Nema kraja teroru iz Guantanama

Do sada je od 779 muškaraca koje je SAD držao u pritvoru u Guantanamu samo sedmerici suđeno i presuđeno pred vojnim sudom (EPA)

Piše: Belen Fernandez

U Reutersovom izvještaju od 18. septembra pisalo je: “Bivši zatvorenik u američkoj mornaričkoj bazi Guantanamo preminuo je boreći se na strani antivladinih pobunjenika u Siriji, kako tvrde članovi islamističke opozicione grupe, koji su postavili snimak njegove sahrane na YouTube.”

Mohammed al-Alami, porijeklom Marokanac, koji je od 2002. do 2006. godine bio zatvoren u Guantanamu, navodno je prvi bivši zatvorenik koji je stradao u ratu u Siriji.

‘Debata’ o narednim koracima svela se na korak koji je postao Obamin zaštitni znak: provođenje praksi koje su u osnovi iste kao i one koje provode njegovi kritičari, a pretvaranje da to ne čini.

Za komentiranje ove vijesti za Reuters zadužen je bio Aaron Zelin, član Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, vlasnik web stranice Jihadology.net, savjetnik i predavač u Centru za borbu protiv terorizma pri američkoj vojnoj akademiji West Point i svijetli primjer rasta broja ekspertize za pitanja terorizma nakon 11. septembra 2001. godine.

Slijedi Zelinov komentar, koji je Reuters citirao: “[Alamijeva smrt] sadrži implikacije za debatu o temi šta SAD radi s pojedincima koji su još u Guantanamu i šta se može dogoditi ako se vrate u domovinu, odnosno ako budu pušteni na slobodu.”

S obzirom na to da WINEP predstavlja glavni stub izraelskog lobija, ne iznenađuje mogućnost da predstavnici ove organizacije pretvaranje tuđe zemlje u ilegalne zatvore smatraju neopravdanom praksom.

“Debata” o narednim koracima u slučaju preostalih zatvorenika u Guantanamu (od kojih je, kako izvještava Reuters, njih 84 davno dobilo dopuštenje za oslobađanje), svela se na korak koji je postao Obamin zaštitni znak: provođenje praksi koje su u osnovi iste kao i one koje provode njegovi kritičari, a pretvaranje da to ne čini.

‘Jao, pogriješili smo’

Ti kritičari su korisni za ovaj poredak stvari, jer se pored njih Barack Obama doima kao razuman čovjek. U nedavno prikazanom Al Jazeerinom dokumentarnom filmu koji nosi naziv Život nakon Guantanama, a koji je sniman u okviru serijala Linije razdvajanja, prikazan je i snimak govora republikanskog senatora Teda Cruza na prvom kongresnom saslušanju o ovom zatvoru u periodu od četiri godine.

“Ne shvatam kako je odgovorno zatvoriti naše zatvore i poslati te pojedince natrag u domovinu, gdje će gotovo sigurno biti pušteni na slobodu i odakle će se gotovo sigurno vratiti da ugroze i pobiju još Amerikanaca.”

Svi mi, izuzev gospodina Cruza, u glavi imamo drugačiju sliku. U dokumentarnom serijalu Linije razdvajanja kaže se da je “do sada, od 779 muškaraca koje je SAD držao u pritvoru u Guantanamu, samo sedmerici suđeno i presuđeno pred vojnim sudom.”

U filmu se više puta pojavljuje penzionirani pukovnik Lawrence Wilkerson, bivši šef kabineta Colina Powella, koji je potvrdio da je među zatvorenicima u Guantanamu veliki broj onih koji “nisu krivi ni po kojoj osnovi, osim što su bili na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme”.

Među onima koji zaista jesu krivi za počinjene zločine nalaze se i članovi američke administracije koji sudjeluju u ubijanju civila u Jemenu.

Za razliku od Cruzove logike tipa “ne možemo ih pustiti, jer će nas pobiti”, Wilkerson ima zanimljivije objašnjenje zašto Amerika oklijeva da se riješi navike pritvaranja ljudi na neodređen period.

“Nakon što ste Amerikancima rekli [da su zatvorenici u Guantanamu] okorjeli članovi Al-Kaide, ne možete odjednom reći ‘Jao, pogriješili smo!’ Ovi ljudi, zapravo, nisu okorjeli članovi Al-Kaide – ‘O, Bože, moramo to ispraviti, moramo ukinuti zatvor.’ To ne možete napraviti. To je politički nemoguće.”

Obamina odluka koju je donio u maju i kojom ukida samonametnuti moratorij na prebacivanje zatvorenika u Jemen izazvala je val uzbuđenja na Fox Newsu, ali i dalje treba pružiti pomoć svakom Jemencu protiv kojeg nije podignuta optužnica ili kojem nije suđeno – uključujući i one koji su dobili dopuštenje za oslobađanje – u procesu njihovog oslobađanja.

A među onima koji, zaista, jesu krivi za počinjene zločine nalaze se i članovi američke administracije, koji sudjeluju u ubijanju civila u Jemenu pomoću bespilotnih letjelica, što je, također, korisna taktika postupanja prema bivšim zatvorenicima oslobođenim iz Guantanama.

Vječiti rat, vječni pritvor

Fox News, koji je više nego ikada riješen da prebaci krivicu za teror, podsjeća nas na “konstantu prijetnju koja dolazi iz Jemena”: “…u formiranju jemenskog organka Al-Kaide na Arapskom poluotoku, za koji službenici američke obavještajne službe kažu da trenutno predstavlja najveću prijetnju po američku domovinsku sigurnost koja dolazi od Al-Kaide, učestvovalo je nekoliko bivših zatvorenika iz Guantanama, koji su 2006. godine pušteni na slobodu.”

Zbog toga je prisutno protivljenje vraćanju Jemenaca (koji sada čine polovinu zatvorske populacije) iz Guantanama u njihovu domovinu.

Sve u svemu, američki strahovi možda i nisu sasvim neosnovani. Sa objektivne tačke gledišta, Guantanamo jeste savršeno okruženje za nastanak i razvoj antiameričkih osjećaja. Zatvorenici ne samo da su suočeni s ilegalnim pritvorom neodređenog trajanja, već su podvrgavani mučenju, prisilnom hranjenju, pretraživanju genitalija i produženom izlaganju muzici iz dječije emisije Sesame street. Novinar Adam Hudson je u intervjuu koji je dao u augustu, nakon posjete zatvoru, rekao da Guantanamu najbolje odgovara opis mjesto “institucionalizirane nečovječnosti”.

Sa objektivne tačke gledišta, Guantanamo jeste savršeno okruženje za nastanak i razvoj antiameričkih osjećaja.

Lako se uviđa da bi zatvaranje ovog zatvora – kako je Obama prvobitno i obećao – te prestanak bavljenja američkim hobijem ubijanja Jemenaca uz pomoć daljinskog upravljača, zakompliciralo posao vrbovanja novih regruta za terorističke organizacije.
Međutim, Hudson je, također, rekao: “Kada je u pitanju Obamin plan da ‘zatvori Guantanamo’, mora nam biti jasno kakav plan on ima na umu – a to nije da se ‘zatvori Guantanamo’. Obamin plan svodi se na prebacivanje praksi beskonačnog pritvora i vojnih komisija – praksi zbog kojih je Guantanamo i postao tako omražen – iz zaljeva Guantanamo na Kubi u federalni zatvor u Illinoisu. Dakle, njegov plan je čisto kozmetičke prirode, a ne institucionalne.”

Izglede za nastavak nečovječnih praksi možda je najbolje sažeo republikanski kongresmen Mike Pompeo iz senatskog Odbora za obavještajne aktivnosti, koji se nasmijao kada su ga u Linijama razdvanja pitali o beskonačnom pritvoru u Guantanamu i uskraćivanju prava na pošteno suđenje, rekavši: “Nije beskonačan, gospodine, traje dok traje i rat.”

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera