Nedostatak hrabrosti na visokim položajima

Obama je zasnovao predsjedničku kampanju na promjenama, a zatim pristao na kompromise iz političke koristi (EPA)

Kada se John F. Kennedy kandidirao, napisao je knjigu uz pomoć istaknutog historičara i političkog savjetnika. Ta knjiga, Profili hrabrosti, postala je bestseler jer je javnost željela – i još želi – lidere kojima se mogu diviti.

Problem je taj da u doba politike “velikog novca”, anketa i političkih konsultanata, hrabrost među našim političarima brzo nestaje. Hrabri političari čini se da su ugrožena vrsta koja “živi” samo u knjigama historije, ali ne i u sadašnje doba.

Bivši voditelj vijesti CBS-a Dan Rather je riječju “hrabrost!” završavao svoje emisije. Kada je pokazao pravu hrabrost izazvavši predsjednika Busha zbog nepostojećeg izvještaja o ratu, izbačen je iz voditeljske fotelje zbog svoje hrabrosti.

Postoje neki – premda malobrojni – izuzeci. Nedavno preminuli češki lider Vaclav Havel je jedan od njih, možda zato što je bio otvoreni aktivista za ljudska prava i dramski pisac. Knjiga o njegovom radu u pozorištu naslovljena je Djela hrabrosti. Havel je napisao da “kada se hrabrost za djelovanje protiv neslobode svodi na puku procjenu rizika, tada hrabrost prestaje biti hrabrost.”

Uglavnom su hrabri među nama nezavisne ličnosti iz kulture, ili aktivisti poput onih iz pokreta Okupirajmo Wall Street.

Nelson Mandela je, također, pokazao hrabrost, kao i F.W. DeKlerk kada ga je konačno pustio iz zatvora. Mijanmarka Aung San Suu Kyi je na listi hrabrih zajedno sa malim brojem drugih. Fidel Castro sigurno ima hrabrosti, ali koliko predsjednika i vladara možete navesti koji dosljedno podržavaju vrijednosti?

Ali, šta je sa Evropom i Bliskim istokom? Ili ovdje, u političkom zastoju SAD-a? Možda senator Bernie Sanders, usamljeni socijalista iz jedne male države.

Uglavnom su hrabri među nama nezavisne ličnosti iz kulture, ili aktivisti poput onih iz pokreta Okupirajmo Wall Street.

Nedavno se kompozitor Phillip Glass pridružio okupatorima u Lincoln Centru u New Yorku gdje se izvodila njegova nova opera o Mahatmi Gandhiju. Kako je Los Angeles Times objavio: “Nekoliko minuta nakon što su se izvođači „Satyagrahe” poklonili publici, Glass je stao u sredinu grupe i pročitao (u skoro opernom stilu pokreta Okupirajmo Wall Street) sljedeći tekst:

“Kada pravednost
Utihne
A zlo
Zavlada zemljom
Oživimo
Epohu za epohom
I poprimimo vidljiv oblik
I pokrenemo
Čovjeka među ljudima
Za zaštitu
Dobra
Odgurujući zlo
I vraćajući dobrotu
Ponovo na njeno mjesto.”

Mi uglavnom živimo u drugoj vrsti opere, koja možda više podsjeća na Danteovu „Božanstvenu komediju“ i njene brojne krugove ili pakao.

Obratite pažnju na rat riječima u Washingtonu i shvatit ćete zašto je javna podrška Kongresu toliko niska u ovo doba neprijateljske stranačke paralize.

Pogledajte predsjednika Baracka Obamu, koji je u Bijelu kuću ušao sa zahtjevom za promjene, a zatim je svoja obećanja potkopao iako nikada nije naišao na demoralizirajući kompromis koji ne bi prihvatio u političke svrhe. A šta je sa Vrhovnim sudom – oni će vam pokazati zašto smo upravljanje zemljom vratili korporacijama. Hoće li sljedeće biti vraćanje formalnog ropstva? Već su se vratili ekonomiji u vidu dužničkih zatvora.

Hrabrost kao anomalija

Imati hrabrost nije više put ka slavi; izbjegavanje čvrstih stavova i ulagivanje političkoj bazi je popularno. Hrabrost u ovim krugovima je anomalija, nešto što se povremeno spomene i odmah zaboravi.

Je li ikakvo čudo, onda, što je val gađenja prema korumpiranim i nedodirljivim političarima zahvatio toliko zemalja: Egipat, Rusija Kina i ovdje kod kuće.

Ne čudi što je časopis Time za ličnost godine izabrao “Demonstranta”.

U naše doba, da bi bila vidljiva i da bi inspirirala promjene, politička hrabrost također zahtijeva i zavisi od hrabrosti medija.

Danas je potrebna hrabrost da se pokuša nositi sa svijetom koji su nam dali ti političari i njihovi prijatelji bankarski mafijaši. Misle da kontroliraju sistem, čak i kada se urušava i ruši sve oko njih.

To ne znači da će pravda nadmašiti nepravdu. Sistem je još vrlo moćan sa svojim militariziranim policijskim snagama i okupacionom vojskom. I dok ih se osporava, to još nije dovoljno da se svrgnu.

Uskoro će na Wall Streetu biti isplaćena nova runda bonusa u iznosu od više milijardi dolara. Političari su, u međuvremenu, odredili pravac koji će samo dodatno degradirati naš ustav i prava koja garantira njegov prvi amandman.

Da li ćemo jedni druge sljedeći put vidjeti u Guantanamu? To je trik pitanje, šta sa našim prenatrpanim zatvorima i ekonomijom koja još opada.  Novoizglasani Zakon o ovlastima nacionalne odbrane (NDAA) povećat će strah i zastrašivanje u “domovini” koju koterija republikanaca i demokrata želi pretvoriti u bojište.

Je li to ono na šta su Maje mislile kada su predvidjele da će 2012. označiti kraj svijeta?

Kao što znate, kada su mirni protesti nedjelotvorni, onda će sigurno uslijediti nasilje. Policajci manje brinu o hrabrosti kada sukobi vode većem plaćanju prekovremenog rada. Postoje mnogi među nama koji reagiraju, ali, kao što možemo vidjeti u Kairu, najdublje nade ljudi mogu zvanično biti zavedene, a zatim brutalno ugušene.

Moramo se sjetiti nekih velikana iz prošlosti koji su podsticali hrabrost, poput Winstona Churchilla koji je rekao: “Hrabrost je opravdano cijenjena kao glavna ljudska osobina … jer ta osobina garantira sve ostale”; ili Martina Luthera Kinga mlađeg, koji nas je molio da “izgradimo nasipe hrabrosti kako bi zaustavili poplavu straha.”

U naše doba, da bi bila vidljiva i da bi inspirirala promjene, politička hrabrost također zahtijeva i zavisi od hrabrosti medija, jer mediji moraju biti voljni da osvijetle tamu našeg vremena i podstaknu lidere da glasno progovore i povedu, a ne da uvijek prvo provjeravaju u kom pravcu puše vjetar.

Stavovi izraženi u ovom članku su autorovi i nužno ne predstavljaju uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera