Zašto smo nagradili Borisa Tadića

Tadić je nagrađen na ceremoniji održanoj 27. marta 2012. godine u portugalskog državnoj Skupštini (AFP)

Piše: Mary Ann Hennessey

Nagrada Centra Sjever-Jug za 2011. dodijeljena je predsjedniku Republike Srbije Borisu Tadiću.

Nagrade za globalnu nezavisnost Centra Sjever-Jug Vijeća Evrope dodjeljuje se svake godine dvama laureatima koji predstavljaju Sjever i Jug, a koji su se istakli svojom posebnom požrtvovanošću za promociju solidarnosti Sjevera i Juga.

Kandidati, poželjno muškarac i žena, moraju se istaći u sljedećim područjima: zaštita ljudskih prava, odbrana pluralističke demokratije, podizanje javne svijesti o problemima globalne zavisnosti i solidarnosti, te jačanju partnerstva Sjevera i Juga.

Nagrade za 2011. godinu dodijeljene su Borisu Tadiću, predsjedniku Srbije, kao predstavniku Sjevera i Souhayr Belhassen, predsjednici Međunarodne federacije za ljudska prava, predstavnici Juga, tokom zvanične ceremonije 27. marta 2012. godine u portugalskog državnoj Skupštini.

Predsjednik Tadić je nagrađen za poteze u korist regionalnog pomirenja, gdje se ističe osiguranje pune saradnje njegove države sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uključujući i nakon dugog kašnjenja, hapšenje i transport 2011. u Hag posljednjih optuženika koji su bili u bjekstvu.

Atmosfera povjerenja

Priznanjem zločina počinjenih 90-ih i radom sa regionalnim kolegama, predsjednik Tadić je pomogao pri izgradnji atmosfere povjerenja koja ubrzava napredak regionalnog pomirenja.

Pod njegovim vodstvom Republika Srbija je napravila velike korake u svom procesu evropskih integracija, dobivši status države kandidata za prijem u Evropsku uniju 2012. godine.

Nagrada Sjever-Jug 2011. godine priznaje ova dostignuća i predstavlja ohrabrenje Srbiji i svim drugim državama u regiji ka daljem napretku u regionalnom pomirenju i zamjeni međusobnog nepovjerenja ili političkog sukoba sa dobrosusjedskom podrškom, naročito u procesu evropskih integracija.

Odnos poštovanja i povjerenja ostvaren između predsjednika Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske može biti preslikan na poljima ekonomije, provođenja zakona, društvenog, kulturnog, civilnog, medijskog i obrazovnog života.

Regionalno vodstvo je izazvano da napreduje dalje od deklaracija ili simboličkih gestova političara prema istinskom jačanju međusobne povezanosti i partnerstva između građana, lokalne vlasti, etničkih, jezičkih ili religijskih zajednica, poslova, civilnog društva i javnih institucija.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada