Neugodna vožnja uz Romneyja i Ryana

U 24 sata otkad se Ryan kandidirao, Romneyjeva kampanja dobila je 3,5 miliona dolara u donacijama (EPA)

Piše: Steven Hill

Dugotrajni “reality TV program” američkih predsjedničkih izbora se nastavlja, a u posljednjoj epizodi otkriveno je da je Mitt Romney izabrao Paula Ryana za potpredsjedničkog kandidata. Javnost u Sjedinjenim Američkim Državama naizgled je neodlučna da li je ovo bio dobar Romneyjev, ali, još važnije, šta ovaj izbor otkriva o strategiji Romneyjeve kampanje: Prženje zemlje, do kraja.

Većina javnosti naizgled misli da je Romney morao odabrati potpredsjedničkog kandidata koji bi njegovoj povijenoj kampanji dao novu energiju – a nema sumnje da je Ryanovim izborom to i učinjeno, jer je miljenik Tea Partyja, ultrakonzervativnog krila Republikanske stranke, koja ima najviše aktivista i koja je bila mlaka prema Romneyju.

Romney i Ryan odmah su krenuli u kampanju, privlačeći velike i naelektrisane mase. U 24 sata otkad se Ryan kandidirao, Romneyjeva kampanja dobila je 3,5 miliona dolara u donacijama putem interneta.

Zanimljivo je da su tvrdokorni demokrati naizgled jednako uzbuđeni zbog izbora Ryana kao i tvrdokorni republikanci. To je zato što je republikanac Ryan najpoznatiji kao republikanski arhitekta američkog načina štednje. Kao šef budžetske komisije Predstavničkog doma, zagovarao je duboke rezove, uključujući u programu Medicare, koji je ekvivalent državnog zdravstvenog osiguranja za ljude starije od 65 godina. Dok su neki pozdravili Ryana, jer je bio spreman suprotstaviti se dugo čuvanim programima, drugi su primijetili da Ryan usmjerava svoju “hrabrost” na najosjetljivije: starije osobe, siromašne, socijalno ugrožene.

Neugodna kampanja

Pogotovo u ključnim državama, poput Floride, gdje živi mnogo starijih osoba koji koriste i podržavaju Medicare, u javnosti se predviđa da će, konačno, Ryan naštetiti republikancima. Demokrati će moći prikazati Ryana kao nekoga ko ne samo da želi srezati Medicare, nego i smanjiti porez bogatima i uvesti štedljivi budžet koji bi uništio radničku klasu, te napunio džepove bogatih.

Romney je već bio izložen javnim komentarima da je čovjek bez dodira sa stvarnošću i bivši menadžer hedge fondova koji je prodavao kompanije i oduzimao ljudima poslove. Ryanova reputacija vjerovatno će pridodati ovakvom imidžu.

S druge strane, Ryan će pomoći Romneyjevoj kampanji u Ryanovoj rodnoj državi Wisconsin, koja je jedna od ključnih država, kao i na drugim odlučujućim biralištima gdje će aktivisti Tea Partyja sada imati mnogo više energije nego za samog Romneyja. Ne zaboravite, američki predsjednički izbori nisu nacionalni, već se radi o izborima u 50 posebnih država. Svaka  država ima određen broj izbornih glasova koje kandidat osvaja pobjedom u toj državi.

Većina tih 50 država su solidno demokratske ili republikanske, te će presudno biti desetak ključnih država, a najvažnije od njih su one sa najvećim brojem izbornih glasova – Florida, Ohio i Pennsylvania (moguće je da će Sjeverna Carolina i Virginia, također, biti u igri). Ako izborni rezultati dvojice kandidata budu vrlo slični u ovim državama s neodlučnim glasačima, mobiliziranje temeljnih glasača kako bi se osigurala veća izlaznost jednako je efektivna izborna strategija kao i pridobijanje glasova neodlučnih glasača.

Izbor Paula Ryana za potpredsjedničkog kandidata otkriva mnogo o strategiji kampanje koju je Romney izabrao kao najbolju koja bi ga dovela do Bijele Kuće – to jest, mobiliziranje temeljnih glasača, bez pretjerane brige za neodlučne glasače. Ova vrsta temeljnih glasača obično “leti ispod radara” istraživanja javnog mnijenja. Oni su obično motivirani vatrenim TV reklamama i apelima tokom kampanje koji im govore da će demokratski kandidat uništiti američku civilizaciju.

Takva kampanja “prženja zemlje” trebala bi biti alarmantna demokratima, jer je tu strategiju vrlo efikasno koristio strategist Karl Rove, koji je radio za Georgea W. Busha, kada je on pobijedio u ključnom Ohioju i Floridi 2000. i 2004 godine, te konačno postao predsjednik. Sjetite se “Veterana brzih brodova za istinu”, koji su uskoro pretvorili historiju vojnog angažmana Johna Kerryja u opasnost po njegovu kampanju.

To je ono što je Romneyjev izborni štab, koji je napunio dvocijevke hrpama novca, pripremio Obami. Dakle, svežite se, čeka vas neugodna vožnja tokom ovih predsjedničkih izbora.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera