Neprincipijelna politika EU na Balkanu

Sjeverni dio Kosova: Evropska unija nije riješila probleme, nego ih samo “okrečila” na način da izgledaju kao riješeni

Piše: Enver Robelli

U Srbiji je počelo veliko slavlje. Predsjednik Boris Tadić prije nekoliko dana pridružio se plesnom kolu s jednom glazbenom grupom kako bi proslavio svoj najveći uspjeh u vanjskoj politici – dobivanje statusa zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Dvadeset godina nakon početka stvaranja obruča oko Sarajeva u kojemu je ubijeno više od deset hiljada ljudi, među kojima i 1600 djece, te trinaest godina nakon rata na Kosovu u kojemu je također ubijeno više od deset hiljada ljudi, Brisel je otvorio vrata Beogradu.

No, Evropska unija svoja vrata nije otvorila i za Bosnu i Hercegovinu te Kosovo koji, pak, ostaju izvan toga, svakako i krivicom njihovih neodgovornih vladajućih struktura. Takva situacija predstavlja jedan trenutak za pamćenje.

Strategija ucjene koju je upotrebio Tadić pokazala se uspješnom. Takva je strategija sadržavala ovakvu poruku: ukoliko EU ubrzo ne primi Srbiju u svoje okrilje, onda će na sljedećim parlamentarnim izborima na vlast doći umjereni nacionalisti koji mogu stvoriti neko političko i ekonomsko savezništvo s Rusijom. Već godinama s takvom fantazmom Tadić ima političkih uspjeha u Briselu.

Razlika između Brisela i Moskve

Istina je, zapravo, da bi samo jedna manjina Srba stvarno poželjela biti dijelom neke panslavenske osovine koja bi opstajala na parolama a ne sadržajem. Uprkos krizi u EU, uprkos skepticizmu što vlada u Srbiji prema evropskim integracijama, ipak je jedan veliki dio građana svjestan činjenice da EU donosi blagostanje, za razliku od Rusije koja donosi samo obećanja.

Dok ambasadori zemalja EU-a u Beogradu govore o modernizaciji srbijanskog društva, o ekonomskom napretku, dotle ruski ambasador otvoreno potcjenjuje zemlju domaćina optužujući Srbe da nisu dovoljno veliki domoljubi te da ne brane Kosovo.

Protesti desnice u Beogradu, 17.marta

Netransparentne privatizacije, podmićivanje, nerazjašnjene stvari oko vlasništva – to su samo neke od tamnih strana srbijanske privrede. Baraćeva ističe kako korupcija u Srbiji nije djelo pojedinaca, nego rezultat korupcijskog sistema. Samo tako se može objasniti da oligarh poput Miroslava Miškovića, koji održava tijesne veze i s Tadićevom Demokratskom strankom, do prije jedne godine je kontrolirao preko 70 posto tržišta prehrambenih proizvoda.

Miškovićevo poduzeće Delta Maxi Group prije godinu dana je kupila jedna belgijska firma, ali još uvijek se ništa nije promijenilo u pogledu liberalizacije tržišta. Od rušenja Miloševića u oktobru 2000. Njemačka je Srbiji pružila pomoć od oko 1,2 milijardi eura. Usprkos tome, nekoliko je političara i oligarha omela njemačku medijsku kompaniju WAZ u kupnji lista Večernje novosti. Verica Barać kaže kako medijima u Srbiji upravlja neka “nevidljiva ruka”.

Rezultati istraživanja javnog mnijenja govore da 69 posto Srba misli da su oni glavne žrtve ratova iz 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije.

Koliko su neefikasne srbijanske vlasti pokazuje i jedna novija studija Svjetske banke o uvjetima poslovanja u 183 zemlje. Naročito u pogledu dobivanja građevinskih dozvola za investitore Srbija je zauzela ekstremno lošu poziciju (prošle godine nalazila se na 174., a ove godine na 175. mjestu).

Ekonomski stručnjaci očekuju da će Srbija sada kao zemlja sa statusom kandidata za ulazak u EU poboljšati svoj ugled u svijetu. Koliko je to realno?

Na pragu davanja statusa kandidata toj zemlji Beogradski centar za ljudska prava i Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) objavili su rezultate istraživanja javnog mnijenja, prema kojima 69 posto Srba misli da su oni glavne žrtve ratova iz 1990-ih na prostoru bivše Jugoslavije, te 70 posto njih ima negativno mišljenje o radu Haškog tribunala. Dok Srbija postane punopravnom članicom EU-a treba proteći mnogo godina. Kosovo zasad uopće nije na dnevnom redu. (Preveo: Xh. Shehu)

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al JazeeraViše iz rubrike Piše
POPULARNO