se jačom (AFP)

Piše: Aleksandar Mlač

Pred glasanje u Parlamentu o izboru jedanaeste Vlade Slovenije i Alenke Bratušek, kao prve žene na njenom čelu, pred simbolom demokratije je nekoliko desetina građana organizovalo demonstracije i parolu koja aludira na to da je mandatarka i buduća premijerka prepisala svoj magistarski rad.

“Nova Vlada je plagijat”, pisalo je na transparentu. Nekorektno, jer niti je Alenki Bratušek plagijat dokazan niti se nova Vlada može ovjenčati nazivom “plagijatorska”. Pokazuje to, međutim, da nova Vlada i njen sastavljač nisu dobro dočekani, barem u dijelu javnosti.

Ako to i možemo pripisati pristalicama stranke bivšeg premijera Janeza Janše, ne mogu se za iste namjere optužiti pokretači sveslovenačkih ustanaka protiv političke i privredne elite.

Samo dva dana nakon izbora nove Vlade organizovali su u Ljubljani nove demonstracije. Svojevrstan paradoks, jer se u demokratskim državama svakoj vladi ostavlja sto dana da u miru pokaže kakve su joj namjere i šta zna i umije.

Prethodne su odnijele sa vlasti gradonačelnika Maribora Franca Kanglera, a zatim i Vladu i njenog predsjednika Janeza Janšu. Šta je namjera novih još nije jasno, ali je logično pretpostaviti da je na meti protesta gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, odnosno njegov odlazak sa funkcije, a ne protest protiv Vlade i premijerke.

Gradonačelnik Ljubljane, kojeg je Komisija za borbu protiv korupcije optužila da nije prijavio svu imovinu, već je napustio vođenje stranke Pozitivna Slovenija i dužnost predsjednika stranke prepustio Alenki Bratušek do narednog kongresa, na kojem se neće ponovo kandidovati na tu funkciju.

Velika očekivanja

Od nove predsjednice Vlade javnost očekuje, u najmanju ruku, ono što je u  periodu pred svoj izbor u Parlamentu obećala: vraćanje zemlji identiteta po kojem je i prije slovila kao najbolja država na jugoistoku Evrope i čime je stekla pravo na ulazak u Evropsku uniju i savez NATO, povratak pravne države bez korupcije, socijalne države u kojoj će svi moći živjeti od svog rada, sređivanje javnih finansija i oporavak bankarskog sistema koji će biti kadar kreditirati privredu i bez čega ne može biti ni novih poslova ni zapošljavanja, te države koja će vratiti vjeru Slovenaca u bolje sutra.

Činjenice govore da nijedan muškarac nije smogao snage, pameti i osjećanja smatrati se kadrim teret vladavine iznijeti na svojim leđima. Termin “matrijarhat” može nekome zvučati tendenciozno, ali dosadašnji “patrijarhati” doveli su Sloveniju do nulte tačke.

Može li sve to jedna žena? Sama, naravno da ne! Odvažno je prihvatila funkciju koja podrazumijeva timski rad. Odvažno ju je prihvatila sa svoje 42 godine života, puna pozitivne energije, jer je u životu do sada obavljala brojne poslove, magistrirala i postala pažnje vrijedan stručnjak za budžet.

Potvrdila je to radom i u prethodnim vladama. Zato je teško povjerovati nekim stranim medijima da je to učinila zbog toga što to nije htio nijedan muškarac. Pristup koji miriše na mačistički način razmišljanja ne odgovara svemu prethodnom.

Činjenice govore da nijedan muškarac nije smogao snage, pameti i osjećanja smatrati se kadrim teret vladavine iznijeti na svojim leđima. Termin “matrijarhat” može nekome zvučati tendenciozno, ali dosadašnji “patrijarhati” doveli su Sloveniju do nulte tačke sa brojnim nepoznanicama i previše prepoznatljivosti po političkim igrama, korupciji, ucjenama susjednih zemalja, lošem odnosu prema stranim radnicima, nezaposlenosti, firmama koje propadaju i još mnogo toga što joj ne služi na čast.

Premijerka Bratušek, istina, nema dovoljno iskustva u politici, ali upravo zbog toga, kako je i sama rekla, osjeća se jačom da se sukobi sa svim njenim zamkama. A da će zamki biti u to ne treba sumnjati, kako od onih koje nameće život kao takav, tako i onih koje će joj priuštiti drugi.

Jedna od njih spomenuta je na početku teksta. Nazvali su je plagijatorkom. Njen stranački kolega Janez Medendorfer je na to reagovao riječima da će joj uskoro pronaći i da ima švalera. Niski udarci, koji udaraju na osnovno ljudsko dostojanstvo, a sve s namjerom da se naruši njen integritet kao žene, majke i – predsjednice Vlade.

Vratiti nekadašnji ugled

Premijerka Alenka Bratušek, naravno, nije naivna žena. Svjesna je svega. Ima namjeru da Sloveniji povrati nekadašnji ugled. U to ulaže mnogo, svoj ugled žene sa dobrim i poštenim namjerama. Svoj lični ugled, koji krasi njene rijetke prethodnike od osnivanja države devedesetih godina i čije su greške, kao što je brisanje 27.000 građana iz registra državljana, prodaja oružja susjedima po nekoliko puta većoj cijeni u vrijeme kada su njihovi građani ginuli na ratištima, ali i neriješeno pitanje dugovanja Ljubljanske banke štedišama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, udarili na ugled svakog poštenog građanina Slovenije i na njegov džep.

Svijest o svemu tome je i ponukala predsjednicu Vlade da u vrijeme inauguracije obeća svoju ostavku, ukoliko najveći dio toga ona i njena ekipa ne uspiju popraviti.

Kažu da je i put u pakao popločan dobrim namjerama. Dobre namjere slovenske premijerke su pakleni rad na ispravljanju tuđih grešaka. U tome joj treba dati podršku i pružiti šansu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera