Dežela, država za resetiranje

Sadržaj grafita je izazvao zgražanje javnosti

Piše: Aleksandar Mlač

Krajem prošle sedmice Slovenska televizija je riječju i slikom objavila zastrašujuću vijest – na velikom zidu jednog od trgovačkih centara na Zaloškoj cesti u Ljubljani neko je ispisao grafit s najcrnjom mogućom porukom: “Kristjani, klali smo vas 1945, klat ćemo vas i 2013.” Dnevni listovi u subotu o tome nisu imali ni riječi, jer je za njihova izdanja već bilo prekasno, a, začudo, vijest je izbjeglo i nedjeljno izdanje lista Delo, Nedelo. Ko to javnost čuva od uznemirujućih vijesti?

Demokratija sama, bez kritičke javnosti, socijalnih pokreta, sindikata, kulturnih radnika i intelektualaca, nemoćna je pred usponom zločinačkih diktatora.

Ali zato su sadržaj grafita, koji je izazvao zgražanje javnosti, odmah osudili ljubljanski nadbiskup Anton Stres, bivša ombudsmanka za ljudska prava Zdenka Čebašek-Travnik i nedavno izabrana na tu funkciju Vlasta Nussrdorfer. Policija traga za izvršiocima ovog gnusnog čina. Nadbiskup Stres je grafit nazvao aktom nekoga ko je izgubio razum, dok su bivša i sadašnja ombudsmanka, pored ostalog, rekle da je grafit protiv kršćana bolestan i neprihvatljiv akt, te osudile sve vrste mržnje i netolerancije.

Nedavno je jedna od vanparlamentarnih stranaka Zares (Uistinu), koja pripada grupi socijalnih liberala i koja ima svog (i slovenskog) poslanika u Evropskom parlamentu, povodom 80. godišnjice dolaska Adolfa Hitlera na vlast objavila kako je taj datum opomena da je “demokratija sama, bez kritičke javnosti, socijalnih pokreta, sindikata, kulturnih radnika i intelektualaca, nemoćna pred usponom zločinačkih diktatora” i upozorila na “moguće paralele u Sloveniji”. A (mogućih) paralela ima pregršt.

‘Ukrali su nam državu’

Slovenija tone u duboku ekonomsku i političku krizu, što je najbolji put u diktaturu. Jednog čovjeka i jedne stranke. Janez Janša, jedan od nesumnjivo zaslužnih ljudi za slovensku samostalnost, tu samostalnost polako ali sigurno stavlja na kocku. U samo jednom mjesecu dana Vladinu koaliciju je napustila Državljanska (građanska) lista predsjednika Parlamenta Gregora Viranta. Zatim su Vladu napustili ministri te stranke, ministar finansija Janez Šušteršič i ministar pravosuđa i javne uprave Senko Pličanič. A onda je ostavku na funkciju dao i sam predsjednik Parlamenta, koji je od premijera jasno i glasno tražio da nakon izvještaja Komisije za borbu protiv korupcije da ostavku.

Brojni pripadnici civilnog društva zahtijevaju ostavku Vlade, kažnjavanje pljačkaša tranzicije i zamrzavanje njihove imovine, odvajanje crkve od države, raspuštanje Parlamenta…

Zamjene su nađene u prvoborcima Slovenske demokratske stranke, koju vodi premijer lično i kojoj nisu smetale optužbe protivkorupcijske komisije da ga smijeni sa čela stranke, a kamoli da traži njegovu ostavku sa mjesta predsjednika Vlade. “Iskustvo od prije 80 godina, kada je zakletvu dao demokratski izabrani Hitler, može nam biti pouka da je potrebno odmah se oduprijeti nasilju države i samovolji Vlade svim sredstvima”, poručuje u saopćenju Zares (potpisan bivši predsjednik Državnog zbora Pavel Gantar) i dodaje da “samo tako možemo ispuniti svoju odgovornost i obezbijediti da kod nas neće doći do zloupotrebe demokratskih institucija”.

Slične poruke mogle su se čuti na brojnim demonstracijama obespravljenih građana koje se održavaju širom Slovenije. “Zdravo, Slovenijo”, rekao je pred prepunom dvoranom Cankarjevog doma veteran rata za Sloveniju Miha Butara i dodao: “Zašto sam tu? Ukrali su nam državu, ukrali su nam osamostaljivanje, iskrivljavaju njegov sadržaj i prisvajaju ih.” Veteran je govorio na javnoj tribini Udruženja pisaca, na kojoj su brojni drugi pripadnici civilnog društva zahtijevali ostavku Vlade, kažnjavanje pljačkaša tranzicije i zamrzavanje njihove imovine, dosljedno odvajanje crkve od države, raspuštanje Parlamenta. Pjesmama otpora spontano su ih prekidale članice hora “Kombinatke”.

Svaki početak je težak

“Treći slovenski ustanak” najavljen je u Ljubljani za petak. Zanimljivo je da su za isti dan skoro u isto vrijeme najavljene i kontrademonstracije desnog Zbora za republiku. Izlišno se pitati zbog čega. Izlišno se pitati i kojom slučajnošću se u čitavoj situaciji pojavio i gnusni natpis na zidu jednog tržnog centra i protiv koga je uperen. Kojoj svrsi bi trebao poslužiti. Još dubljoj podijeljenosti slovenskog nacionalnog bića na dva suprotstavljena tabora. Na lijeve i desne. Jer, gotovo da je nesuvislo pomisliti da je zla prijetnja upućena iz nekog od vjerskih centara neke druge vjere u katolički (kršćansko) preovlađujućoj Sloveniji.

Gotovo da je nesuvislo pomisliti da je zla prijetnja upućena iz nekog od vjerskih centara neke druge vjere u katolički (kršćansko) preovlađujućoj Sloveniji.

Dakle, poruka ima ideološki prizvuk baziran na događajima iz 1945. godine, kada se partizanska vojska (ali ne s noževima) razračunala s kvislinzima koji su bili odani kome drugom nego čovjeku koji je prije 80 godina došao na vlast u Njemačkoj i pokušao porobiti cijelu Evropu. I Sloveniju, dakako. Čovjeku kojem je historijsko gostoprimstvo otkazala i zemlja kojoj je trebalo dugo vremena da se riješi njegove hipoteke i u kojoj su nosioci neonacističke ideologije i danas pod prismotrom policije i drugih organa bezbjednosti.

Nadbiskup Stres, uz osudu sadržaja grafita, još je rekao da je on samo “vrh ledene gore”. Na šta li je mislio uvaženi nadbiskup? Ko će usmjeravati “topljenje” gore i u kom pravcu? Tačno je konstatirao da je to grafit nekoga “ko je izgubio razum”. Ali, ko je to? Nema sumnje da će se Slovenija morati “resetirati” i u mnogo stvari u svojoj demokratijii krenuti od početka. A, svaki početak je težak, pogotovo ako ti je bliska prošlost nametnula toliko aferima kao državici na “južnoj strani Alpa”.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeer