Da li je John Terry rasista?

Gdje sada svrstati Johna Terryja? (AP)

Piše: Erik Bleich

John Terry je nogometaš svjetske klase. Kapiten je giganta engleske Premier lige Chelseaja. Bio je kapiten nacionalne reprezentacije Engleske. U uzavreloj razmjeni riječi na terenu u oktobru 2011. godine nazvao je odbrambenog igrača QPR-a Antona Ferdinanda, inače brata Rija Ferdinanda, njegovog bivšeg partnera iz engleske odbrane “j…nom crnom p…om”.

Od tada je Terry ostao bez kapitenske trake u reprezentaciji, vodio se krivični postupak protiv njega (od kojeg je oslobođen na Sudu), a i suspendiran je na četiri meča neigranja od strane Nogometnog saveza Engleske (FA) zbog svojih riječi.

Da li je John Terry rasista? Za Petera Herberta, predsjednika Britanskog udruženja tamnoputih advokata, odgovor je očito “da”. Kada je Nogometni savez objavio kako je Terry iznio rasističku izjavu, ali da nije rasista, Herbert je kazao: “Ovo je nevjerovatna primjena logike i nju, kao advokat koji se bavi slučajevima diskriminacije, smatram neosnovanom.”

Označavanje nekoga rasistom ima ozbiljne posljedice. Za mnoge u Evropi i Sjevernoj Americi, karakteristika rasiste vas izopćava iz uljudnog društva. Sportisti mogu izgubiti unosna sponzorstva, kao i moguće karijere kao glasnogovornici ili komentatori. U njihovim svakodnevnim životima prijatelji i saigrači ih mogu izbjegavati, a stranci im se mogu rugati.

Kategorija ‘glup’

Naučnici su se dugo sukobljavali u vezi s tim kako znati da li je neko rasista. Većina njih je zaključila kako činjenica da je neko rasista nije ili-ili teorema. Mnogi naučnici sada misle kako je kategorija “rasista” bliska kategoriji “glup”.

Neki ljudi su definitivno glupi, drugi definitivno nisu, a neki su između na skali čovječanstva. Bilo da vas neko smatra rasistom ili glupim, može zavisiti od toga ko o vama donosi sud i da li se njegova odluka može promijeniti s vremenom.

Intenzitet i konzistentnost su dva ključna elementa koji nam mogu pomoći pri identifikaciji rasista. Kako jako neko zastupa rasističko mišljenje? Da li je ta osoba spremna na promjenu mišljenja ili ga čvrsto drži uprkos svim dokazima koji ukazuju na suprotno? I da li osoba često iznosi rasistička mišljenja ili je rasistička izjava jedinstvena pojava?

Kada se ovako gleda situacija, postoji veliki jaz između nekoga ko je jednom iznio rasističku izjavu i nekoga ko je okorjeli rasista.

Gdje sada svrstati Johna Terryja? Kako bismo to znali, trebamo pogledati šta je do sada radio. Treba priznati, tako je uradio i Nogometni savez. U svojoj disciplinskoj presudi od kraja septembra zaključio je da “nije na FA-u da odluči da li je g. Terry rasista. Postoji mnoštvo dokaza, među kojima su i izjave tamnoputih nogometaša, koji ukazuju na to da nije”.

Izolirani incident

Naravno, FA i javnost ne mogu sa sigurnošću reći da li je John Terry rasista, samo on, njemu bliski prijatelji i porodica mogu znati njegova duboka uvjerenja. No, prema onome što je FA uvidio i šta su drugi nogometaši rekli, čini se kako je više vjerovatno da je Terryjev izgred bio izolirani incident.

To ne oslobađa Terryja od optužbi da je rasista. Terry je mogao odmah priznati šta je rekao, izviniti se za uvredu i ponovno istaći svoju borbu protiv rasizma. No, umjesto toga, tvrdio je da je kazao ove riječi u obliku pitanja – “da li misliš da sam te nazvao j…nom crnom p…om?”

Iz FA su opravdano kazali kako je njegova odbrana smiješna. Ono što je bitnije, mnogi od njegovih kolega sa terena su, također, mišljenja kako je ovo slaba zamjena za priznanje i izvinjenje.

Prije 15-ak dana više od 30 nogometaša odbilo je nositi majice kampanje protiv rasizma “Kick It Out” u obliku protesta protiv neefikasnosti inicijativa protiv rasizma u engleskom nogometu.

Menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson je kazao kako svi igrači trebaju podržati kampanju da njegov tamnoputi veteran odbrane Rio Ferdinand – brat Antona Ferdinanda, mete Terryjevog verbalnog bodeža, ignorira svog trenera, odbivši obući majicu.

Mi i oni

Štaviše, kruže glasine kako se neki od igrača planiraju odvojiti od ostalih i napraviti posebnu Asocijaciju tamnoputih nogometaša. Prema predsjedniku Asocijacije profesionalnih nogometaša Clarkeu Carlisleu, takav potez bi “odmah napravio razliku između ‘nas i njih’, a to je nešto protiv čega moramo raditi”.

No, izjava Johna Terryja već je definirala “nas” i “njih”. Od tada se izvinio zbog svojih rasističkih riječi, ali kada se suočio sa suđenjem prošlog februara Terry je tvrdoglavo kazao: “Borit ću se i zubima i noktima kako bi dokazao svoju nevinost.”

Sve dok Terry otvoreno ne prizna kako je rasističke riječi kazao u ljutnji, dok se ne izvini bez ikakve rezerve i ne pozove tamnopute nogometaše da pronađu način kako bi mogao popraviti štetu, neće biti načina za njega ili za FA da izbace rasizam iz nogometa.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne predstavljaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera