Kad je profit važniji od života

U Bosni i Hercegovini poznat je slučaj tragedije vrhunskog fudbalera Suada Katane (EPA)

Piše: Predrag Pašić

Problem smrtnih slučajeva u sportu tokom aktivnosti takmičara nije posljedica savremenog društva i modernih tehnologija. On je u njemu samo puno vidljiviji.

Savremeno društvo je sigurno povećalo mogućnost pojave ovakvih situacija, jer svakodnevni stres, kao obavezna karakteristika življenja modernog čovjeka, ima utjecaj na broj takvih pojava.

Sportisti su umirali i prije trideset godina, kada sam i ja bio aktivan. Sjećam se dva smrtna slučaja koja su se desila u Njemačkoj, dok sam igrao za Stuttgart, kada je preminuo klizač od 26 i atletičarka od 25 godina.

Moja saznanja su bazirana na iskustvu bavljenja profesionalnim sportom, a mišljenja sportista i sportskih stručnjaka su bitna u rješavanju ove pojave. Međutim, najvažnije analize i način rješavanja problema trebaju da utvrde medicinski stručnjaci, jer je ovo medicinski problem.

Sportisti su vrlo često primorani da koriste razna hemijska sredstva koja direktno ili indirektno razaraju njihov organizam sa trajnim, pa i tragičnim posljedicama.

Mislim da se nikad ozbiljno u svijetu nije pristupilo ovom problemu.

Srce je mišić koji pumpa krv i, kao takav, svakodnevnim se sportskim aktivnostima razvija. Stoga je svima poznato tzv. sportsko srce, koje je veće od normalnog.

Veliki stres

Tokom treninga protok krvi u svim krvnim sudovima se jako ubrza, usljed čega se povećava tjelesna temperatura organizma. Na to se nadovezuje izuzetno mentalno stanje visokog stresa, koji je sastavni dio sportskog procesa, pa nije teško shvatiti da se organizam svakodnevno nalazi u veoma kritičnom stanju.

Prilikom rođenja i razvoja svi organizmi nisu idealni, tako da je vrlo često moguće da neki od onih koji se bave sportom imaju svoje specifične anomalije. Kritično stanje organizma za vrijeme sportskih aktivnosti stavlja na iskušenje sve te anomalije i rizik od tragedije je veoma veliki.

Poseban i vrlo značajan problem predstavlja sportski rezultat i profit koji je postao važniji i od života.

Sportisti su zbog toga vrlo često primorani da koriste razna hemijska sredstva koja direktno ili indirektno razaraju njihov organizam sa trajnim, pa i tragičnim posljedicama.

Također, veliki problem predstavlja prestanak bavljenja profesionalnim sportom. Tada sportsko srce prestaje sa velikim naporima, što je kritičan trenutak za svakog profesionalca.

U Bosni i Hercegovini je poznat slučaj tragedije vrhunskog fudbalera Suada Katane, koji je zbog ovog problema izgubio život.

I sam sam osjetio taj problem kada sam završio svoju karijeru, pa sam nakon jednog udara aritmije srca shvatio kako treba da kroz jedan duži vremenski period postepeno smanjujem svoju fizičku aktivnost.

Sigurno da za rješavanje ovog problema prvi korak treba da učine mediji, koji ga mogu nametnuti svojim utjecajem na savremene tokove u društvu.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i nužno ne odražavaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera