Pola stoljeća platne nejednakosti u SAD-u

Tokom čitavog radnog vijeka, istraživanje tvrdi, žene zarade u prosjeku 500.000 dolara manje od muškaraca (EPA)

Piše: Michele Weldon

Poštovani,

Preporučujem ovu izuzetnu studenticu za posao u vašoj kompaniji. Ona je inteligentna, snalažljiva, kreativna, talentirana i među najboljim studentima kojim sam predavala na diplomskom i dodiplomskom nivou u proteklih 16 godina. S poštovanjem tražim da joj ponudite jednaku platu kao muškim kandidatima sa istim kvalifikacijama. Ako vaša kompanija već prakticira ovakvu ravnopravnost polova, pozdravljam vašu pravičnost.

Tokom ove sedmice, pišem više od desetak pisama preporuke za studente kojim predajem na univerzitetu Northwestern. Većina tih pisama je za studentice, što čini gotovo 70 posto studentica žurnalistike na Medill školi novinarstva. Po prvi put, razmišljam da dodam posljednje dvije rečenice u moja pisma hvale. Moram naglasiti potencijalu nepravdu od samog početka karijera tih mladih žena.

Nova studija američke Asocijacije univerzitetskih žena (AAUW), objavljena u srijedu, pokazuje da među studentima istog smjera i sa istim kvalifikacijama, žene u prosjeku zarade 82 posto od onoga što njihove muške kolege zarade, godinu dana nakon završetka fakulteta.

“Žene su znatno manje plaćene od muškaraca u gotovo svakoj profesiji”, navodi se u studiji iz 2009., u kojoj je učestvovalo 15.000 diplomaca. Prevedeno u stvarne brojeve, žene su zaradile u prosjeku 38.000 dolara godišnje, u usporedbi s njihovim muškim kolegama, koji su zaradili 45.000 dolara. Tokom čitavog radnog vijeka, navodi se u istraživanju, žene zarade u prosjeku 500.000 dolara manje od muškaraca.

Predsjednička debata

To možda objašnjava privlačnost serije televizijske kuće CBS “Dvije švorc djevojke”. Nedavno je počela druga sezona serije, čija se radnja vrti oko dvije konobarice koje pokušavaju zaraditi više novca kao vlasnice kompanije za proizvodnju kolača. Možda će serija, kao i serija Laverne & Shirley koja se prikazivala od 1976. do 1983., još mnogo godina ostavljati  dubok utisak na žene.

Žene kao glasači mogu biti veoma važne u SAD-u, ali Kongres ne radi u našu korist kada je zaposlenje u pitanju.

Zapanjujuće je da je platna nejednakost i dalje široko rasprostranjena gotovo 50 godina nakon donošenja Zakona o jednakim platama, tri godine nakon usvajanja Zakona Lilly Ledbetter, koji produžava rok za žalbu onih koji tvrde da su žrtva spolne diskriminacije kada su naknade u pitanju, te u danima prije izbora čija su meta rasprava bile nejednaka primanja.

Katherine Fenton je bila glavna vijest prošle sedmice zbog svog živahnog karaktera, ali joj je pitanje bilo na mjestu: Postavila je pitanje o ravnopravnim platama tokom druge predsjedničke debate otvorene za javnost. Odgovori su bili daleko od zadovoljavajućih. Kontroverza je izbila oko izjave o ženama u i van registratora, s obzirom da su oba kandidata apelirali na žene da im daju prednost u mrtvoj trci.

Žene glasači

Žene kao glasači mogu biti veoma važne u Sjedinjenim Američkim Državama, ali Kongres ne radi u našu korist kada je zaposlenje u pitanju. Zakon o pravednim primanjima, koji je oboren u novembru 2010., ponovno je uveden kao prijedlog zakona ranije ove godine, a Senat ga je odbio početkom juna. Prijedlog zakona može čamiti zbog nedjelovanja Kongresa u narednim sedmicama, ali zaposlene žene i dalje moraju plaćati račune sa manje novca.

Nisam ekonomistica, ali meni, kao zaposlenoj ženi i glavi domaćinstva, to se čini nesavjesnim. Obavljajući različite funkcije u različitim kompanijama otkako sam završila fakultet 1979., uglavnom sam zarađivala manje od svojih muških kolega koji su obavljali isti posao. Kao mentor na univerzitetu, izvinjavam se svojim studenticama zbog toga što moja generacija nije uspjela da isposluje ravnopravnije uvjete.

U revolucionarnoj knjizi iz 2003., “Žene ne postavljaju pitanja”, autorice Linda Babcock i Sara Laschever su ustvrdile da “su mnoge žene duboko zahvalne zbog toga što im je ponuđen posao da će prihvatiti ponudu bez pokušaja da pregovaraju o plati”.

Ako svi mi – i muškarci i žene – budemo zahtijevali transparentnost, obrazloženja i jednakost u postupku zapošljavanja, možemo pokrenuti promjenu u načinu na koji se stvar odvijaju.

Autorice su također napisale : “Žene kao očekivanu platu navode cifru manju od tri do 32 posto u odnosu na muškarce koji apliciraju za isti posao; muškarci očekuju da zarade 13 posto više od žena tokom njihove prve godine sa punim radnim vremenom i 32 posto više na vrhuncu njihovih karijera”.

Razlike u primanjima

Naravno, razlozi za izbor posla, odrađeni sati, kategorija stručne spreme, vrsta obrazovne institucije, pa čak i ocjene utječu na razliku u primanjima. Ipak, AAUW je otkrilo da razlike u primanjima postoje čak i među diplomcima iz svake kategorije – onih sa veoma selektivnih, privatnih univerziteta, ali i sa državnih univerziteta.

Sveukupno gledajući, istraživanje AAUW-a je pokazalo da “muškarci zarađuju više od žena u značajnoj većini profesija”. Ali i kad se uzmu u obzir sve te varijable, kada se usporede diplomci sa istim brojem odrađenih sati i sa istim zanimanjima, žene zarade sedam posto manje od muškaraca.

I ne, majčinstvo ovdje ne igra ulogu, iako je to često refleksni odgovor na ženski neuspjeh da napreduju na mnogim poljima. Istraživači su namjerno izabrali demografsku grupu u kojoj većina ispitanika nije imala djecu.

Nakon uzimanja u obzir činjenice da žene više teže poslovima u neprofitnom sektoru, zdravstvu i obrazovanju, “otprilike jedna trećina jaza ostaje neobjašnjena, što sugerira da su pristranost i diskriminacija i dalje problem na radnom mjestu”, navodi se u studiji.

Zaista, statistika Komisije za jednaku mogućnost zapošljavanja pokazuje porast od 18 posto u žalbama za seksualnu diskriminaciju na radnom mjestu od 2001. do 2011., kada je uloženo 28.000 žalbi.

Istini za volju, jedna profesorica koja godišnje napiše desetine preporuka ne može utjecati na zaradu svih fakultetski obrazovanih žena širom zemlje. Ali ako svi mi – i muškarci i žene – budemo zahtijevali transparentnost, obrazloženja i jednakost u postupku zapošljavanja, možemo pokrenuti promjenu u načinu na koji se stvar odvijaju.

Zbog toga, molim američke zakonodavce i poslodavce: prestanite sa retorikom i dajte nam novac.

Stavovi izraaženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera