Radničkoj klasi je potreban Obama populista

Ova izborna godina je šansa za Obamu da bude predsjednik naroda (AFP)

Prvi put u mom životu predsjednik ima hrabrosti da ekonomsku nepravdu učini centralnom temom svoje reizborne kampanje, te je porez na vrlo, vrlo bogate (minimalno 30 posto) stavio u središte svoje platforme unutrašnje politike.

Ipak, neke demokrate žele da predsjednik Barack Obama prestane govoriti o pravednosti i, umjesto toga, priča o “mogućnosti”.

Istraživanje Third Waya, neoliberalnog istraživačkog centra u Washingtonu, pokazuje da birači u tzv. swing državama (države u kojima nijedan kandidat ili partija nemaju uvjerljivu podršku) preferiraju “okvir mogućnost za ekonomiju nad onim zasnovanim na pravednosti”. Istraživanje centristički orijentirane birače opisuje kao “nogometne mame”, “Reaganove demokrate” i “Rockefeller republikance”. “Pravednost” je očigledno previše populistička; to nije ono što oni žele čuti. 

Neke demokrate žele da predsjednik Barack Obama prestane govoriti o pravednosti i, umjesto toga, priča o ‘mogućnosti’.

Nisam anketar, ali znam jednu stvar: niko se ne uzbuđuje zbog nedostatka mogućnosti. No, nepravda može podstaći pokret. A s obzirom na to da su velike stranke postale više, a ne manje slične, Obamina odluka da postane populista je zaista treći način. 

Obamin ponovni izbor mogao bi okončati viziju Third Waya kao vjerodostojne alternative normalnoj stranačkoj politici. Third Way je ideološki nasljednik Vijeća demokratskog vodstva (DLC). To su bile samozvane nove demokrate, koje su Demokratsku stranku pomjerili prema desnom centru. Oni su u velikoj mjeri odgovorni za napuštanje radničke klase i zbližavanje s Wall Streetom i korporativnom Amerikom.

‘Doba velike vlade je završeno’

Ronaldu Reaganu se s pravom pripisuje prebacivanje fokusa ekonomske politike sa preraspodjele bogatstva prema dolje na preraspodjelu bogatstva prema gore, no taj je trend počeo s Jimmyem Carterom. Carter je postavio temelje za DLC smanjujući porez na kapitalne dobitke, uvodeći deregulaciju i čineći porez na platnu listu (socijalno i zdravstveno osiguranje) regresivnijim, od kojih su svi oni privilegirali interese kompanija i bogatih.

Bill Clinton je bio prvak DLC-a i njegova pobjeda 1992. godine kodificirala je DLC-ove poglede na svijet ekonomije ponude. Tih godina Clinton je rekao: “Doba velike vlade je završeno”, prije nego je pozvao na obnovljenu individualnu inicijativu i filantropiju. Naudio je siromašnima da bi pomogao siromašnima sa socijalnom reformom. I rekao je investicijskim bankama da je uredu da se kockaju s novcem drugih ljudi, jer je vlada implicitno pokrila sve opklade.

Clinton je naudio siromašnima da bi pomogao siromašnima sa socijalnom reformom.

Pa ipak, republikanci su nedavno u Senatu odbacili Obamin prijedlog o oporezivanju milionera, poznatiji kao “Buffettov propis”. To jasno ukazuje na konzervativce kao zaštitnike vrlo bogatih – toliko su spremni stati u odbranu bogatih da riskiraju izgledati otvoreno radikalnim.

Swing, odnosno nezavisni birači Srednje Amerike primijetili su ovaj radikalizam i imaju mučan osjećaj da je igra namještena. To je razlog zašto većina njih u anketama kaže da je nepravednost srž problema s kojim se SAD suočava. Zbog toga se većini sviđa ideja oporezivanja milionera.

Apstrakcija poput ‘mogućnosti’

Istovremeno, pokret Okupirajmo gurnuo je Obamu u ruke populizma. Milijarder Warren Buffett osigurao je pokriće s poslom. A zahvaljujući nepopustljivim republikancima, Obama ima stranački otpor pogodan da napravi oštar kontrast između sebe i Big Boss stranke.

Nedavna preporuka Third Waya nije samo zastarjela; ona je pogrešna. Obama i njegov republikanski rival Mitt Romney se ne bore za bilo kakve swing birače. Oni se bore za birače iz radničke klase sa srednjim ili nižim primanjima.

Obama i njegov republikanski rival Mitt Romney se ne bore za bilo kakve swing birače.

To nisu birači koje interesira apstrakcija poput “mogućnosti”. Ona ne znači ništa. Ono što njih interesira su konkretne stvari, poput radnih mjesta, plata i hipoteka. Oni ne žele poklone ili sažaljenje. Žele pošteno priliku.

Ova izborna godina je šansa za Obamu da bude predsjednik naroda. Zemlja je tako daleko na desnoj strani da se populizam čini radikalnim. Uredu. To je vrsta radikalizma koji trebamo.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera