Pogibelj novina u Hrvatskoj

Forum je posljednjih mjesec-dva imao nakladu oko 7.000 primjeraka i tiraža je polako rasla (Pixsell)
Forum je posljednjih mjesec-dva imao nakladu oko 7.000 primjeraka i tiraža je polako rasla (Pixsell)

Piše: Zdenko Duka

Srbijanska Asocijacija medija, koja okuplja 14 novinsko-izdavačkih kuća s deset dnevnih listova, oko 130 magazina i dvije novinske agencije, objavila je da se broj novinskih naslova u Srbiji u posljednje dvije-tri godine više nego prepolovio. Bilo je 427 listova 2009. godine, a krajem 2011. giodine manje od 200. Zato je ASMEDI uputio poziv novom premijeru Ivici Dačiću i ministru kulture da odmah počnu razgovarati o hitnim mjerama za spas novinske industrije. Kažu, ako se hitno nešto ne učini, Srbija će ostati bez pisanih medija.

U Srbiji je nedavno izrađena i medijska strategija, ali još nema akcijskog plana za njezinu implementaciju i za novi paket medijskih zakona koji bi možda mogli nešto poboljšati. Traži se smanjenje poreza na dodanu vrijednost za tisak na dva posto, ukidanje carina na uvoz repromaterijala i opreme te smanjenje poreza i doprinosa za stalno zaposlene, smanjenje poreza za autorske honorare.

Krah oglašavanja u novinama, besparica, nelikvidnost, velika prezaduženost hrvatskih novinskih tajkuna i stoga potpuna vlasnička nesigurnost sve više ugrožavaju novinsku industriju i novinare.

Ako je vjerovati istraživanju Tiska, koje je predstavljeno prije dva mjeseca – ukupna prodaja novina u Hrvatskoj je po prilici jednaka onoj iz 2006. godine. Prema tom istraživanju, u Hrvatskoj je 2003. godine prodano 97,5 milijuna komada različitih tiskovina, a u 2011. godini 113 milijuna, dakle 15-tak posto više. Istina, to je pad u odnosu na rekodnu 2008. godinu, kada je u Hrvatskoj ukupno prodano 128,4 mijuna komada novina.

Jest, medijska slika nije toliko loša kao u Srbiji, ali krah oglašavanja u novinama, besparica, nelikvidnost, velika prezaduženost hrvatskih novinskih tajkuna i stoga potpuna vlasnička nesigurnost sve više ugrožavaju novinsku industriju i novinare. Nepobitno je da se stalno smanjuje broj dvotjednika i tjednika, nastavlja se trend gašenja nekih značajnih hrvatskih novina.

Uništavan godinama

Valja priznati da do ove godine nije nestalo puno velikih hrvatskih listova. Prestao je izlaziti veliki, kultni Feral Tribune pred ljeto 2008. godine. Koncem 2009. godine u povijest je otišla Arena, poslije 50 godina izlaženja, nakon što je neprestano posljednjih godina lutala u koncepciji. Ali, ove godine, najprije je u travnju nestao dnevnik Vjesnik, u lipnju tjednik Nacional, a sada u kolovozu iznimno kvalitetni Styrijin tjednik Forum.

U teškom je stanju i tiskara Vjesnik d.d., koja je u većinskom državnom vlasništvu s oko osam milijuna eura gubitaka. Neprestano prijeti štrajk koji bi zaustavio štampanje EPH-ovih izdanja, među njima i Jutarnjeg lista, Sportskih novosti, Globusa.

Nagađalo se da je stvarni vlasnik Nacionala od prošle godine bio Stanko Subotić Cane, koji živi u Ženevi, bjegunac od srbijanskih vlasti.

U ovakvoj državnoj besparici za održanje Vjesnika nije bilo realnih šansi. Uništavali su ga godinama i u dva desetljeća različiti glavni urednici, služio je dnevnoj politici na vrlo prizeman način, završio je na 2.000 prodanih primjeraka, ali je po dizajnu, pa i kvalitetnim tekstovima u kulturnoj rubrici, bio ozbiljni analitički dnevni list.

Nacional Ive Pukanića, koji je 2008. godine ubijen bombom u Zagrebu, ugasio se u krajnje sumnjivom vlasničkom povlačenju Švicarca Haralda von Seefrieda, koji je bio formalni vlasnik, a nagađalo se da je stvarni vlasnik od prošle godine bio Stanko Subotić Cane, koji živi u Ženevi, bjegunac od srbijanskih vlasti. Prošle godine jedna velika grupa novinara otišla je iz Nacionala, pa je tada Bussines.hr pokrenuo novi tjednik Aktual.

Porazna istina

Svakako je Nacional od nastanka 1996. godine, osobito do kraja stoljeća, imao izuzetnu medijsku ulogu u demokratizaciji Hrvatske i tadašnjoj prvoj promjeni vladajućih garnitura. Posljednjih godinu dana bio je prilično kvalitetan. Mjesec dana prije kraja promijenjen je glavni urednik, Nacional je objavio ogroman promotivni intervju sa Subotićem, kojim se on odrekao tužbi protiv starog Pukanićevog Nacionala i – poslije tog intervjua je zgasnuo.

Iako u vrelom ljetu, pravi šok izazvalo je gašenje tjednika Forum, čiji je zadnji broj izišao prije dva petka. Promoviran je kao “tjednik od riječi”. “Nema senzacionalizma. Bez tračeva. Bez žutila. Činjenice, a ne spinovi. Nema nedodirljivih, ni tabu tema. Pišemo, ne prepisujemo.”

Forum je bio vrlo kritičan i prema sadašnjoj Vladi Zorana Milanovića, čak je bilo govora da su političari utjecali na prestanak izlaženja.

Po osobnom mišljenju, u 11 mjeseci, toliko koliko je izlazio, bio je daleko najkvalitetniji tjednik u zemlji. Zato je krajnje neobična opaska uprave Styrije tiskana u posljednjem broju o tome da su podigli tjednik bez spinova, senzacionalizma i jedinstven na tržištu, da su tjednik stvarali poznati novinari intelektualci i da se uspio etablirati kao neovisan i utjecajan tjednik. Ali, iako je zadobio povjerenje čitatelja i imao pozitivan trend naklade i čitanosti, trenutačni gospodarski kontekst, zbog malog oglašavanja, prema stajalištu uprave Styrije, ne dopušta nastavak izdavanja Foruma.

To je žalosno, jer tko može imati takve mogućnosti ako ne Styria – trenutačno financijski najstabilnija novinska kuća u Hrvatskoj – da izdaje kvalitetni kritički list, namijenjen intelektualnoj javnosti? Forum je posljednjih mjesec-dva imao nakladu oko 7.000 primjeraka i tiraža je polako rasla. Iako pretežito lijeve orijentacije, ili možda baš zato, Forum je bio vrlo kritičan i prema sadašnjoj Vladi Zorana Milanovića, čak je bilo govora da su političari utjecali na prestanak izlaženja. Bilo bi porazno kad bi to bila istina.

Površnosti i bombastičnost

Bez odgajanja publike, koja se već godinama sustavno odvikava od čitanja društveno relevantnog novinskog štiva, gradit će se u našim medijima samo “sustav površnosti i kult bombastičnosti”, kako je svom blogu u Novom listu naveo kolega Jasmin Klarić. Tjednik Aktual je s vrlo niskom nakladom i pitanje je hoće li izdržati. Moguće je i pretvaranje Globusa u tjedni podlistak Jutarnjeg lista.

Tjednicima ne ostaje gotovo ništa nego da budu posebni i iznimno kvalitetni, ali često ni to nije dovoljno.

Naravno, tjednici su najugroženiji, jer portali donose najbrže informacije, dnevnicima ostaje da se svakog dana rade kao tjednici – da od dnevnih događaja odmah stvaraju teme – a tjednicima ne ostaje gotovo ništa nego da budu posebni i iznimno kvalitetni. Vidimo, često ni to nije dovoljno.

Vlast i Ministarstvo kulture ne mogu reći da ih propast tiskanih medija ne zanima. I oni će, kao što su učinili u Srbiji, izrađivati medijsku strategiju i tek onda raditi novi zakon o medijima. To može trajati predugo da bismo sačuvali novinsku industriju.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike Piše
POPULARNO